Serial jest oparty na prawdziwej postaci (dr Paul Ekman). Ten człowiek odkrył mikro-
ekspresję i jest pionierem w tej dziedzinie. Założył firmę Ekman Group, która specjalizuje
się w "sczytywaniu" ludzkich emocji z ekspresji ciała. Paul Ekman jest konsultantem FBI,
wojska, wywiadu itp, oraz szkoli pracowników ww. organizacji.
Oficjalna strona Paula Ekmana: http://www.paulekman.com/
Fajnie, że napisałeś/aś! Tak się właśnie zastanawiałam ostatnio, czy przypadkiem nie ma odpowiednika dr.Lightmana :)
Tak słyszałam, ale czytając Twoje info coś mi się przypomniało, a chodzi o słowo "sczytywać".... Otóż na studiach mieliśmy starszego profesora, który bardzo lubił go używać...
Najpierw wprowadzał nas w temat, by za chwilę nam to samo powtórzyć, a tę powtórkę komunikował tak : "Uwaga! Szczytuję..." Słysząc to pierwszy raz byłam zdezorientowana ;) ....
:)
W jego wykonaniu musiało brzmieć fajnie...
Pierwszy raz w życiu użyłem tego słowa :)
Wracając do tematu, pamiętajmy tylko, że to dalej fikcja. Coś jak Kryminalne Zagadki Las Vegas... Niby oparte na prawdzie, ale podkoloryzowane by było efektowniejsze. Mimo to idea jeszcze mało znana i jak dotąd sprawdza się. Specjaliści podobno osiągają 80% w rozpoznawaniu fałszu, co jest fenomenalnym wynikiem.