Mentalista

The Mentalist
2008 - 2015
7,7 65 tys. ocen
7,7 10 1 64766
6,7 6 krytyków
Mentalista
powrót do forum serialu Mentalista

Mentalista

ocenił(a) serial na 7

Mentalista

Mentalistę zacząłem oglądać jakieś rok lata temu i w przeciągu kilku tygodni obejrzałem wszystkie serie i odc jakie do tego czasu zostały wydane potem zacząłem oglądać na bieżąco ( 2-4 odcinki potem przerwa na premierę i znowu 2-4 odcinki).
Ten serial jest specyficzny i ma swój klimat i urok, wiec zawsze patrzę na niego przez pryzmat dobrej rozrywki i miło spędzam czas.

W ostatnich kilkunastu dniach obejrzałem całą serię The Wire ( wywarł na mnie ogromnie wrażenie), po czym po dniu przerwy obejrzałem zaległe odcinki Mentalisty (5 odc).

I gdy początkowo spadłem z The Wire , byłem lekko w szoku. Jak to tak sprawy się fajnie przyjemnie ,praktycznie bez wysiłku rozwiązuje z uśmiechem na twarzy sprawy. Sprawa trwa około kilku godz. Maks 2-3 dni po czym uśmiechnięty PJ robi wszystkich w ch***. Na początku szok, bo owszem historie fajne, zagmatwane i pokręcone , ale szczerze mało realne + ta cała praca FBI + Rigsby po kilku kulka za 2 dni uśmiechnięty.

Jednak trzeba tutaj mocno podkreślić ten serial ma taki być trochę właśnie taki zabawny, lekki i przyjemny , określenie tego gatunku jako Dramat trochę na wyprostu. To dla mnie komedia + lekki kryminał (mocna wersja light). Także wiem jedno nie ma co porównywać serial praktycznie o różnej tematyce. Dlatego właśnie nie wolno zapominać ,że głównym tematem jest tutaj postać medium- PJ i jego wyczyny, a na drugim planie cała reszta.

Także oglądam dobrą rozrywkę i wiem z czym mam do czynienia i co mogę oczekwiać.

ocenił(a) serial na 8
Rogs

Tak, wiadomo ze to jest rozrywkowy serial z tym ze dramat to i tragedia i komedia. Oba te skladniki dramatu sa w Mentaliscie obecne, z tym ze rozlozenie akcentow powoduje, ze nie panuje tu caly czas mroczny klimat zbrodni,winy, zemsty i kary.
Tutaj jest wiele o mentalizmie, Patrick nie jest medium, on stosuje cold reading, to mi sie w sledztwach najbardziej podoba, az kilka ksiazek na ten temat przeczytalem zainspirowany Mentalista. To co Ci sie wydaje takie proste, tak wyglada juz finalnie., zeby to umiec trzeba sie niezle nacwiczyc, Patrick to robil od dziecinstwa.