PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10020836}

Królowa Charlotta: Opowieść ze świata Bridgertonów

Queen Charlotte: A Bridgerton Story
2023
6,9 14 tys. ocen
6,9 10 1 14019
5,7 7 krytyków
Królowa Charlotta: Opowieść ze świata Bridgertonów
powrót do forum serialu Królowa Charlotta: Opowieść ze świata Bridgertonów

Dlaczego przez cały serial wszyscy są zafiksowani na splodzeniu dziedzica w formie wnuka, skoro król Jerzy i królowa Charlotte'a mieli 13 lub 15 dzieci (ogladalam z napisami i czasami jest mowa o 13, a czasami o 15:)?? Żaden syn nie mógł zasiąść na tronie, ale za to wnuk??

paula1505j

Wiem że komentarz sprzed 9 miesięcy, ale korci mnie żeby odpowiedzieć, bo może ktoś tu jeszcze zajrzy :)
W tym zafiksowaniu na spłodzeniu wnuka chodziło braardziej o zadbanie o ciągłość korony, po królu jak najbardziej koronę dziedziczył jego syn, ale co potem? Po śmierci króla, dziedziczył by jego kolejny brat, potem kolejny itd., ale przecież w końcu rodzeństwo by się skończyło i co potem

A co do rozbieżności w liczbie dzieci, to też zwróciło moją uwagę, więc sobie to sprawdziłam po obejrzeniu serialu. Król Jerzy III i królowa Charlotta mieli 15 dzieci. W roku 1817, czyli roku w którym zmarła wnuczka królowej, żyło już tylko 12 dzieci. Czemu więc mowa o 13 a nie 12? 13 dożyła dorosłości. Jedna z jej córek zmarła w 1810 w wieku 27 lat, więc miała możliwość spłodzenia dziedzica, więc wydaje mi się że to dlatego wspomniała o 13 nie 15. Choć mogło też chodzić o fakt, że nie czuła iż wychowała 15 dzieci tylko 13, pozostała 2 zmarła bardzo młodo (Oktawiusz w wieku 4 lat, a Alfred nie dożył nawet 2. lat). Moim zdaniem jak już to w dialogu powinna mówić o aktualnej liczbie dzieci czyli 12, ale kto wie co siedziało w głowie scenarzystów :D