PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10049727}
7,6 20 tys. ocen
7,6 10 1 20450
6,9 23 krytyków
Matki pingwinów
powrót do forum serialu Matki pingwinów

Ten komentarz będzie baaardzo kontrowersyjny, ale po obejrzeniu tego serialu jestem pełna podziwu dla każdego rodzica, który ma chore dziecko. W niektórych momentach aż sama się denerwowałam i frustrowały mnie niektóre zachowania i nie wiem czy bym była w stanie sobie w takiej sytuacji poradzić, myśle ze nie. Bardzo dużo siły i wytrwania dla rodziców czy opiekunów chorych pociech. Jesteście niemożliwi w tym co robicie i ile od siebie dajecie. Szacun!

ocenił(a) serial na 9
inatix

Rodzice osób z niepełnosprawnościami nie chcą być podziwiani, same osoby z niepełnosprawnością też nie chcą być podziwiane - chcą by w Polsce w końcu zadziałał, pojawił się prawdziwie funkcjonujący system asystencji osobistej, by właśnie OzN mogła sie uniezależnić od rodziców bądź partnerów. By mogła miec osobę, która odwozi ją do pracy, ubiera, pomoże w łazience w pracy - tak jak tu nasz bohater na wózku - on tez chce mieć takiego asystenta, by mama nie musiała koczować pod szkołą na jego potrzeby fizjologiczne.

ocenił(a) serial na 9
inatix

W każdym razie na plus, że poruszył Cię temat. Tak na dobrą sprawę, dopóki nie spotka człowieka taka sytuacja z dzieckiem swoim własnym, bo nawet w rodzinie dalszej ludzie nie do końca rozumieją/wczuwają sie w sytuację, czy nie ma sie partnera/partnerki, to mało kto wglebia sie/stawia sie w miejscu takich osób - rodziców czy samych OzN. Ogromnie potrzebny serial. Na szczęście tez jest dużo juz na rynku książek dla dzieci z tematyką niepelnosprawnosci, by zapoznawać sie z różnymi problemami. Świetna jest seria książek Przygody Rysia i Krzysia - to 4 książeczki o chłopcu na wózku, autorka juz ma 6 książek o różnych niepelnosprawnosciach, w tym o niewidomej dziewczynce "Marzenia Mili". Jest świetny "Gwiazdkozaur", "Dzieci z Księzyca", "Kiedy Karol poznał Emmę" czy "Agata szaleje na kółkach".