PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=477417}

Mentalista

The Mentalist
2008 - 2015
7,7 64 tys. ocen
7,7 10 1 64356
6,6 10 krytyków
Mentalista
powrót do forum serialu Mentalista

Mam wrażenie, że ten serial opiera się na tej komedii kryminalnej - Psych (po polsku Świry). Gdzie główny bohater też udaje medium, bo ma wybitne zdolności obserwacji i dedukcji. No i pomaga policji w rozwiązywaniu kryminalnych zagadek.
Zastanawiam sie czy warto zabierać sie za oglądanie tego serialu, brzmi jak kopia tamtego. Co myślicie?
(dodam, całkowicie subiektywnie: uważam, że Psych to dobry serial, trafił w moje poczucie humoru, zaciekawił mnie, obejrzałam wszystkie odcinki. zastanawiam się czy Mentalist nie bedzie mi go za bardzo przypominał. Jest ktoś, kto oglądał obydwa?)

ocenił(a) serial na 10
neila_callyste

mentalista jest pod wieloma względami bardziej rozbudowanym serialem poniewarz oprucz żartów jest wciągająca tajemnicza fabuła pełna napięcia i zwrotów akcji.Postać Patricka Jane'a jest złożona w sposób wybitny.W jednym momencie jest wesołym żartownisiem a za chwile jakby na skraju załamania(zwykle jeśli ma to związek z red johnem seryjnym mordercą który zabił mu kochającą żonę i kilkuletnią córkę)jest to postać która wzbudza podziw i współczucie zarazem.A atmosfera filmu i całkowity rezultat fabuły przypomina mi powieści Stephena Kinga.(przeczytaj Ostatni bastion Barta Davisa jeśli nie wierzysz.)

neila_callyste

Jak dla mnie to na odwrot... Shawn wiele razy mowil w Psych że wlasnie ogladał mentaliste :DD

ocenił(a) serial na 7
neila_callyste

Psych to według mnie marny serial, może i niezłe dialogi ale to wszystko dobrego co mogę o nim powiedzieć. Obejrzałem tylko 3 odcinki więc moja opinia nie jest miarodajna. Mentalista w moim prywatnym rankingu stoi znacznie wyżej. Pierwszy sezon jest świetny, zwłaszcza odcinki z Red Johnem. Drugi tylko nieco gorszy. Sezon trzeci jest według mnie sporą porażką, Red John odstawiony gdzieś na boczny tor, akcja wlecze się jak flaki z olejem. Coraz bardziej przypomina CSI, gdzie z reguły jeden odcinek to zamknięta fabuła. Może nastąpi poprawa, w co jednak coraz bardziej wątpię.

ocenił(a) serial na 10
bonhart22___

Psych to bardzo dobry serial choć bardziej komediowy niż aspirujący do wyszukanego kryminału. Relacje pomiedzy Medium a jego kolegą są prowadzone w bardzo zabawny, intrygujący sposób. Spory dystans jest niezbędny do delektowania się produkcją stacji USA. I oczywiście trzeba przyznać że Mentalista musiał z niego troche zgapić (nawet więcej) , w koncu został nakręcony później. Z kolei tutaj widać ogólnie że Simon Baker nadrabia wszystko charyzmą i redjohnowym wątkiem głównym.