Mam wrażenie, że ten serial opiera się na tej komedii kryminalnej - Psych (po polsku Świry). Gdzie główny bohater też udaje medium, bo ma wybitne zdolności obserwacji i dedukcji. No i pomaga policji w rozwiązywaniu kryminalnych zagadek.
Zastanawiam sie czy warto zabierać sie za oglądanie tego serialu, brzmi jak kopia tamtego. Co myślicie?
(dodam, całkowicie subiektywnie: uważam, że Psych to dobry serial, trafił w moje poczucie humoru, zaciekawił mnie, obejrzałam wszystkie odcinki. zastanawiam się czy Mentalist nie bedzie mi go za bardzo przypominał. Jest ktoś, kto oglądał obydwa?)
mentalista jest pod wieloma względami bardziej rozbudowanym serialem poniewarz oprucz żartów jest wciągająca tajemnicza fabuła pełna napięcia i zwrotów akcji.Postać Patricka Jane'a jest złożona w sposób wybitny.W jednym momencie jest wesołym żartownisiem a za chwile jakby na skraju załamania(zwykle jeśli ma to związek z red johnem seryjnym mordercą który zabił mu kochającą żonę i kilkuletnią córkę)jest to postać która wzbudza podziw i współczucie zarazem.A atmosfera filmu i całkowity rezultat fabuły przypomina mi powieści Stephena Kinga.(przeczytaj Ostatni bastion Barta Davisa jeśli nie wierzysz.)
Psych to według mnie marny serial, może i niezłe dialogi ale to wszystko dobrego co mogę o nim powiedzieć. Obejrzałem tylko 3 odcinki więc moja opinia nie jest miarodajna. Mentalista w moim prywatnym rankingu stoi znacznie wyżej. Pierwszy sezon jest świetny, zwłaszcza odcinki z Red Johnem. Drugi tylko nieco gorszy. Sezon trzeci jest według mnie sporą porażką, Red John odstawiony gdzieś na boczny tor, akcja wlecze się jak flaki z olejem. Coraz bardziej przypomina CSI, gdzie z reguły jeden odcinek to zamknięta fabuła. Może nastąpi poprawa, w co jednak coraz bardziej wątpię.
Psych to bardzo dobry serial choć bardziej komediowy niż aspirujący do wyszukanego kryminału. Relacje pomiedzy Medium a jego kolegą są prowadzone w bardzo zabawny, intrygujący sposób. Spory dystans jest niezbędny do delektowania się produkcją stacji USA. I oczywiście trzeba przyznać że Mentalista musiał z niego troche zgapić (nawet więcej) , w koncu został nakręcony później. Z kolei tutaj widać ogólnie że Simon Baker nadrabia wszystko charyzmą i redjohnowym wątkiem głównym.