PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=88369}
4,1 52 tys. ocen
4,1 10 1 52021
2,0 8 krytyków
M jak miłość
powrót do forum serialu M jak miłość

We wczorajszym odcinku miała miejsce "świętej" Marysi z Małgorzatą, która jak ktoś tutaj przewidział przejmie rolę mediatorki pomiędzy siostrami. Jednak w momencie gdy usłyszałem takie oto zdanie : " No wiesz, między Bogiem a prawdą...." w ustach Marysi to mnie krew czerwona (może nawet zielona, jeśli to było możliwe) zalała. Specjalnie później przeczytałem, kto był odpowiedzialny za scenariusz tego odcinka. Trzy panie: Alina Puchała, Marta Kuszewska, Katarzyna Majewska. Czy takie poważane gremium "scenariuszowe" jest tak ignoranckie i niedouczone, że nie zauważyło błędu jaki został tutaj popełniony?? A aktorzy to co, żaden nie zwrócił na to uwagi?? Wszyscy biorący udział w tworzeniu tego "dzieła" mają już wszystko gdzieś, zupełnie nie przykładając się do wykonywanej pracy. Przy takim tempie degrengolady wróżę niedaleki koniec tego serialu, co wielu na pewno by unieszczęśliwiło, ponieważ stracilibyśmy jedną z najlepszych komedii.

p.s. ten odcinek był najbardziej "przepraszający" w historii filmu. :)

ocenił(a) serial na 4
shmitt

Naprawdę nie znałeś tego wyrażenia ? ;)

andre_

oczywiście, że znam. Tylko jak napisałem wyżej został popełniony w tym zdaniu błąd, kardynalny błąd. Skoro już mówimy po polsku i podobno telewizja ma misję, to niech używają prawidłowych sformułowań. Jak widać WIELKIE scenarzystki nie znają się na swojej pracy - o czym wiemy od dawna

ocenił(a) serial na 4
shmitt

Po pierwsze - serial zdaje się traktuje o zwykłych ludziach, nie o profesorach Miodkach i Bralczykach. Zresztą prędzej można by postawić zarzut że w tych serialach bohaterowie mówią zbyt gładkim językiem niż czepiać się o jakiś błąd.

Po wtóre - a konkretnie jaki "kardynalny błąd" ?

andre_

tutaj znajduje się wyjaśnienie; http://obcyjezykpolski.strefa.pl/?md=archive&id=292 . owszem czepiam się, jak czepiam się również języka jakim posługują się dziennikarze (czytaj dziennikarzyny). niby po studiach a nie potrafią poprawnie mówić. sam nie jestem wielkim znawcą języka polskiego i również popełniam błędy, jednak staram się je eliminować. Jeżeli taka duża grupa ludzi odpowiedzialnych za scenariusz, aktorzy i inne osoby nie widzą takich rzeczy, to po prostu ręce opadają.

shmitt

p.s Wiem, że sam nie naprawię świata, bez chęci samych zainteresowanych. Polecam tę stronę bo, można dowiedzieć się kilku ciekawych rzeczy.
I ostatnia przestroga dla forumowiczów na przyszłość. szczególnie politycy lubują się w tym słowie - "spolegliwy". Krótka notka na ten temat: http://obcyjezykpolski.strefa.pl/?md=archive&id=395 . Już nie męczę Was swoimi wynurzeniami. Mam nadzieję, że mój post zwrócił Waszą uwagę na problem jaki istnieje w naszym języku i formach jakie należy przestrzegać, oraz używać słów ze zrozumieniem:)

andre_

Mówi się "Bogiem a prawda", "między Bogiem, a prawdą" jest błędnym określeniem i nie posiadającym sensu, amiętam jak nas polonistka w ogólniaku uczulała w tym temacie. Zresztą w linku jest to dobrze opisane.W serialu błedne słownictwo jak w życiu jest dopuszczalne, choć robienie takich błędów przez scenarzystów, świadczy, o tym, że to jacyś amatorzy . Cóż i bez tego podejrzewałam, że scenariusze do seriali nie piszą laureaci nagrody NIKE.