PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=477417}

Mentalista

The Mentalist
2008 - 2015
7,7 64 tys. ocen
7,7 10 1 64375
6,6 10 krytyków
Mentalista
powrót do forum serialu Mentalista

Jako że jesteśmy tuz przed wielkim finałem to pomyślałem, że dobrze by było zrobić szybki przegląd naszych typów na Red Johna. Taka szybka zabawa w której obstawiamy jednego podejrzanego i dajemy krótkie - ale naprawdę krótkie uzasadnienie - naszego wyboru.

Fajnie jakby każde z Was zabrało głos tylko raz - bez zbędnych uprzejmości i tłumaczenia innym, że nie ma racji bo... - myślę, że w ten sposób zrobilibyśmy dość krótkie podsumowanie tego czym żyliśmy przez ostatnie sześć sezonów.

Jako że jestem pierwszy postawię na - Raya Haffnera.

Wcześniej uważałem, że będzie to Stiles, ale po ostatnich odcinkach wydaje mi się, że jednak będzie to Haffner. Uważam, że RJ nie będzie jednak osoba z tatuażem. Z listy siedmiu zostali więc Stiles oraz Haffner. Stiles wydał mi się za stary natomiast Haffner chyba najlepiej pasuje do opisu Rosalind. Poza tym jego chód oraz dość dziwaczne zachowanie...
To tyle z mojej strony.

użytkownik usunięty
PeaceMac

Ray Haffner. :D

ocenił(a) serial na 8
PeaceMac

Sheriff Thomas McAllister! :D Czemu? Wysoki kurs :P

użytkownik usunięty
makaay101

I duża wygrana. :D

ocenił(a) serial na 8
PeaceMac

Moim zdaniem RJ tak poprawadził Jane'a by ten uwierzył, że jest to jedna z tych kilku osób, które zebrał w chacie. Jego pośród nich nie ma :) Jeżeli już miałbym kogoś obstawiać to Haffnera. Czy nie jest to zbyt proste?

PeaceMac

Jestem przekonany (wierzę?), że Brett Patridge sfingował własną śmierć. Myślę, że to on jest Red Johnem.

ocenił(a) serial na 8
patryk24pisze

ja stawiam na brata Kirklanda

stanisga

Rigsby :)

użytkownik usunięty
victor44

Latem myślałam przez sekundę o Cho, to by było zaskoczenie, ale większe - Rigbsy, a największe van Pelt :)

A poważnie - Ray Haffner; ma ten urok, dzięki któremu może być dobrym oszustem i ukrywać np. psychopatię.

victor44

Możliwe skoro go nie będzie w 7 sezonie a wątek RJ zakończony :D

ocenił(a) serial na 10
PeaceMac

Ray Haffner, ale tylko dlatego, że to jedyne rozwiązanie z listy, które może uratować moje zdrowie psychiczne. ;)

PeaceMac

tylko Cho jako RJ moze uratowac ta historie :)

ocenił(a) serial na 10
PeaceMac

Stiles, chociaż nie pasuje do żadnego opisu , ani Rosalind ani doktor Miller (myślę, że te wszystkie poszlaki były w większości sfingowane ) poza tym jego osobowość mi sie idealnie zgadza z obrazem RJ .

ocenił(a) serial na 9
PeaceMac

a czy czasem w następnym promo nie jest mowa ONLY 3 SUSPECTS ? czyli według listy zostają wykropkowani Reede Smith, Gale Bertram, Thomas Mcallister. Z listy tylko Reede ma włosy, chociaż cienie oraz słowa Rosalind każą spojrzeć na kogoś chudszego..czyli mówiąc wprost nic nie pasuję. Polubiłam tę trójkę ale stawiam na Michaela Kirklanda, a Heller pewnie tak czy siak zabawi się jak mu się spodoba albo będzie AND THE WINNER IS:..... i wylosują sobie

ocenił(a) serial na 7
Liwia_2

Wszyscy się mylicie, bo to ja jestem Red Johnem i postanowiłem się ujawnić.. właśnie teraz, na tym forum.
A teraz tak na poważnie.. Oto lista moich potencjalnych kandydatów (tych, których widziałbym w tej roli) :
1. Kirkland
2. Haffner
3. Bertram

Zatem według mnie właśnie ktoś z tej trójki musi być Red Johnem. Ostatnie wydarzenia wskazują zdecydowanie na Bertrama lub Haffnera... Jednak może się coś jeszcze wydarzyć, więc nie skreślałbym Kirklanda, który swoim stylem pasuje wręcz perfekcyjnie.
Jeżeli wielkim cesarzem zbrodni okaże się szeryf, którego widzieliśmy zaledwie w 2 odcinku 1 serii to po prostu wybuchnę śmiechem. Jeżeli okażę się nim grubasek to już chyba spadnę z krzesła.
Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 9
VictoR__

