PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=485877}

Magia kłamstwa

Lie to Me
2009 - 2011
7,8 48 tys. ocen
7,8 10 1 47926
6,2 8 krytyków
Magia kłamstwa
powrót do forum serialu Magia kłamstwa

Producenci seriali już chyba wystrzelali wszystkie pomysły na seriale kryminalne. jakos nie moge uwierzyc ze po jakiś drobnych grymasach człowieka lub prawie niezauważalnych gestach można wysuwać tak daleko idące wnioski. jeszcze te przebicia ze zdjeciami sławnych ludzi z ich minami lub zachowaniami , zważywszy ze można stopklatke przesunąc o 0,1 sek i juz nie sprawdza sie ta teoria. własciwie żadnych klasycznych środków detektywistycznych. chłop siedzi i patrzy jak ktos sie drapie i juz zna jego dzieciństwo.

sorry ale takie rzeczy to tylko w erze

serial za pomysł góra 3

zreszta juz im sie chyba pomysły kończa bo coraz bardziej prezewidywalna sie staje fabuła

pozdrawiam

Panew

ocenił(a) serial na 9
panew

Jak ci się nie chce wierzyć, że można człowieka odczytać po mowie ciała to nie wierz, faktem jest, że można, gdyż istnieje komunikacja werbalna i niewerbalna, w przypadku werbalnej możesz regulować to co przekazujesz, a w przypadku niewerbalnej, podświadomej(subcommunication) jest to raczej mało możliwe, radze poczytać zanim bzdury piszesz. Nie podoba się, nie oglądaj.

ocenił(a) serial na 5
succubusus

ostatni argument jest nie do obalenia , nie chcesz nie oglądaj czyli jak piszesz to tylko pozytywnie

Chodzi mi o to że nikt nie opiera się TYLKO na tych niewerbalnych przekazach

może to stanowić najwyżej poszlake, a nie podstawe oskarżenia
no i jak pisałem jakoś mi nie leży to że popatrzy chłop na jakiegoś delikwenta przez 10 sec i już ma zdanie o jego dzieciństwie, dorastaniu , kontaktach z matką i problemach
już widze jak sąd by zareagowal w oskarżeniu kogokolwiek jakby mu śledczy wyskoczyli z takim "dowodem"
poza tym jakoś roth mi nie pasuje do tej roli
pozdrawiam
Panew

ocenił(a) serial na 9
panew

Matko jedyna, na co dzień się też nie spotyka kobiet o idealnych wymiarach, facetów jak księciunio z bajki, nie ma zawsze szczęśliwych zakończeń, nikt nie lata ani nie da się łatwo zarobić miliona $ ;) Serial to serial, zawsze jest trochę podśrubowany mimo, że właśnie istnieje ktoś kto się zajmuje w rzeczywistości mikroekspresjami i również z tego co mi wiadomo współpracował z FBI (tak przynajmniej jest napisane na tyle okładki jego książki ;) ).
Jeśli się chce coś bardzo realistycznego oglądać to trzeba pogrzebać w filmach/serialach opartych na faktach.
Co do Rotha to mi on bardzo pasuje do roli, kwestia gustu ;)

użytkownik usunięty
panew

A widziałeś choć jeden odcinek w którym te twoje rewelacje były DOWODEM SĄDOWYM? Chyba nie oglądałeś nawet jednego odcinka w całości, ale poczułeś wewnętrzną potrzebę podzielenia się swymi płytkimi domysłami z resztą świata. Argumenty z d... wzięte - tylko się ośmieszasz.

panew

Mnie też ten pomysł jakoś nie przekonuje.Ale serial dobrze się ogląda
:)Trochę już chyba zapomniany Tim Roth jest naprawdę dobry jako spec od
kłamstw.

ocenił(a) serial na 9
panew

Bo to tylko serial, kapkę dodają mocy do tej dziedziny :) to nie jest DOKUMENT ;)

panew

To są tzw. mikroekspresje i tym zajmuje się psycholog Paul Eckman. Miałam o nim na zajęciach z psychologii społecznej. A i sama trochę szperałam... Tobie też radzę, bo można się wielu ciekawych rzeczy dowiedzieć ;)

A jeśli chodzi o serial... Są momenty, gdzie momentami przymykam oko na tego typu rzeczy, bo to przecież jest serial i nie musi to być oparte na faktach, ale ogólnie rzecz biorąc jest to temat bardzo ciekawy i warty przedstawienia :)

Pozdrawiam serdecznie.

ocenił(a) serial na 7
panew

Tu się zdecydowanie zgodzę z wątpliwością, jak takie "dowody" mają być uznane w sądzie i stać się podstawą kary. Faktycznie, mikroekspresja, gesty, ok, wszystko to prawda, ale również wątpię jak miałoby się to mieć do zatrzymania czy co gorsza skazania człowieka...

W wielu serialach i filmach śledczych akcja skupia się na samym dochodzeniu, a późniejsze losy przestępców są przemilczane, mimo często wątpliwych podstaw zatrzymania. W rzeczywistości celem nie jest poznanie prawdy o zdarzeniach, tylko jej UDOWODNIENIE. I też nie uważam, żeby przestępca został skazany na więzienie np. na podstawie zeznań dr Foster, która wie, że przecież jego czoło było nieruchome jak mówił, że mu przykro, więc kłamał. Szopka by z tego wyszła. Już nie wspominając, jak łatwo byłoby manipulować takimi "dowodami"...

O samym serialu jeszcze nie mam zdania, dopiero oglądam pierwszy sezon, na razie podoba mi się, ale obawiam się, że będzie nudny. Bo schematyczny będzie na pewno ;)

ocenił(a) serial na 8
Fiorentinka

Ogladam pierwszy sezon.Pomysl ciekawy tylko to juz powoli, powoli sie przejada.Schematy..Moja opinia schodzi sie z Twoja-bedzie nudno..Jak na razie 4/10

Fiorentinka

":W wielu serialach i filmach śledczych akcja skupia się na samym dochodzeniu, a późniejsze losy przestępców są przemilczane, mimo często wątpliwych podstaw zatrzymania. W rzeczywistości celem nie jest poznanie prawdy o zdarzeniach, tylko jej UDOWODNIENIE."

Tym zajmują się seriale prawnicze ;)

panew

Serial jest oparty na prawdziwej postaci (dr Paul Ekman). Ten człowiek odkrył mikro-ekspresję i jest pionierem w tej dziedzinie. Założył firmę Ekman Group, która specjalizuje się w "sczytywaniu" ludzkich emocji z ekspresji ciała. Paul Ekman jest konsultantem FBI, wojska, wywiadu itp, oraz szkoli pracowników ww. organizacji.
Oficjalna strona Paula Ekmana: http://www.paulekman.com/

oxnvnuho

autor tego watku gowno wie akurat i jesli sie serial nie podoba moze poprostu nie ogladac. dziekuje.