PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=477417}

Mentalista

The Mentalist
2008 - 2015
7,7 64 tys. ocen
7,7 10 1 64350
6,6 10 krytyków
Mentalista
powrót do forum serialu Mentalista

Witam, chciałem zapytać jaką ten serial ma formę
A - normalna ciągła fabuła (Lost, Breaking Bad, Gra o Tron)
B - ciągła fabuła ze zmieniającym się wątkiem głównym co sezon (Dexter, The Wire)
C - jeden odcinek jeden wątek (Suits, House)
i czy jeśli opcja C to czy za tym wszystkim stoi jakaś większa fabuła czy niespecjalnie?

ocenił(a) serial na 7
ParadoksPTG

C - jest to procedural z wątkiem fabularyzowanym. Główny bohater sporadycznie ściga mordercę żony i dziecka, który wciąż - również sporadycznie - morduje. Wątek ten intensyfikuje się wraz z upływem sezonów, odchodzi od początkowego 'dramatycznego' lajt motivu, stając się coraz bardziej katalizatorem spiskowej akcji.

creep_

Jak to pięknie ujęłaś:) Szczególnie spodobało mi się "sporadycznie ściga mordercę żony i dziecka":)

ocenił(a) serial na 7
Cairns

Też jestem z siebie zadowolona, wyszedł mi prawie obiektywny zarys fabuły. Chyba tylko ktoś, kto mnie zna wyczuje lekką złośliwość trzeciego planu, wyrażoną w trywialnym zubożeniu fabuły serialu - jakkolwiek taki jest jego rdzeń.

Przede wszystkim - poza skrytą uciechą własną - musiałam pomóc koledze w potrzebie, zwlaszcza, że jestem beznadziejną fanką Milionerów - a tu mamy pytanie zamknięte i jeszcze telefon do przyjaciela. Wprost nie mogłam się powstrzymać, choć pytanie było proste, najniższy próg gwarantowany (tysiąc?). Teraz czekam na przelew.

creep_

Na tysiąc trzeba było odpowiedzieć na więcej niż jedno pytanie. Jeszcze poczekasz na ten przelew.

ocenił(a) serial na 7
Cairns

Zresztą przyjaciel i tak zapewne odchodził zwykle z niczym (nie fair).

creep_

Gdyby dostawał wynagrodzenie, to nie nazywaliby go przyjacielem. Tak przynajmniej miał satysfakcję, że ktoś go wskazał;)

ocenił(a) serial na 7
Cairns

Powinna być jednak ustalona jakaś stawka prowizji od wartości pytania, przy okazji byłby to swoisty system motywacyjny do udzielenia poprawnej odpowiedzi (bo przyjaciele też są różni :). Ja przed udziałem w programie zrobiłabym walne zgromadzenie przyjaciół i wyłożyła im system - wówczas biliby się o ten telefon, a potem intensywnie myśleli nad poprawną odpowiedzią nie mniej niż taki uczestnik siedzący w studio.

creep_

A ja myślę, że dałabym numer kogoś kto bardzo sprawnie i szybko posługuje się internetem. Jak się miesza przyjaźń i pieniądze to nic dobrego z tego nie może wyjść. Nie potrafiłabym zaufać ludziom, którzy się ze mną przyjaźnią dla pieniędzy. Wtedy to jest telefon do znajomego, a nie przyjaciela;)

ocenił(a) serial na 7
Cairns

Lepiej z wrogiem wygrać, niż z przyjacielem przegrać. Ale pełna racja przyjaciele i pieniądze to jest niebezpieczne połączenie, z którego najczęściej cało wychodzi tylko jeden z tych elementów (kosztem drugiego).

PS. Fajna mapa atrakcji turystycznych + historyczna za free: https://mapa.premier.gov.pl/index.html (czytaj: za nasze podatki). Właśnie sobie zamówiłam :).

creep_

Fajna mapka. Też sobie zamówiłam, ale z zamiarem podarowania jakiemuś dziecku;)

ocenił(a) serial na 7
Cairns

Ja swojej nie oddam :).