PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=477417}

Mentalista

The Mentalist
2008 - 2015
7,7 64 tys. ocen
7,7 10 1 64368
6,6 10 krytyków
Mentalista
powrót do forum serialu Mentalista

Happy Anniversary.

ocenił(a) serial na 10

scena w restauracji, gdzie Patrick zasiada do stołu nakrytego dla trzech osób. niesamowicie mocna scena, jedna z najsmutniejszych w historii serialu. oglądam Mentalistę od premiery pierwszego odcinka w Stanach (2008), ale nie pamiętam, by któraś ze scen dotknęła moich uczuć w takim stopniu jak ta. naprawdę mocno mnie poruszyła.

ocenił(a) serial na 6
oasis798

Ogólnie cały odcinek był dość mocno emocjonalny. Również oglądam od pierwszego odcinka i, o ile się nie mylę, jeszcze w żadnym odcinku Patrick nie okazywał tak bardzo swojego smutku, wręcz rozpaczy. Jestem pewna, że w odc 24 dużo się będzie działo, bo końcówka 23 pokazuje, że Jane nie ma już nic do stracenia. Nie mogę się doczekać!

ocenił(a) serial na 7
oasis798

Dla mnie najmocniejsza był scena, gdy Patrick pomógł koronerowi umrzeć w spokoju pokazując mu sztuczke z monetą. Nic jej jak dotąd nie przebiło, jedyna scena w Mentalisćie, która wydusiła ze mnie prawdziwą łzę. :)
Co do sceny w restauracji była dobra, ale nie zrobiła na mnie aż tak wielkiego wrażenia. Być może dlatego, że wydała m się trochę wtórna i jednak mniej naładowana emocjami niż pierwsza, którą widziałam. Monk w każdą rocznicę ślubu jadl kolację w pewnym pensjonacie, tak jak to robił kiedyś ze śp. żoną, i rozmawiał do pustego nakrycia naprzeciw. Tamten serial to dopiero rozczulał mnie na maksa.

ocenił(a) serial na 10
oasis798

... zgadzam się z milkaway , jednak ja mam takie dwie sceny :
- najmocniejsza scena to ta z koronerem, odcinek, który jest w sumie sarkastyczny wobec UFO i chce się go aż wyłączyć w połowie a ostatnie 5 minut wbijają w fotel!!! ( czyli nauka , że zawsze trzeba dać szanse ... )
- dla mnie mocnym akcentem był odcinek gdzie Pani medium Fray woła PJ do pokoju na osobności i mówi mu, że jego córka nie cierpiała przed śmiercią... (też ostatnie 3 minuty odcinka - jw)
- bardzo fajną sceną jest gdy PJ wrzuca do wody biały kwiat pozwalający duszy odejść w spokoju. (odcinek z morderstwem na wyspie - 4 seria) dla mnie scena bardzo wymowna... chce pozwolić odejść żonie i córce.
tak czy tak wszystkie te sceny nie były by tak wymowne dzięki Bakerowi.

ocenił(a) serial na 10
sun_luna

ps. scena w restauracji?
mocna jednak w połączeniu sceny jak PJ pali akta RJ
sytuacja gdzie wchodzi do restauracji, nawet gdy są 3 nakrycia ..... ok... mocne... ale gdy zamawia drink za drinkiem.... hmmm, dopiero dla mnie daje sens z połączeniu jak pali akta.
nie pasuje do samej rocznicy....

sun_luna

zgadzam się, dla mnie też te sceny są jednymi z najlepszych i wzruszających. Palenie akt było takie przeszywające mimo wszystko. Jeszcze bardzo lubię odcinek z zabójstwem Bosco i jego zespołu, zwłaszcza pożegnanie z Lisbon i rozmowa z Jane'm.

ocenił(a) serial na 10
magkor0206

jak lubisz ten odcinek to podczas gdy ta zła kobieta RJ idzie by zabić Bosco z balonami w tle jest super utworek , napewno kojarzysz. Po wsłuchaniu się w niego zakochałam się bez pamięci, do tego bardzo fajnie skręcone zdarzenia dają super ciarki. Autor to Peter Bradley Adams a tytuł to " Darkenes sky" :)

sun_luna

oczywiście,że kojarzę :) świetny utwór. I odcinek :)

ocenił(a) serial na 10
magkor0206

co do udawania przez Patricka podłamania psychicznego - nie byłbym tego taki pewien. bo właśnie chociażby scena o której wspomniałem w pierwszym poście pokazuje nam, że coś jest na rzeczy, coś dzieje się w jego głowie. gdyby było to udawanie, robiłby to wyłącznie wśród ludzi, których mógłby podejrzewać o współpracę z Red Johnem, tymczasem widać wyraźnie, iż coś dzieje się w jego umyśle zarówno w samotności jak i wokół ludzi.

psychika Patricka zaczęła się kruszyć od finału 2 sezonu, kiedy RJ ukazał mu swoją wyższość. później odnalezienie zrujnowanej mentalnie Kristiny - kolejna porażka Jane'a, wygrana dla RJ. sezon 3 był mocno dramatyczny, do tego doszły jeszcze wydarzeniu z finału tego sezonu - drugi zabity przez Patricka człowiek, który jednocześnie oddalił go od złapania zabójcy swojej rodziny. teraźniejszy Jane jest inny niż ten, którego poznawaliśmy w pierwszych odcinkach serialu.

dodam jeszcze swoją małą spekulację n.t. dalszych odcinków Mentalisty. myślę, że Red John prędzej czy później zrani bliskich Lisbon, Cho, Rigsby'iego lub Van Pelt. lub najzwyczajniej kogoś z tej czwórki. dlaczego? bo jak na razie osobisty wgląd w jego złapanie ma tylko nasz główny bohater. a wyobraźcie sobie, jaki dramatyczny obrót wydarzeń przybrałby serial, gdyby - dajmy na to - Red John zamordował synka Rigsby'iego. lub bratanicę Lisbon, albo Summer i jej rodzinkę. tak, byłby to dramat. ale jaki ciekawy! :)

ocenił(a) serial na 10
oasis798

Moim zdaniem prędzej zabiłby np. samą Lisbon niż jej bratanicę.

ocenił(a) serial na 7
oasis798

W którym odcinku jest ta scena?

ocenił(a) serial na 10
abubyk

23 odcinek 4 sezonu