PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=477417}

Mentalista

The Mentalist
2008 - 2015
7,7 64 tys. ocen
7,7 10 1 64375
6,6 10 krytyków
Mentalista
powrót do forum serialu Mentalista

kto???

ocenił(a) serial na 9

No i co powiecie misiaczki po obejrzeniu 6 odcinka? Kto jest Red Johnem? Chętnie posłucham
opinii na ten temat :) pozdro Mentalistomaniacy!! :)

7barca7

Wątpie żeby tera twórcy wybrali Red Johna z poza tej trójki więc moim zdaniem jest to Gale Bertram zwłaszcza że z tego co słyszałem Haffner zginął w wybuchu a w następnych odcinkach w obsadzie jest tylko Bertram i Smith wiec Smith odpada i na moje oko zostaje Bertram tyle że jak widzimy Red Johna zabijającego tą sekretarkę Bosco w 2 sezonie to ewidentnie widać ze ma pełno włosów więc ch*j wie ale na pewno nie może być to Smith jeszcze jak pamiętają o opisie Rosalind ;),a według niej Red John nie był gruby i najbardziej do tego opisu pasuje szeryf i Haffner.

użytkownik usunięty
7barca7

Misiaczki? :D

Red Johnem jest Patrick JAne

backu

Heh nie moglem sie powstrzymac :D
Nie zdziwie sie jak RJ go uspil i namalowal 3 kroopki po to by teraz PAtrick oszalał, To błoby niezle zakonczenie sezonu, jakby RJ wmanipulowal Patrikca ze to wlasnie Patricj jesr red johnem i ze to on sam zabil swoja rodzine :D byloby super :D

ocenił(a) serial na 9
backu

Mam lepszą teorie :P RJ wytatuował 3 kropki TL wtedy kiedy była nieprzytomna, żeby PJ odebrać jedyną osobę, której ufa. No bo kiedy by się okazało, że TL ma 3 kropki, to już by jej nie wierzył w ani jedno słowo :)

ocenił(a) serial na 7
asia_145

Totalny bezsens. Gdyby Red John wytatuował TL kropki to z pewnością by to zauważyła.. i poinformowałaby o tym Patricka. Chyba, że Lisbon jest ślepa, albo nigdy się nie rozbiera. Ludzie, opanujcie się :D

ocenił(a) serial na 9
asia_145

No może uznała, że to nic takiego i że są ważniejsze sprawy teraz do zrobienia. A teraz jej głupio? :P Nie bierz naszych domysłów i różnego typu pomysłów wypisywanych tu na forum w 100% na poważnie, bo często są po prostu w formie żartu :P

ocenił(a) serial na 10
asia_145

ale gdyby ktoś to jednak potraktował serio to nadmieniam, że Teresa prezentując odsłonięte ramiona bez żadnego tattoo, siedziała w 6 odcinku przy stoliku z Jasonem z sekty

ocenił(a) serial na 9
jagamiga1

W 6 odc z Jasonem?

ocenił(a) serial na 10
asia_145

a faktycznie w piątym odcinku to było, ale fakt pozostaje faktem, że to było już po tym jak Teresa dostała się w łapy Red Johna lub kogoś kto fabrykował przeciw niemu dowody, lub kogoś kto plątał tropy :)

ocenił(a) serial na 9
jagamiga1

"po tym jak Teresa dostała się w łapy Red Johna lub kogoś kto fabrykował przeciw niemu dowody, lub kogoś kto plątał tropy :)"

No właśnie to jest troszkę wkurzające, że ciągle niektóre zabójstwa kojarzone są z RJ ale niby na jakiej podstawie? RJ ma swój system. Teraz założyli, że Partridga zabił RJ i że tą detektyw również. Nie wydaje mi się, żeby RJ zostawił kogokolwiek bez ostatniego tchu.

asia_145

Była mordka przy zabójstwie Partridga, a pani detektyw to faktycznie jakieś przeoczenie PJ.