Moim zdaniem na Haffnera nie ma co liczyć, Stiles też stanowczo nie

ocenił(a) serial na 7
Liwia_2

Szczególnie boli mnie fakt, że zrezygnowali z Waltera Mashburna. Facet był po prostu genialny, miał charyzmę oraz klasę.. z odrobiną szaleństwa. Dodatkowo te czerwone sweterki oraz czerwony samochód. Wielka szkoda, że zrobili taką fatalną listę podejrzanych, no ale cóż.. teraz to już po ptokach. Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma.

ocenił(a) serial na 10
VictoR__

Z Mashburnem też ubolewałam, był moim 1 kandydatem na RJ, przed ujawnieniem listy. Gdyby zamieścili go byłoby więcej emocji :) Ale myślę, że o ile Bruno nie zamierzał go RJ, to pewnie by umieścił w liście podejrzanych. Aktor miał jeszcze podobno zagrać, ale ze względu, że miał zapchany grafik odmówił.

ocenił(a) serial na 10
PeaceMac

Haffner, jedyny podejrzany mający powiązania zarówno z sektą jak i z CBI. Choć zastanawia mnie też śmierć Partridge'a. Mam przeczucie że jeszcze o nim usłyszymy.

ocenił(a) serial na 9
PeaceMac

Haffner chodzi jak pokraka więc ciekawe jakby wytłumaczyli, że RJ chodzi zupełnie inaczej ;D

użytkownik usunięty
ocenił(a) serial na 8
Liwia_2

Hmm fakt Haffner chodzi jakby chciał a nie mógł ale popatrz:

Red John : http://i.imgflip.com/4a7bq.gif

Ray Haffner : http://i.imgflip.com/4a7e2.gif

ocenił(a) serial na 9
makaay101

RJ szedł bardzo prosto i spokojnie, Haffner naprawde jak by miał coś z miednicą xD A aktor który wtedy zagrał RJ to pewnie z łapanki bo chyba dopiero nie dawnoktoś tam się dowiedział, że będzie Red Johnem ;/ więc cienie, sylwetka, którą widzieliśmy może być Krysi z okienka ;/

ocenił(a) serial na 8
Liwia_2

Kto wie, może RJ to Krysia z okienka :) Pasowałaby - taka Krysia ma na wszystko podgląd, ma delikatny głos, może interesować się poezją, może nawet w młodości zaszalała i zrobiła sobie tatuaż... trzy kropki... :) Kto wie kto wie :P
Wiadomo, że to wszystko tylko domysły poszlaki i nic nie wnoszące wskazówki ale zawsze dodają trochę pikanterii podczas rozwiązywania tej "zagadki" :)

ocenił(a) serial na 8
PeaceMac

Michael Kirkland.

ocenił(a) serial na 8
19Sopel88

Jeżeli uznamy, że Stiles zna tożsamość RJ, to był on bardzo zdziwiony tym(takie odniosłem wrażenie), że Patrick
podejrzewa o to jednego z pięciu obecnych na spotkaniu.

użytkownik usunięty
PeaceMac

ciekawe czy Partridge miał tatuaż na ramieniu. ale mniejsza, red john to 3 osoby:
szeryf (jako zabójca. trochę naciągane, ale lubi polować, czyli często zdarza mu się coś pociąć + to z jaką łatwością strzelił do tego gościa na dachu, zero przejęcia)
bertram (jako człowiek, który ma o wszystkim pojęcie, stąd podsłuch u jane'a, żeby go inwigilować)
smith (prawdopodobnie on był u pani psycholog)
fajnie, gdyby partridge też był zamieszany, byłoby wiadomo kto dzwonił do jane'a i był u niewidomej.

ocenił(a) serial na 9

ehhhh...."red john to 3 osoby"

użytkownik usunięty
Liwia_2

Red John to ja. :D

użytkownik usunięty
Liwia_2

co w tym dziwnego?

ocenił(a) serial na 9

dziwnego może nic. To raczej głupie :D chcesz powiedzieć, że np. jak RJ dzwonił do PJ to dzwonili w trzech czy co? xD Red John ma swoich pomagierów, może się okażę, że ma dwóch najważniejszych stąd 3 kropki w jednym ze znaczeń oznaczają Świętą Trójcę, co nie oznacza faktu, że Red John to jedna tożsamość..

użytkownik usunięty
Liwia_2

Nie przeczytałaś całej wypowiedzi. Dla mnie taka wersja byłaby idealna i uczciwa. Chyba, że Partridge zmartwychwstanie i będzie godnie reprezentował postać red johna

