PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=803565}

Ku jezioru

Epidemiya
2019 -
7,0 20 tys. ocen
7,0 10 1 19811
6,5 4 krytyków
Ku jezioru
powrót do forum serialu Ku jezioru

Odpaliłam specjalnie, żeby się przekonać, czy to kolejny straszak czy coś oderwanego ideologicznie. Oczywiście, ze straszak, do studia TV już w pierwszym odcinku zostaje zaproszony wirusolog, który przekonuje, że wirus jest o wiele groźniejszy niż grypa :).

Ludzie zarażeni to prawie zombie i oczywiście śmiertelność ogromna.

villemo75

Propaganda czego? Kolejna teoria spiskowa? Serial był kręcony od 2018 roku, pierwszy odcinek miał premierę w 2019, więc zapewne twórcy przewidzieli covida i jego urocze socjologiczne następstwa?

owall

Ot, prozaicznie rosyjska odpowiedź na WD. Średnia adaptacja, średniej powieści. Nie dostrzegam w niej najmniejszych elementów straszaka czy propagandy.

owall

Propagandowa nie oznacza prorocza, chyba mylisz pojęcia, fakt, że akurat teraz dodali to na Netflix uważam za znaczący. Skoro nie dostrzegasz propagandy w tym co się dzisiaj upycha nawet w pozornie niezwiązanych ideowo produkcjach to gratuluję ślepoty.

ocenił(a) serial na 4
villemo75

Dodali to akurat teraz, bo temat jest nośny i głośny? Ale najlepiej dorobić sobie do wszystkiego teorii spiskowych.

owall

Jeśli naprawdę uważasz, że pomysł na światowy szwindel pod szyldem covid to wymysł początku tego roku to to już nie tylko ślepota na to co się dzieje ale kompletne wyparcie mainstreamem.

villemo75

Nie będę wdawał się w polemiki. Mam to głęboko w covidzie. Uwielbiam osoby, które pierdnięcie określają jako atak gazowy. Tak. To spisek. Powodzenia w (w realnym) życiu.

owall

Villemo75 jest efektem prawicowego przeprania mózgu. Taki sposób myślenia i polemiki w jej przypadku nie jest niczym niezwykłym. Wiem z własnego doświadczenia.

Rouge_fw

Ale dlaczego prawicowego? Przecież obecnie najbardziej pierze nam mózgi prawicowy rząd, a lewactwo o dziwo im wtóruje...Wtóruje po raz pierwszy w jakiejś sprawie...Niebywałe - prawda? Okazuje się, że granie pandemią opłaca się i jednym i drugim, stąd media głównego ścieku jak jeden mąż, zastraszają społeczeństwo.

Bokciu

Aha więc obecny rząd to prawica. Super. To już mnie nie dziwią te komentarze, skoro macie TAKĄ świadomość.

villemo75

Przynajmniej za taki się uważa.

Bokciu

No a jakiś koleś uważa się za kobietę ale mnie nie przekonuje ;) podobnie jak PiS prawicowy. Podobnie jak niedemokratyczna Demokratyczna Republika Konga lub komunistyczna niemiecka Republika demokratyczna hehe

Bokciu

A dlatego, że przedstawia ona do cna prawicowego poglądy. Chętnie przedstawia je na forum. A jak widać takich przykładów prawicowego przeprania mózgu jest wiele i na villemo75 się nie kończy ;)

villemo75

Brawo, nic dodać nic ująć. Nie potrafię tylko pojąć ślepoty tych ograniczonych obywateli, którzy albo tego nie dostrzegają, albo udają , że nic nie widzą. Co oni mają zamiast mózgów?

ocenił(a) serial na 7
Bokciu

:))))

villemo75

jaki światowy szwinel? Prawicowe teorie spiskowe a'la "logika konfederacji" widzę już wyprały Ci mózg. Tak, Covid to światowy spisek. Jaaasne. Wszystkie kraje świata- cała Europa, Ameryka Płd, Indie, USA i wiele innych zmówiły się nagle razem i ogłosiły wielką pandemie. Ale tak naprawdę ta pandemia nie istnieje, a nawet jeśli istnieje to jest znacznie przesadzona. Tylko ciekawe kto miałby mieć w tym interes skoro wszyscy tylko tracą??? Nikomu się ta pandemia nie opłaca! Wszyscy dostają po kieszeni- rząd, branża turystyczna, hotelarska, gastronomia, kina, nie mówiąc już o mniejszych wpływach z VATU- wszyscy dostają po kieszeni. Ale oczywiście tępi prawicowcy wołają, że to globalny spisek. F*ck logic.