ocenił(a) serial na 9
Cairns

No tak, na twarzy TL, ale może to była jakaś podpucha w sensie ktoś się podszył pod RJ. Scenarzyści wiele razy nas podpuszczali, oby z tego dobrze wybrnęli :)

asia_145

Bałby się, RJ źle reaguje na żarty pod swoim adresem;)

użytkownik usunięty
backu

:D Teorie z innego świata, też są ciekawe. :D

ocenił(a) serial na 8
7barca7

Po obejrzeniu tego odcinka, utwierdziłem się w przekonaniu że Red John to nie jest jedna osoba - to alter-ego tych kolesi z tatuażami na ramieniu. Oni są prawdziwym Red Johnem wspólnie.

ocenił(a) serial na 10
disign

Ja stawiam na Partridga od zawsze, i myślę, że sfingował swoją śmierć, żeby usunąć się z listy podejrzanych. To byłoby za proste, jeśli RJ miałby być jeden ze zgromadzonych w domu Patricka, myślę że Heller dobrze to wykombinował i nie będziemy zawiedzeni.

ocenił(a) serial na 9
doktorKulas

ale to Partridge wypadł związany z szafy xD poczym wstał wyszedł za drzwi by z ukrycia złapać Lisbon?

ocenił(a) serial na 10
Liwia_2

Wiadomo, że ma wspólników. Myślę też, że PJ gra podwójny blef i już w pierwszym odcinku wiedział, że Partridge jest RJ, i teraz RJ myśli, że jest krok przed Patrickiem a jest krok za, Patrick celowo nie sprawdził ciała Partridge'a, by udać, że nie wie kim jest :)

ocenił(a) serial na 9
doktorKulas

na GPsie był tylko Partridge czyli
1. albo jest RJ
2. RJ nie jest głupi i nie dałby się namierzyć
3. RJ to Michael Kirkland

a tu nagle i tak szeryf będzie RJ xD albo my wszyscy jesteśmy za głupi albo Heller bardzo się pogubił w tym co narobił :D

ocenił(a) serial na 10
7barca7

Chciałbym, żeby to był Partridge i wiele na to wskazuje, ale czas najwyższy (na wszelki wypadek) poszukać podejrzanych gdzie indziej...

No więc, wydaje mi się, że po reakcjach podejrzanych można śmiało wnioskować, że to Thomas McAllister jest Red Johnem.

Gdy Jane zobaczył kropki na jego ramieniu, musiał mieć prawdziwy wytrysk endorfin, czy czegoś w tym stylu. ;x Emocje wypełniły go w całości, więc nie bawiłby się w sprawdzanie kolejnych ramion - po co więc Bertram i Smith odsłonili swoje? Może dlatego, że woleli poświęcić się dla swojego lidera?

Jak dla mnie, Bertram odpada na 100%, a to przez jego reakcję w odcinku 6x02, gdy zszokowany spojrzał na kolesia, który powiedział mu, że Brett Partridge nie żyje (a jeśli to BP jest Red Johnem, to możliwe, że nie skonsultował się z TT i stąd to zaskoczenie). Przed tym gościem Bertram nie musiałby udawać zdziwienia, jeśli to on jest Red Johnem - ostatecznie wywołało to tylko niepotrzebne/niewygodne pytania tego szaraczka.

ocenił(a) serial na 7
7barca7

a ja obstawiam że RJ jest ten analityk młody co na liście był ale go nie zaprosił na spotkanie ( przypadek ? a może zamierzony ruch twórcy serialu ) identyczny głos ma co nie raz rozmawiał z Patrickiem i najmniej podejrzany hmmm a te 3 kropki ? to albo jest to znacznik organizacji RJ który świadczy o tym że ktoś do niej należy ale RJ to kilka osób w 6 odcinku pokolei bardzo mądrze pokazywali tych podejrzanych i każdy z nich charakteryzował się cechą którą charakteryzuje się RJ np agent FBI powiedział że boi się wysokości, Bertram zaczął gwizdać bardzo dobrze, Stiles wymalowywał krwią po twarzy dziewczyny, tylko szeryf coś z polowanie na jelenie to tego nie z czaiłem

użytkownik usunięty
Beemka

Analityk nie żyje kolego z Beemki, dlatego nie został zaproszony. Ja wnioskuję, że RJ jest szeryf. W którymś z odcinków w 6 sezonie pokazane są nogi Red Johna. Podczas zebrania potencjalnych RJów Thomas McAllister ma identyczne buty jak morderca.

