PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=696381}

Kosmos

Cosmos: A SpaceTime Odyssey
2014
8,6 13 tys. ocen
8,6 10 1 12796
9,0 3 krytyków
Kosmos
powrót do forum serialu Kosmos

Opowieść o dziejach wszechświata, kosmosu i matki ziemi. Przypomina mi czasy, gdy całkiem niedawno jako 16 latek fascynowałem się ogromem wszechświata.

Jak dla mnie pozycja obowiązkowa, dla każdej osoby inteligentnej. Serial Kosmos uczy nas nie tylko podstaw funkcjonowania życia i natury, uczy nas wyobrażenia tego co istnieje, lecz jest niewidzialne. Pozwala wyobrazić sobie bezkres skali wielkości i masy, od neutrin po bezkres wszechświata, od ziarna piasku do Mount Everest. Uczy wyobraźni, rozwija ciekawość, oraz pozwala uświadomić ludziom drogę którą obrał obecny świat. Drogę, którą powinien zmienić.
Dzięki takim produkcjom przypominamy sobie, bądź uczymy się tego, co powinni wiedzieć i czym się kierować nie tylko zwykli ludzie, ale także przywódcy ówczesnego świata, ale dlaczego? Aby obrać kierunki rozwoju, oraz konsumpcjonizmu nastawione nie tylko na ciągły zysk za wszelką cenę, ale rozwój dążący do tego, aby nasz świat stał się oazom dla wszystkich istot żywych, cudów ewolucji, dla każdego jednego stworzenia i dla każdej jednej osoby żyjącej na naszej planecie. Wizja tego świata, którą przypomniała i po części wykreowała mi opowieść kosmos to nie utopia, lecz całkiem realna wizja, która może zostać osiągnięta.