PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=477417}

Mentalista

The Mentalist
2008 - 2015
7,7 64 tys. ocen
7,7 10 1 64356
6,6 10 krytyków
Mentalista
powrót do forum serialu Mentalista

Jakie ... pomóżcie ??

użytkownik usunięty

Niedawno gadałem z kolegom (fanem tego serialu) powiedział że lubi Jane nie tylko ze
względu na jego urok, intelekt ale i podejścia do świata, specyficznego stylu życia,
postępowania (Z tego samego względu lubi Grega House'a :)). Zastanowiło mnie to więc
postanowiłem napisać do was.

Pytanie brzmi: Jakie wyłapaliście słowa, zachowanie, czy inne czynniki mówiące o tym że
Patrick ma specyficzne podejście do życia, świata. Wypiszcie proszę co myśli o tym
wszystkim,jego wierzenia, przekonania itp.

Wierzę ze swojej strony na waszą bystrość, pamięć i ufam w waszą pomoc. Nie zawiedźcie
mnie drodzy fani i odpiszcie jak najszybciej. Pozdrawiam

użytkownik usunięty

Chodzi o przykłady konkretnych scen? Czy może o ogólne podobieństwa i różnice?

użytkownik usunięty

Chodzi mi o ogólne podejście Patricka do świata, życia i innych spraw (bez wymieniania konkretnych scen ale można przytoczyć jakiś cytat związany z tematem). Dlaczego ma tak zdystansowane podejście do swojej pracy, ludzi, i swoich zdolności? (można opowiedzieć jak waszym zdaniem to okazuje), Dlaczego jego zachowanie jest odrobinę infantylne? (i jak to pokazuje), czego się boi i co go zachwyca, pociąga?, Jane jest niezwykle silny, a może bardzo słaby? ( co w nim zadecydowało że macie takie zdanie), Czy czegoś żałuje? (czego?), czy uważa siebie za osobę niezwykle etyczną, prawą z dużym kręgosłupem moralnym czy jako szarlatana, oszusta, i kłamcę?, Czy na prawdę wierzy w swoje zdolności i uważa je za dar, czy tylko jako głupie tricki do oszukiwania ludzi? (kiedyś powiedział że czyta w myślach a innym razem że nikt tego nie umie więc on też - co myślicie?), dlaczego nie lubi innych osób posiadających takie zdolności?, i inne pytania tego typu.

Nie można robić portretu psychologicznego nieznanemu mam człowiekowi bez rozmowy z nim, i taki portret jest może powstać poza gabinetem specjalistycznym. Jednak że Patrick Jane jest postacią fikcyjną można zabawić się na forum publicznym w analizowanie jego osoby, (gestów, mowy, zachowania, itp). Proszę o wypisywanie swoich spostrzeżeń związanych z jego psychiką,problemami i życiem

użytkownik usunięty

Oto moje spostrzeżenia.

Jane jest w pełni świadomy swoich niezwykłych umiejętności, przez co bywa trochę zadufany w sobie, a nawet infantylny. Uważa jednak, że może sobie na to w pełnie pozwolić. W swojej pracy często stosuje oszustwa i sztuczki. Z drugiej strony wykrycie kłamstwa nie stanowi dla niego większego problemu. Dla niego ważny jest cel, czyli wykrywanie morderców. Nie lubi, gdy ktoś mu coś narzuca z góry, przez co jego stosunki z przełożonymi bywają napięte. W swoim działaniu liczy się jednak z innymi ludźmi. Mimo, że w jego mniemaniu każdy ma coś do ukrycia, to niemalże w każdym człowieku potrafi dostrzec cechy pozytywne. W swoich kontaktach z ludźmi jest zazwyczaj bardzo uprzejmy (czasami tylko z pozoru) i czarujący. Bywa też często cyniczny i irytujący szczególnie wobec tych, których uważa za nieszczerych. Nawiązywanie kontaktów z ludźmi zazwyczaj przychodzi mu łatwo, o ile oczywiście ma na to ochotę. Jest człowiekiem samotnym, ale ten stan mu odpowiada. Związanie się z kimś byłoby dla niego zdradą zamordowanej żony i córki. Ciągle nosi obrączkę. Praca detektywa stanowi dla niego swego rodzaju pokutę za własną pychę, która niewątpliwie przyczyniła się do śmierci jego rodziny. Jednak odnalezienie Red Johna jest dla niego najważniejsze i powoduje w nim widoczne zaangażowanie emocjonalne. Inne sprawy traktuje również poważnie, ale jest do nich zdystansowany.
Nie wiem dokońca jak jest u niego z wiarą. Widziałam na razie tylko dwa pierwsze sezony i nie przypominam sobie, aby było w nich powiedziane, że Jane jest ateistą.