PeaceMac

Im dłużej o tym myślę tym mam więcej wątpliwości. Głos Red Johna, który słyszeliśmy już wielokrotnie nie pasuje do żadnego z podejrzanych. Najbliżej był Patrtidge ale on nie żyje. Z drugiej jednak strony jeżeli byłbym na liście ściganych, to chciałbym by mnie z niej jak najszybciej wykluczono, co też się stało. Kolejna jest teoria z Michaelem Kirklandem, która jest bardzo ciekawa gdyż po cholerę Robert miałby zabijać osobę, która przybliżyłaby go do RJ na którego polował? Z drugiej jednak strony w tym sezonie widzieliśmy jak bez skrupułów eliminował cele z fałszywej listy Patricka a te słynne 'Do You know who I am' ze szpitala miało po prostu na celu sprawdzenie czy ktoś o jego wyglądzie jest w siatce Red Johna. Mój osobisty faworyt: Haffner. Gościa nam podali jak na tacy. Były członek Visualize, odpowiedni wiek, pojawił się w odcinku o stodole, lubi gwizdać(jak każdy inny podejrzany) no i chyba najważniejsze... widać że lubi Lisbon a to właśnie ją RJ pozostawił przy życiu, choć wcale nie musiał. RAY Haffner używający aliasu ROY Tagliaferro? Naciągane ale kto tam wie. Jedynym minusem jaki ma ta kandydatura to to, że... Ray nie ma tatuażu. Reede Smith... Roy Tagliaferro można tłumaczyć na Red Smith a annagram od jego nazwiska to: The Red is Me. Do tego wygląda niemalże identycznie jak kelner, który obsługiwał Kristinę i Patricka gdy byli na randce. Aktor go grający był znacznie szczuplejszy kilka sezonów temu. Osobiście aż mi się nie chce wierzyć, że to on mógłby być Red Johnem. Czas na Szeryfa. Red John śmigał w kowbojskich butach, więc szeryf McAllister pasuje chociażby z tego względu. Pojawił się też dosyć wcześnie, więc to też za nim przemawia(Heller mówił, że Red John mógł być już wcześniej obsadzony).Jest spokojny, ma delikatny głos no i oczywiście ma tatuaż. Bertram świetnie gwiżdże, często nawiązuje do poezji, lubi wypić herbatę, jest wysoko postawiony, ma wtyki, tatuaż no i zachowywał się najspokojniej spośród wszystkich podejrzanych goszczących u Patricka.

Uag

Coś mi się przypomniało. Pisałem że RJ zostawił przy życiu Lisbon bo ją lubi, co wskazywałoby na Haffnera, jednak przypomniałem sobie że Red John chciał głowę Lisbon jako dowód lojalności Patricka co kompletnie psuje kolejną teorię :(

ocenił(a) serial na 10
Uag

Też tak myślałam o tym oszczędzeniu Lisbon. Poza tym RJ jak malował buźkę na twarzy Teresy, to mam wrażenie, że robił to z nutą delikatności (nie wiem jak to określić, ale może nadinterpretuje co widziałam;D).
Ale z tą głową nie pomyślałam, chyba, że RJ był na tyle świadomy tego, że jest ona dla niego ważna i wiedział, że jej nie zabije, więc mógł zażyczyć sobie jej głowy.

ocenił(a) serial na 10
enjoylife

mimo wszystko dla mnie Ray Haffner nadal jest głównym kandydatem i mam nadzieję, że te kropki to tylko zmyłka. W innym razie to byłoby za proste, podane na tacy.

ocenił(a) serial na 9
Uag

No..nie ma sensu chyba rozpatrywać kto pasuję bo sam heller opowiadał kto i dlaczego pasuję. To może być każdy ale wydaję mi się, że nie zadbali o szczegóły bo jeśli to ktoś z listy to w nastepnym promo lista dotyczy tylko trzech wykropkowanych. Czyli Reede, Gale, Tom. Reede powinien odpaść bo jest zbyt grubaśny ale jako jedyny ma włosy.

ocenił(a) serial na 8
PeaceMac

Ray Haffner. Najlepiej się nadaje na RJ, jest dzwiny, nieprzewidywalny, z jednej strony słodki u ujmujący (np. wobec Lisbon), z drugiej przerażający. Uważam, że RJ nie ma tatuażu, mają go członkowie organizacji TT,ale on sam na pewno nie. Stiles odpada, po pierwsze jest zbyt zaawansowany wiekiem, w dodatku umierający, a poza tym jakoś go lubię. ;p