ocenił(a) serial na 10

Raczej spekuluje się, że nie żyje.
A jego buty nie zostały pokazane w 6 sezonie, tylko w odcinku finałowym drugiego sezonu. ;)

użytkownik usunięty
adrian593

Pokazany był martwy. Nie wiem jak mógł sfingować śmierć. W 6 sezonie na 100% pokazane były jego buty. Chyba wtedy jak ogłuszył Lisbon ale nie jestem pewien.

ocenił(a) serial na 10

Malując się krwią? Cała uwaga Jane'a skupiła się na zagrożonej i naznaczonej Lisbon, więc jego wszystkowidzące oko przestało działać.

Na pewno na 100%? :) Bo prawda jest taka, że Red John w swej prawdziwej roli pojawił się w szóstym sezonie tylko dwa razy, a jego butów nie pokazano ani razu. :)

ocenił(a) serial na 9
7barca7

Oglądam sobie The Red Barn i ojcem Red Johna mógł być Martin Talbot w 88 miał ok 50 lat, kiedy ksiądz się spytał co to za buźka odpowiedział, ze zrobił to pewien dzieciak z farmy..a gdy spytał co oznacza, miał zbłąkany wyraz twarzy i powiedział NIC. Dziewczyna, która zabiła Lestera, stwierzdziła, że czuła, że ktoś w piwnicy był i ją obserwował..mały RJ. NO ktoś z tych trupów musiałby być jego ojcem.. a Talbot podobny do szeryfa. i może "He is Martin's son. "

użytkownik usunięty
Liwia_2

Uważaj bo odkryjesz tajemnicę RED JOHNA, albo staniesz się jego kolejną ofiarą młoda.Mój dziadek kiedyś powtarzał, nie igraj z ogniem młody. :D

ocenił(a) serial na 9

spoko jestem antyterrorystą :P pewnie nie uwierzysz tak jak w moje imie xD

użytkownik usunięty
Liwia_2

Nadal nie wierzę. ;D

ocenił(a) serial na 9

to zostań terrorystą to się przekonasz :D

ocenił(a) serial na 9

tak sobie gdybam a nóż coś trafie xD

użytkownik usunięty
Liwia_2

Obyś trafiła!Zawsze jest fajnie znać taką osobę co odkryła tajemnice mojego serialu. :D

ocenił(a) serial na 10
Liwia_2

I ten głos przez telefon :P

http://www.youtube.com/watch?v=CNrs23bIBl0

ocenił(a) serial na 8
7barca7

Cześć, mam pytanie - gdzie oglądacie najnowsze odcinki? Zawsze korzystałam z 'zalukaj' ale niestety ostatnio jakoś się opóźniają z wrzucaniem nowych epizodów. Będę wdzięczna za pomoc :)

użytkownik usunięty
bocian90

Ja ci pomogę dziewczyno. ;D Na stronie kinomaniak najlepiej oglądać. ;D

ocenił(a) serial na 8

dzięki wieeeelkie! :)))

użytkownik usunięty
bocian90

Przyjemność po mojej stronie. ;D

7barca7

Red Johnem jest mentalista.

7barca7

Moim zdaniem najwieksze zaskoczenie bedzie takie, ze są dwie grupy MCcalistera Tyger i grupa Red Johna.