Może być?

ocenił(a) serial na 8

,,dlaczego nie lubi innych osób posiadających takie zdolności? "
poNIEWAŻ był narcyzem ;). Patrick jest luzakiem. Jane jest silny. Przynajmniej ja tak uważam. Uważa siebie za kłamce i obwinia się za śmierć swojej żony i syna. Uważa, że zdolności, które posiada można wyćwiczyć i nie jest to żadna magia.

ocenił(a) serial na 10

Jak dla mnie Patrick jest cudowny, niektórzy uważają go za egoistą i może trochę jest ale jest też wspaniałym człowiekiem który nie lubi bogatych i próżnych ludzi a pomaga biednym. Na zewnątrz wydaje się silnym człowiekiem ale gdy się go lepiej pozna to widać że jest pogrążony w bólu po stracie swojej córki i żony. Co do swoich umiejętności to wielokrotnie podkreśla że nie ma jasnowidzów a są tylko iluzjoniści którzy oszukują ludzi. Patrick żałuje że nie zakończył pracy jako medium wcześniej zanim stracił rodzinę. Jest osobą nie wierzącą o czym już wspominał. Jane uwielbia herbatę, prawie w każdym odcinku można zobaczyć go z filiżanką. On ma inne spojrzenie na świat, widzi rzeczy na które inni ludzie nie zwracają uwagi. Patrick jest strasznie sprytnym i niezwykle inteligentnym człowiekiem, którego główny cel w życiu to złapanie Red John’ a i zabicie go (w finale 3 sezonu mu się w końcu udaje).

użytkownik usunięty

Dziękuje Wszystkim za wypowiedzi i PROSZĘ O KOLEJNE. tmpj dzęki za wspomnienie o herbacie (takie szczególiki są dla mnie ważne). Piszcie co uważacie za cenne w temacie Jane'a.

użytkownik usunięty

Zauważyłam, że w wielu popularnych serialach ostatnich lat główni bohaterowie są ateistami (lub przynajmniej tak twierdzą). O co chodzi? Czyżby ateizm stawałby się coraz bardziej "modny"?

ocenił(a) serial na 8

Cóż, nie mam pojęcia czy ateizm staje się coraz bardziej "modny", ale wydaje mi się, że osoba, która otwarcie przyznałaby się do swej niewiary tylko i wyłącznie z chęci wywarcia na kimś dużego wrażenia, byłaby po prostu głupia. Ateiści przeważnie kojarzą się ludziom z wyzwoleniem, buntem, szczyptą impertynencji, sarkazmu, cynizmu oraz brakiem jakichkolwiek zasad, przez co zwykle przedstawiani są jako charakterne, mega nietuzinkowe postacie (co wcale nie znaczy, że mają na to monopol). ;-)))

warto zauważyć, że Jane ma wyróżniający się gust . pije herbatę w filiżance, nosi kamizelkę do garnituru, jeździ citroenem w stylu retro. takie szczegóły kreują pewną wyjątkowość postaci, co tez wpływa na ocenę u widza

McCarlise

Jane zdaje sobie sprawę ze swoich wyjątkowych umiejętności, dlatego często traktuje ludzi tak a nie inaczej. Osoby o słabym charakterze są z góry skazane na porażkę, jednak gdy tylko Patrick spotka godnego siebie przeciwnika (np. mężczyzna, z którym grał w szachy)... Może to nie będzie do końca trafne porównanie, ale popatrzcie na program Kuby Wojewódzkiego! Gdy jego gośćmi są osoby takie jak Marek Kondrat- rozmowę się ogląda z ciekawością. Wszelkie gwiazdeczki są miażdżone i zabijane ironią, przy czym (o ironio!), nie zdają sobie sprawy z tego, jak bardzo się ośmieszają.

użytkownik usunięty
McCarlise

Nosi kamizelkę, ale krawatu już nie:) Z tych istotniejszych jest też fakt, że w jego sypialni nie ma żadnych mebli. Jest tam tylko sam materac, a na ścianie "buźka" Red Johna, której Jane najwaraźniej nie chciał usuwać.

użytkownik usunięty

Nie wiem czy ateizm jest teraz "modny" ale w przypadku Patricka wskazany. Jego żona i dziecko zostają zamordowane ( więc mógł sobie momyślec "gdzie był w tedy Bóg, dlaczego ich nie uratował") a do tego jest realistą nie wierzy z zabobony, wierzenia, przesądy, rytuały, czy zjawiska paranormalne co pokazał w ost odc wyemitowanym w TVN. Napiszcie proszę jakieś ciekawostki z osobowości Jana jak wspomniane sprzeczności??

użytkownik usunięty

Nie wiadomo czy nie był ateistą jeszcze przed morderstwem jego rodziny. A realizm wcale nie wyklucza istnienia Boga.

użytkownik usunięty

A co najbardziej ceni w ludziach ?, co go inspiruje i motywuje do działania?, Z czego bierze się jego optymizm i siła? W co wierzy? Wiem że kiedyś był w szpitalu z powodu depresji. Szybko moim zdaniem się pozbierał i wzmocnił choć czasem jest strasznie dziecinny.

Proszę odpowiedzcie na moje pytania:)

ocenił(a) serial na 7

Myślę, że szczerość i brak zadufania stoją u niego wysoko na liście cech, które ceni w ludziach. Nie znosi ludzi zakochanych w sobie samych, zakłamanych i troszczących się głównie o własny stołek. Widać często jego pogardę w stosunku do ludzi przy władzy i duzych pieniądzach. Być może dlatego, że sam kłamał zawodowo. Myslę też, że ceni w ludziach swego rodzaju niewinność, niekoniecznie od popełnienia przestepstwa, ale niewinność życiową. Wielokrotnie pomaga osobom, których życie nie zdążyło jeszcze zepsuć.
Co do optymizmu, to myślę, że jest on w duzej mierze udawany, bardzo powierzchowny, i często wynika z cynizmu wobec świata i ludzi, których spotyka. To taki niby-optymizm, który pozwala mu przetrwać kolejny dzień, i kolejny, by dotrzeć do celu - zabić Red Johna.
Jeśli chodzi o ateizm, to podejrzewam, że nawet przed zabójstwem jego rodziny Jane nie wierzył w Boga. Jane to osoba o ogromnym intelekcie i na wskroś racjonalna.