PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=477417}

Mentalista

The Mentalist
2008 - 2015
7,7 65 tys. ocen
7,7 10 1 64572
6,6 10 krytyków
Mentalista
powrót do forum serialu Mentalista

Było wiele razy.

MumciurMaster

To podaj tytuły, bo ja szukam czegoś podobnego.

ocenił(a) serial na 5
Yanuary

Magia kłamstwa
Agenci NCIS
CSI: Kryminalne zagadki...
Zabójcze umysły
Kości
+ można też uznać że Dexter i Detektyw Monk mają kilka podobieństw.

ocenił(a) serial na 5
MumciurMaster

A, jest jeszcze Wzór.

ocenił(a) serial na 9
MumciurMaster

Magia Kłamstwa powstała później niż Mentalista, wspólną mają tylko umiejętność rozpoznawania objawów kłamstwa.
NCIS to spin-off JAG i przypomina Mentalistę o tyle, o ile american football jest podobny do tenisa, i tu i tu piłka w grze:),
CSI z kolei na pierwszy plan wysuwa wszystko to, czym Jane gardzi, czyli moc laboratorium i technologii, Zabójcze Umysły podobne o tyle, o ile wrestling ma coś wspólnego z gimnastyką artystyczną, i tu i tu można wylądować na d..pie i się nieźle poobijać, Kości na podstawie książki antropolożki tak są odległe od Mentalisty, jak odkopany szkielet od jego właściciela. Dexter i Monk mają podobieństwo takie, że główny bohater to niezwyczajny facet, na tej zasadzie można znaleźć setki seriali.
Wzór jest oryginalny, bo wykorzystuje matmę w fajny sposób, ale nie jest podobny do Mentalisty. Mentalista jest oryginalny, ponieważ ma głównego bohatera manipulującego myślami i zachowaniem innych, samouka, który dzięki ćwiczeniom w cyrkowym otoczeniu i od wczesnego dzieciństwa stał się mistrzem w czytaniu ludzi, jakby szukać inspiracji to zapewne Derren Brown nią był, z kolei ten inspirował się Ericksonem, a ten jakimś innym poprzednikiem.

bluescreens

Według mnie serial Magia kłamstwa jest podobny do Mentalisty. Główny bohater niemiły, bardzo inteligentny, czyta z ludzi, nauczył się tego, zdobył dzięki temu majątek i jakąś tam sławę/uznanie, nie uznaje norm, manipulator. Różni się natomiast tym, że obejrzałam tylko kilka odcinków w tv i dałam sobie spokój:)

Musi też być coś podobnego w serialu "Podkomisarz Brenda Johnson", bo pamiętam, że kiedy obejrzałam pierwszy odcinek, to pomyślałam sobie, że z niej mentalistka w spódnicy;)

ocenił(a) serial na 9
Cairns

Masz rację o tyle, o ile pokaz magika z wyciąganiem królika z kapelusza, jest podobny do obserwacji tegoż zwierzaka w laboratorium, wiem, wiem, lubię porównania;)
No i dochodzi argument następstw, Magia była po Mentaliście i nie może służyć za argument nieoryginalności swego poprzednika.
Brendy nie widziałem.

ocenił(a) serial na 7
MumciurMaster

Przy takiej szerokiej selekcji to jeszcze możesz Veronicę Mars dopisać :P,

MumciurMaster

Widziałem fragmenty wszystkich, które podałeś ("Dextera" obejrzałem całego), i podobieństwo jest chyba tylko w tym, że rozwiązują różne sprawy zabójstw, kradzieży itd. Nigdzie nie ma takiej osobowości, jaką ma Patrick Jane, i nie ma też tylu sztuczek mentalistycznych. I pewnie nie ma też kogoś pokroju Red Johna. Pisanie, że "Mentalista" to nic oryginalnego to lekka przesada. Niemniej, dzięki za podanie tytułów.

Yanuary

Z tych które je oglądałam i oglądam najbardziej podobny jest Elementary. Może jeszcze dodam, że byłam negatywnie nastawiona, ale dałam serialowi szansę ze względu na aktorów grających głównych bohaterów i okazał się całkiem fajny.

ocenił(a) serial na 5
Cairns

Kilka razy się przymierzałem do obejrzenia tego, ale jednak Azjatycka Watson mnie skutecznie zniechęcała.

MumciurMaster

Niesłusznie. Kiedy zapomnisz o nazwiskach, jest niezły serial.

ocenił(a) serial na 5
Cairns

Pewnie tak.

ocenił(a) serial na 9
Yanuary

Mentalista jest niepowtarzalny:) Trochę podobne jest Mental: Zagadki Umysłu, ale o wiele gorzej zrobione i zagrane, pierwszy odcinek odstrasza, później jest nieco lepiej.

sprzataczkaaa

Też myślę, że "Mentalista" jest niepowtarzalny. Serial nie jest jakichś wysokich lotów, jednak jest oryginalny. Wkurzyłem się na twórców po Red Johnie, ale nadal fajnie się ogląda samego Jane'a. Będę ubolewał, jak serial już się skończy :(.

ocenił(a) serial na 9
Yanuary

Tu siłą są bohaterowie, do których się przywiązujemy, gdzie znajdziemy takiego Jane'a, Cho czy Lisbon :(

MumciurMaster

Masz rację. Ale z tych wymienionych przez ciebie akurat Mentalista mnie najbardziej wciągnął.