PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=477417}

Mentalista

The Mentalist
2008 - 2015
7,7 64 tys. ocen
7,7 10 1 64368
6,6 10 krytyków
Mentalista
powrót do forum serialu Mentalista

Hej,
mam jedno pytanie:
co to za lista bertrama o której była mowa w s6e10 ?
w jakim odcinku o niej było ?:)

ocenił(a) serial na 7
luckykid

W "Red John", chodzi o te zakodowane info, którego nawet Van Pelt nie mogła odcyfrować. W sumie nie wiadomo co to dokładnie jest o ile dobrze pamiętam, Jane w dużej mierze blefował.

milkaway

no ale właśnie nie ma tego w "red john" :) sprawdzałem kilka odcinków ostatnich i nie znalazłem... jak możesz to podaj czas w którym to było :)

ocenił(a) serial na 7
luckykid

Nie pamiętam czasu i nie chce mi się sprawdzać. :) Była scena w "Red John", kiedy zespół odnalazł komputer (?) Bertrama z zaszyfrowanymi danymi. Tylko jak mówiłam nie jest wtedy powiedziane wprost, ze to lista. Do końca nie wiadomo co to jest.

ocenił(a) serial na 10
luckykid

Też dokładnie nie pamiętam odcinka ale była scena gdzie znaleźli jakiś schowek Bertrama z pendrivem, który był zaszyfrowany.

luckykid

[s06e07] The Great Red Dragon, ok. 30 min.

ocenił(a) serial na 7
luckykid

Dziwne, że od razu założono, że to muszą być imiona i nazwiska. W realu akurat takie dane odkodowuje się zasadniczo łatwo, zwłaszcza, ze można zgadnąć (jak to zrobił PJ) kilka nazwisk, co bardzo procesowi dopomaga.

Poza tym gdzieś czytałam, że na liście PJ'a była Rosalind (ta niewidoma), co oznacza, że FBI potwierdziło, iż współpracowała z RJ / była w tej ich organizacji. Taki mały smaczek od produkcji.

ocenił(a) serial na 7
creep_

Hę? Na której liście? Tyle ich było, że straciłam rachubę.

ocenił(a) serial na 7
milkaway

Na spreparowanej przez Jane'a liście Bertrama, którą dał Abbottowi. To było jedno z 'odkrytych' nazwisk.

creep_

Była o tym mowa w ostatnim odcinku, bo jakoś nie zwróciłam uwagi?

ocenił(a) serial na 7
Cairns

Nie, chyba widziałam gdzieś screena. Produkcja zrobiła ukłon w kierunku widza poklatkowego i nawet umieścili tam nazwiska faktycznych postaci z serialu. Nie zawsze tak bywało, pamiętam np. sławne CV (?) Van Pelt z setnego odcinka.

creep_

Tak myślałam, że ona nie taka dobra i biedna. Fajnie, że się wyjaśniło.

ocenił(a) serial na 7
creep_

Jak się zastanowić to Rosalind była mocno w typie tych pozornie niewinnych, uczciwych kobitek opętanych przez RJ, jak żona Timothy'ego Cartera.

ocenił(a) serial na 7
milkaway

Dla zachowania komfortu psychicznego wolę się już nad tymi spiskami wokół RJ nie zastanawiać. Aczkolwiek ona była postrzegana chyba dość dwubiegunowo, a jedyne co wniosła to ten rysopis, którego wagę później obaliła sławna lista z m.in. grubym i łysym.