Krzesła: Sezon 1 Krzesła sezon 1, odcinek 5
odcinek Krzesła (2025)

Krzesła | I Won. Zoom in

26m
6,8 32  oceny
6,8 10 1 32
Krzesła
powrót do forum s1e5

serial jest dynamiczny i momentami zabawny przez co nie zanudza i jest na tyle wciągający, że zaczęłam się zastanawiać o co chodzi z tymi krzesłami i czy „foliarstwo” głównego bohatera ma swoje wyjaśnienie w jego osobowości

FILIGRANOVA_filmweb

Co to w ogóle za pytanie? Tak - początek ma źródło w jego osobowości, w przymusie szukania źródeł wyimaginowanej porażki gdzieś na zewnątrz, ale potem? Jakie tu widzisz "foliarstwo"? Foliarstwo to skłonność do nadawania zdarzeniom znaczeń spoza zakresu ich rzeczywistej natury i wiedzy o faktach a tu mamy jak na dłoni kolejne kroki, które pchają bohatera od zagadki do zagadki bez żadnej wiedzy o faktach czy naturze napotykanych zdarzeń. I co z tego, że finalnie może się to wszystko okazać jakimś trywialnym zbiegiem okoliczności? Z perspektywy bohaterów serialu wszystko ma swoje uzasadnienie.

ocenił(a) serial na 10
Korshak

Jasne, rozumiem Twój punkt, tylko że ja właśnie bardziej odnosiłam się do początku kiedy jeszcze nie ma żadnych realnych przesłanek, a bohater od razu wpada w tryb poszukiwania ukrytych znaczeń. Dla mnie to wygląda na lekki rys osobowości obsesyjno-kompulsywnej . Skupia się na drobiazgach, analizuje je ponad normę i dopisuje im znaczenie, którego przeciętny człowiek by w ogóle nie zauważył.
Później faktycznie fabuła daje mu konkretne tropy i wtedy to już nie jest foliarstwo, tylko zwykłe reagowanie na wydarzenia.