Nie wiem czy oglądałem ten serial nieuważnie, czy też irlandzki akcent był czasem zbyt trudny dla mnie, ale nie rozumiem pewnych kwestii z sezonu trzeciego:
a) Dlaczego Mary zerwała kontakty z Darrenem? Zero wyjaśnienia co on takiego jej zrobił.
b) Czy w jakiejkolwiek rozmowie Darren wspominał o Rosie? Nie ma żadnego nawiązania do poprzedniego sezonu, chyba tylko raz wspomniał że "dał sobie z tym spokój", ale to kompletnie nie pasuje do jego postaci z drugiego sezonu (chyba, że jego zabójstwa tak go zmieniły?)
c) Dlaczego Darren rzucił "bombą" w samochód Daro? Z zemsty za Ado? Przecież nie byli wielkimi przyjaciółmi wcześniej?
d) W początkowych odcinkach Darren mówi Nidge'owi, że nie miał z tą bombą nic wspólnego, a potem nagle w ostatnim odcinku Nidge spowiada się Tomowi, że to był Darren. Skąd wiedział? Po prostu tak sobie "skłamał" żeby wkopać Darrena?
e) Trochę naciągana scena zemsty Lizz. - skąd tak szybko się dowiedziała, że to Darren? Jak mogła tak szybko go akurat w tym miejscu odnaleźć? (wiem, wiem to fikcja i tak musi być w serialu, nie mniej jednak trochę to dla mnie naciągane).
niejasnosci w 3 ? to wlasnie w 4 sezonie troche za bardzo przeskakują z akcją. BTW - montaz w 4 sez jest troche zje.any jakby brakło im czasu.
No chodzi mi o te kwestie poruszone w moich pytaniach - np dlaczego rzucił bombę w samochód Daro? albo dlaczego przestał kontaktować się z Mary
myśle, ze miala dosyć jego profesji, nie mogła narazać dzieci bo:
- Darren zostawił pistolet w jej domu, za co była bardzo wkurzona, bo mogly go znalezc dzieci
- jego kolega (nie pamietam imienia) zaczał ją podglądać i wchodzic do domu oczywiscie bez jej zgody
- Hughie miał taki pomysł, żeby wrzucic bombę do jej domu, by wywabić Darrena z ukrycia (nie doszlo do tego)
- poza tym wiedziala, ze jak tak dalej pojdzie Darren też dostanie kulkę podobnie jak jej drugi brat Robbie, a jej dzieci i ona moze na tym ucierpiec wiec wyjechala.
Myślę tez ze gdy mial okazję wyjechac z Rosie do Londynu, nie zrobił tego (chciał pozostac w gangu).
a) W sumie to nie wiadomo, ale całkiem prawdopodobne, że po odejściu Rosie Darren się stoczył, zaczął ćpać i zabijać dla Nidge'a (widać, że w tym sezonie nie ma już z tym problemu), więc może odwalił coś, co wkurzyło Mary całkowicie.
b) Nie miał o czym rozmawiać za bardzo.
c) Nie wiadomo jak dużymi przyjaciółmi byli, bo jest spory przeskok w czasie między drugim a trzecim sezonem. Poza tym Darren ćpał i miał małe problemy z agresją, co widać w tym sezonie.
d) Wydaje mi się, że Nidge od początku wiedział, że to był Darren, tylko wygodniej mu było udawać, że mu wierzy.
e) Dano wiedział, że to Darren, mógł jej też powiedzieć ktoś inny z IRA, choćby Tony, żeby pozwolić jej pomścić brata, a IRA i tak chciała Darrena martwego. Co do lokalizacji, mogła po prostu czatować pod domem Aido.