Dlaczego w Polsce nie mogą zrobić serialu w podobnym klimacie? Myślę, że całkiem fajnie by się oglądało coś takiego z polskimi aktorami. Oczywiście mogliby puszczać ten serial po 22, żeby nie było, że kontrowersyjny i demoralizujący bla bla bla, chociaż pewnie i tak by było.
Może jestem pesymistką, ale to byłaby porażka. Coś w klimacie "Do dzwonka" i "Linia życia" ^^
A i tak już się śmieją z Polski....
Podaj mi tytuł jednego niekomediowego polskie serialu, który naprawdę jest niezły. Mi jakoś nic nie świta(oczywiście chodzi o kino od lat 90, bo wcześniej to byli jacyś Czterej Pancerni czy 07 zgłoś się)
Były fajne seriale np. PitBull, Odwróceni, Oficer ale to nie ten klimat, może i macie racje w Polsce by się to nie sprawdziło :/
No tak, niby Pitbull, ale rzeczywiście to jest kompletnie inny gatunek, psychologiczno-komediowego serialu o młodzieży raczej nie potrafilibyśmy zrobić. Ciekawostka: Serial miał zostać zaadaptowany przez polskich amatorów, co się dzieje z projektem uj wie http://www.youtube.com/watch?v=4UPal1idUHg Ale patrząc na trailer, to nic dobrego toto nie jest.
Fakt, mogliby zrobić w Polsce serial o młodzieży i nie chodzi mi tu o całkowicie przerysowany serial (jak to zrobili w USA), tylko o taki o nastolatkach i ich problemach typowych dla naszego społeczeństwa. Myślę, że fajnie by się coś takiego oglądało, bo nie przypominam sobie żeby istniał jakiś podobny współczesny polski serial :)
w Polsce nie miałoby to zadnej szansy na powodzenie. Skins jest dosc obrazowym serialem a w stanach nie ma problemu z zakceptowaniem czegos takiego. My jako 'naród katolicki' gdzie każda część nagiego ciała czy pigsy motywujące dzieciaków do ćpania są w telewizji poprostu nie akceptowalne. Do tego dodam fakt, że nasze społeczeństwo nie dorosło do czegos takiego, juz widze jak po ulicach lataja zjarane 12stki w kabaretkach, bo 'Marysia w serialu się zaćpała to ja też chcę'
Jeśli uważasz, że w Ameryce ludzie są liberalni i nie mają problemu z serialami takimi jak Skins, to się bardzo, ale to bardzo mylisz. Istnienie kontrowersyjnych amerykańskich seriali jest możliwe tylko w stacjach komercyjnych, inne nie puszczą nic, w czym choćby raz pojawia się słowo na f albo kawałek gołego tyłka. Amerykanie są niesamowicie konserwatywnym narodem, jeśli popatrzy się na większość, a nie tylko na metropolie w stylu LA i NYC ;)
Dlatego zresztą, amerykańskie Skinsy wytrzymały tylko sezon - ludzie uznali, że serial jest zbyt demoralizujący.
To Brytyjczycy są "dziwni" i nie mają większego problemu z tym rodzajem kontrowersji ;)
Polecam głębszą lekturę na temat nagości w Stanach.
http://stany.blog.pl/komentarze/index.php?nid=14559082
Druga notka.
:D haha Jest tam wszystko co tylko chcesz akcja, dramat i to napięcie... Myślę tak jak igaanime-serial spełnia wasze oczekiwania :)
Po pierwsze producenci i TV nie mają odwagi (nad TV poza tym siedzi KRRITV, która nadzoruje "kontrowersyjne" treści - już widzę serial o polskich nastolatkach, w którym w co drugim zdaniu pojawia się piiiiiiiikanie), a po drugie scenarzyści nie mają jaj i inteligencji, żeby coś takiego zrobić - a nawet gdyby mieli, to nie byłoby gdzie puścić takiego serialu. Jeśli już powstaje "prawdziwy" serial na temat polskiej rodziny, to jest to "Rodzinka" z Kożuchowską i Karolakiem.
Całkiem niezłym polskim serialem na temat przyjaźni i pochodnych ;) były Usta-Usta, ale target odbiorców był trochę inny, i to był wyjątek jeśli chodzi o inteligentny scenariusz z jajami. Potem długo długo nic.
Tylko, że "Usta usta" nie były oryginalnym polskim serialem, tylko powstały na podstawie brytyjskiego formatu.To samo "Rodzinka.pl" - chyba francuski format. Więc nawet tym nie możemy się pochwalić, bo to nie polski, oryginalny scenariusz tylko adaptacje.
Ale sam scenariusz chyba nie był dosłownym tłumaczeniem brytyjskiego? ;) Nie pamiętam, kiedy ostatnio w Polskiej TV ktoś wymyślił jakiś program całkowicie od nowa.
Skins US ssie po całości, i boję się, że z polską wersją było by podobnie, jak nie gorzej. Kiedyś jacyś ambitni zaczęli projekt polskich Skisów, nazywało się to bodajże 'Bletki', nigdy nie doszło do skutku. Na YouTube były/są nawet jakieś materiały:3.
hmm, cóż z polskich seriali lubię przepis na życie gdzie są wątki z młodzieżą. Wiem że nie o to wam chodziło, ale naprawdę gdyby zrobili oddzielny serial z Grubą i Manią to bym oglądała : D
Uważam, że tez powinni robić w Polsce seriale tego typu. Tak samo jak typu Gossip, Pretty Little liars i inne tego typu. Przeciez takie seriale mają tyle popularności! I zdarza się, że nawet chłopacy czasem obejrzą ;) No, ale społeczeństwo Polskie gustuje w "Dlaczego ja" i "Pamiętniki z wakacji" -,-