PeaceMac

nie ma red johna. jak bylo w jednym odcinku to jest spisek. red john to przykrywka a ich haslo to : tiger tiger. jak czytam te komenatrze to wydaje mi sie ze nie wszyscy uwaznie ogladaja albo usilnie chca wierzyc ze to seryjny morderca. good luck!

ocenił(a) serial na 3
klaudyna77

mam wysokie ciśnienie i wolę się nie denerwować ale Dziewczyno obudź się poczytaj forum doniesienia na fb i potem pisz na forum bo to co teraz piszesz makabra OFICJALNA WIADOMOŚĆ DO WSZYSTKICH RJ TO JEDNA OSOBA !!! RJ TO KTOŚ Z LISTY 7 OSÓB TO JUŻ OFICIALNIE!!!!!! POTWIERDZONE PRZEZ TWÓRCÓW

ocenił(a) serial na 9
przemek151

i po co się denerwujesz, dziwadła zawsze będą a co lepsze będą się wywyższać, że tylko one mają rację reszta to kicha ;D

PeaceMac

Brett Patridge

wg mnie widząc że jest obserwowany odwrócił od siebie uwagę pozorujac śmierć.
następny reede smith i haffner...

ocenił(a) serial na 7
laskave

Dla mnie również Partridge. Niby po co by pokazywali jakiegoś dziwaka przebranego, karmiącego gołębie, którego nos wyglądał identycznie jak nos Partridge'a? Ten ryj poznam wszędzie.

ocenił(a) serial na 7
TWill20

również Partridge a czemu po pierwsze ma identyczny głos jak RJ zwłaszcza w odcinku kiedy Patricka uratował od tych młodych pajaców co go w kościele przywiązali a po drugie w 1 odcinku 6 sezonu kiedy niby zginął było ujęcie na Lisbon od pasa w górę i naglę jak ktoś ją za nogi złapał i przewrócił a przecież stała obok leżącego Partridga hmmmm

ocenił(a) serial na 7
Beemka

a i nie wspomnę żę Partrige o ile pamięć mnie nie myli jest z "nami" od 1 sezonu ...

ocenił(a) serial na 9
PeaceMac

Dużo tych teorii, ja ciągle obstaję przy Kirklandzie. Jednakże przypomniał mi się Minelli oraz Christina Frye...oboje od dłuższego czasu 'nieaktywni', ale czy na pewno? :D
christina jedyna osoba która nie dała się Patrickowi przeczytać, a Minelli to dobry znajomy z kontaktami, który niby jest na emeryturze. ciekawe czy coś o nich niebawem będzie.

ocenił(a) serial na 8
jamaican

Ja stawiam na Partidge'a. Argument jak u laskave. Ale fajnie się czyta to forum :) Pozdrawiam!

ocenił(a) serial na 9
lion8

no fajnie fajnie! a co do Partridge'a, to czy ta śmierć była jakoś potwierdzona? bo właściwie nie pamiętam niczego po za krótką rozmową o tym że nie żyje. żadnego pogrzebu ani nic...

ocenił(a) serial na 8
PeaceMac

Dla mnie Gale Bertram - jak mają mi gacie spaść z tyłka to właśnie jak okaże się że RJ jest Bertram. Jest jednym z najdłużej grających postaci, był już podejrzany w 3 sezonie, był na miejscu jak Patrick zabijał Cartera, ma 3 kropki, wszędzie wtyki, cytuje Blake, zajebiście gwiżdże, i ma coś w tych oczach mrocznego taaaak to będzie Bertram.

PeaceMac

Według mnie Stiles, który wychował sobie następcę w postaci M. Kirklanda. Moje przewidywania co do zakończenia seriali nigdy się nie sprawdzają, więc wszyscy, którzy obstawili inaczej mogą spać spokojnie;)

PeaceMac

Ray Haffner, uzasadnienie? myślę, że wyczerpałem je w innym temacie, dodam tylko, że uważam się (w pewnym stopniu) za fana (nie mylić z "fana") Mentalisty i inne rozwiązanie dla mnie, będzie zwyczajnie gwoździem do trumny dla tego serialu

"fan" - osoba sądząca, że Red Johnem jest ktoś z poza listy siedmiu podejrzanych, osoba sądząca, że Partridge żyję/sfingował swoją śmierć/jest RJ, osoba sądząca, że Michael Kirkland jest Red Johnem, osoba sądząca, że RJ to więcej niż jedna tożsamość itd.

PS: do wszystkich, którzy mają/ będą mieli więcej niż 1 post w tym temacie - kłania się czytanie ze zrozumieniem (choć przyznaję, że i ja na swój sposób się do tego zaliczam w tym wypadku)