Jak to było z Wami po obejrzeniu kilku odcinków tego serialu??
Zaczęliście obserwować ludzi i dostrzegać w nich poszczególne cechy emocji??
Podzielcie się swoim doświadczeniem...:)
Czytałem jakieś książki na temat mowy ciała i z tego co pamiętam to nie jest tak łatwo po niej ocenić jakiegoś człowieka. Np. ten sam gest może mieć różne znaczenia, żeby wysnuwać jakieś wnioski trzeba mieć więcej niż jeden gest. A załóżmy że ktoś zna się na mowie ciała. Mowę ciała można kontrolować a więc taka osoba mogłaby innych oszukiwać( są w tym szkoleni np szpiedzy). Pierwszy odcinek: poznają że chłopak mówi nieprawdę po tym że patrzy w oczy, ja np patrzę w oczy gdy mówię prawe bo boję się że w przeciwnym razie któś uzna że kłamię a czasami mówię prawdę i nie patrzę w oczy. Dlatego wydaje mi się że po mowie ciała nie można w 100% stwierdzić co czuje, myśli druga osoba chociaż może to pomóc. Ważny jest też kontekst Np będąc na przesłuchaniu na policji można okazywać oznaki zdenerwowania ale nie oznacza to że kłamiemy.
Ja tam zaczęłam obserwować. A co do oznak kłamstwa - zagadnienie jest opisane w książce Ekmana (Kłamstwo i jego wykrywanie), całkiem niezła polecam. Oczywiście sam Ekman jest pierwowzorem postaci Lightmana ;)