PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=477417}

Mentalista

The Mentalist
2008 - 2015
7,7 64 tys. ocen
7,7 10 1 64350
6,6 10 krytyków
Mentalista
powrót do forum serialu Mentalista

Seriale

ocenił(a) serial na 10

Lubię "Mentalistę", ale jak dla mnie jest zbyt przewidywalny. Tzn na początku każdego odcinka już wiadomo kto zabił, jak tylko się ta postać pojawi (jedynie kogo nie zgadłam to w odcinku 9). I stąd moje pytanie. Znacie może jakieś seriale w których do końca nie wiadomo kto zabił? Oglądałam już dużo seriali kryminalnych (np. Criminal minds, CSI-e ale mi się nie spodobało, NCIS zwykłe i Los Angeles) ale te co oglądałam to mam już wszystkie obejrzane. Więc możecie coś polecić? z góry dzięki, pozdrawiam.

MrsBerith

może coś z klasyki gatunku o ile jeszcze nie widziałeś : http://www.filmweb.pl/serial/Adventures+of+Sherlock+Holmes,+The-1984-155353

klon81

lub http://www.filmweb.pl/serial/Detektyw+Foyle-2002-92281

ocenił(a) serial na 10
klon81

dzięki za propozycje, wydają się fajne, szczególnie to o sherlocku :))

ocenił(a) serial na 6
MrsBerith

(oglądałem na razie tylko 1 sezon)
Ja zauważyłem jeszcze jedną prawidłowość: osoba która ucieka przed agentami nigdy nie okazuje się być winna - zawsze ucieka z innego powodu.
Winny zawsze się przyznaje i tlumaczy dlaczego to zrobił, a to jest lipa bo ludzie i tak by zaprzeczali wszystkiemu - co najwyżej dogadali by się w sądzie z prokuratorem.
Jakoś zawsze gdy sie przyznaja do winy to niema ich adwokata w sali.
Schemat odcinków "Mentalista" jest jakby żywcem wzięta ze Scooby-Doo.

Boskigrom

No właśnie! Zdecydowana większość sprawców nie jest łapana poprzez dowody ich winy, tylko historie opowiedzianą przez Jane, która zmusza sprawcę do przyznania się. Jak dla mnie to zbyt naiwne nawet jak na serial.

MrsBerith

polecam serial medium

ocenił(a) serial na 9
MrsBerith

właśnie o to chodzi, że kryminalne seriale z ostatnich lat są straszliwie tendencyjne. Zmienia się fabuła i sposób jej przedstawienia ale zawsze, ofiara, kto się najbardziej denerwuje że ona nie żyje no i oczywiście zawsze to morderstwo. Nigdy samobójstwo czy wypadek. Zawsze grupa dochodzeniowa, supersprzęty i w tydzień (góra) rozwiązana sprawa gdzie w normalnych warunkach większość jest umorzona. Oczywiście poza sprawą głównego bohatera, ale ona musi taka pozostać. Chyba jedynym serialem który trochę odbiegał od tej tendencji był Monk, ale mimo wszystko i tak efekt końcowy przewidywalny.

Co do samego Mentalisty to podoba mi się ta postać. Konkretna, wie czego chce i jak to osiągnąć.

blue_essa

Widziałeś może "The Wire"?
Jeśli ktoś szuka serialu wiernie oddającego prace śledczych,to moim zdaniem rewelacja.
Problem tutaj jest jednak taki,że nie ma tajemnicy ponieważ większość sytuacji obserwujemy z punktu widzenia przestępcy i policjanta co może dobrze wpływa na realizm,ale dla niektórych będzie nużące.Nie mamy tutaj również jedno odcinkowych spraw,a przynajmniej te istotne dla fabuły są rozsupływane przez cały sezon i nie zawszę są związane tylko z pracą policjantów,ale z całym społecznym przekrojem miasta Baltimore.
Dla mnie to prawdziwe arcydzieło i polecam wszystkim którzy szukają realizmu w serialu kryminalnym.

kultowa scena z "the wire" dla zachęty : http://www.youtube.com/watch?v=KQbsnSVM1zM :)

ocenił(a) serial na 8
blue_essa

Dochodzenia w serialach kryminalnych działają na zasadach znanych już naszej poczciwej milicji jakże obywatelskiej - jak się przyznał, to jest winny.
W realnym świecie niewiele się zmieniło w tej sprawie...

ocenił(a) serial na 9
MrsBerith

Polecam:
Dexter
Cold Case-dowody zbrodni
Hercules Poirot - serial z David'em Suchet'em
Nip tuck też polecam, ale nie jest to typowy kryminał

ocenił(a) serial na 10
koko_szanel

Dzięki za wszystkie propozycje, Dextera, dowody zbrodni i Herculesa już widziałam ale zobaczę to nip tuck :) Innym też dzięki wielkie :)
@blue_essa Zgadzam się z tobą niestety ale tak jest że większość seriali jest teraz przewidywalna.

MrsBerith

jeśli ktoś jest zainteresowany "The Wire" polecam przeczytać : http://filmowelowy.blox.pl/2009/07/Najlepsze-seriale-The-Wire.html

ocenił(a) serial na 8
koko_szanel

koko_szane -l Oprócz tego, że w Nip Tuck grasuje nieuchwytny psychopata, to gdzie tu kryminał?
Już bardziej kryminalne jest Lie to me, w którym są rasowe odcinki w stylu "kto zabił" i oczywiście "pokój przesłuchań".

ocenił(a) serial na 8
dbrzost

polecam Castle świetny serial kryminalny z niesamowitą ilością dobrego humoru :)