Brzozka1

Dwójka znajomych po 50. On ciężki przebieg w szpitalu, pod tlenem (zapalenie płuc) 2 tygodnie, na szczęście bez konieczności respiratora. Ona wyłącznie kaszel, kwarantanna w domu. Przebieg zasadniczo bez żadnych ekscesów (tylko!!! silne, nagłe duszące napady kaszlu) Po wszystkim zmiany w płucach u obojga, trudności w wejściu po schodach na 1 piętro.
Lekarze nie potrafią ocenić czy jest szansa na cofnięcie tych ?"zwłóknień"?.
Gratuluję takiej "lekkiej grypki", "plandemii", niegroźnego przeziębienia itd. W każdym razie nie przypominam sobie grypy pozostawiającej standardowo zwłóknienia w płucach. Ale co ja tam wiem, opierając się na danych z nurtu głównego ścieku.

ciekawe25

Dokładnie. Niestety większość ludzi nie dostrzega problemu i zagrożenia. Dla nich najważniejsze jest to, że maseczka jest niewygodna. Musieliby się przekonać na własnej skórze- czego nikomu nie życzę. A teorie spiskowe Brauna z partii "Konfidencja" więcej szkody robią niż te obostrzenia.

Brzozka1

Kro powiedział że wszyscy tracą, to bajeczki.

Martinez08

Jasne, że zawsze ktoś zyskuje- chociażby branża e-comerce się rozwija kiedy stacjonarne sklepy i usługi świecą pustkami. Ale pandemia to nie jest żaden spisek. To niemożliwe- bo niby kto jest twoim zdaniem tak potężny, że byłby zmusić rządy większości krajów do obniżenia miesięcznych wpływów VAT i wprowadzić zastój gospodarczy? Kto? Chętnie posłucham.

Brzozka1

Czy ja mówię że pandemia to spisek.

ocenił(a) serial na 4
Brzozka1

Black Rock, Vanguard, State Street. Polska ma oficjalnie dwa biliony długu

Brzozka1

Logikę dopiero widać po fakcie. W trakcie wydarzeń, bez wszystkich informacji nie jest możliwe stwierdzenie czy coś jest logiczne. Zawsze ktoś zyskuje, zawsze. Pytanie jest kto i co, a nie czy.

ocenił(a) serial na 8
villemo75

Kolejny foliarz XD

villemo75

Ale o co chodzi? Co jest propagandą? Covid? Masońscy spiskujący lekarze badający próbki do analizy? Tajne sprzymierzenie Brazylijczyków, Malezyjczyków z Ugandyjczykami i Hindusami? Może jakiś wirus mózgu odpowiada za tę dziwną logikę niektórych ludzi, którzy ani medycyny nie skończyli ani nawet z chemii nie byli w szkole zbyt mocni.

villemo75

nie martw się, dla nas to tylko film a Ty jesteś po prostu głupia.

dave_semafor

Gratuluję, zamiast argumentów obrażanie. Skoro dla Was to tylko film, a PiS to prawica to nie będę walić dalej kilofem w beton.

ocenił(a) serial na 9
villemo75

Ale przecież wirus w filmie jest znacznie bardziej zabójczy niż cokolwiek co miało miejsce w XXI wieku więc jakby nie patrzeć ciężko się dziwić, że wirusolog mówi że jest "groźniejszy niż grypa". Więc ocb?

ocenił(a) serial na 8
villemo75

Masakra, kolejny idiota

Adey_Adi

Villemo75 to kolejna idiotka - płeć żeńska ;) "Najlepsze", że to nie są jej jedyne bzdurne i żenujące poglądy jakie przedstawia.

villemo75

Chyba nie ma żadnych wątpliwości, że COVID19 jest groźniejszy niż grypa? Wystarczy zerknąć na statystyki zgonu. Tak, tak wiem, ogólnoświatowy spisek... Wszyscy nas oszukują..

arti2807

Nie wszyscy, tylko Ci, którzy na tym zarabiają.

ocenił(a) serial na 4
villemo75

Jasna sprawa, że serial miał przygotować ludzi na zaplanowaną plandemię