Osoby z tatuazem nie sa red johnem [zaden z nich] i ze red John mowiac ten wiersz "Tyger Tyger..." chcial naprowadzic Jane'a na ta
grupę ktora jest konkurencyjna dla RJ i pewnie szmugluje narkotyki przez Napa County
[Bertram, Mccallister, SMith i inni ]. RJ chce wykonczyc "Tyger Tyger" poslugujac sie CBI i
Janem i jego checia zemsty. [Kiera zostala poraniona tak aby Jane'owi zdazyla powiedzeic o
tatuazu, oczywiscie RJ lub wspolpracownik RJ ktory ja zabiil namalowal sobie te kropki tylko po
to].

Oznacza to, ze ktorys z dwojki albo Stiles, albo HAffner sa RJ lub jest to ktos jeszcze inny.
Byloby to logiczne bo Jane odwrocil sie od nich mogli mu dac w glowe, choc uwazam ze jezeli
ta wersja jest prawdziwa to mysle ze Jane tez to przejrzal.

Natomiast wybuch.... wlasciewie sie tego spodziewalem. Jane do nich poesemesowal i co?
RJ mial czas przewidziec gdzie bedzie spotkanie i podlozyc bombe. Zawsze tak naprawde
mogl zorgranizowac łatwo zabojstwo Jane'a czy nawet calego oddzialu CBI [nikt ich nie chroni
24h na dobe], ale do teraz sie z nimi bawil teraz jest maxykmalnie wk*****ny i sie boi odkrycia.

Generalnie okażą sie dwie przestepcze grupy jedna McCalistera i druga Red Johna. I to bedzie
najwieksze zaskoczenie.

Kazdy z trojki mccallister, bertram smith moze byc dowodca Tygera, moze byc tez ktos jeszcze inny.

Są 2 grupy i RJ nie przez przypadek ich wsypał tym wierszem mowionym Jane'owi. Oczywscie RJ domysla sie, ze Jane sie domysla/domysli tego, bo jest to szyte grubymi nićmi, jednak cel RJ czyli oslabienie Tygera juz sie RJ udalo.

Wydaje mi sie, ze nic ciekawego nie ma w tych postaciach z listy podejrzanych, ktorykolwiek
okaze sie RJ nie bedzie to jakies psektakularne. NAtomiast moze byc fajnie odkrycie czemu
zostal Red Johnem jego historia. Choc jak zwykle jak mowil kiedys Jane do tej sekretarki co
pracowqla dla RJ, albo ktos go skrzywdzil, zgwalcil i narodzilo sie trywialne ZUO. Dlatego tak
sie wkurzyl jak uslyszal to tez w TV od JAne'a. Poczuł sie słaby i załosny jak kazdy psychopata,
ktrory powstał z powodu jakiegos zalamania psychicznego.

backu

juz wiadomo kto jest Red Johnem wyjawił to ktos na forum DoktorKulas [spoiler] RJ = Brett Partridge sfingowal swoja smierć [niebylo to trudne mial swoich ludzi wszedzie wokol do tego specjlanie zostawil Lisbon przy zyciu by odwrocic uwage], pare lat temu jako zamaskowany RJ [ten sam glos] nakierowal patricka na tyge tyger [drugą organizacje przestepcza nie zwiazna z RJ zajmuja sie szmuglowaniem narkotykow przez Napa County bertram, mccalister i smith +inni ] teraz znowu juz jako partridge przed smiercia znowu gadal tyger tyger, jego ludzie sledzili patricka upewniajac sie czy polknal haczyk [ten gosc co karmil golebie w parku po zabojstwie pani psycholog]. JEdnak Patrick juz od pierwszego odcinka to wie udaje ze dal sie nabrac. Takze teraz jednak mysle ze wybuch to albo zrobil sam Patrick albo ktos z Tygera.

wkleje co juz napisalem w innym watku o tozsamosci RJ=partridge'a
RJ jedyne co musialby zorbic to operacje plastyczna i wyrobic faszływe nowe papiery co przeciez nie jest trudne bo i dane Partridge'a = RJ byly falszywe. I pwenie tak bedzie Jane przezyje wyjdzie na jaw tozszamosc Red Johna i co z tego, skoro praktycznei nie zmieni sie nic, bo Partrdige zrobi tą ioperacje palstyczna wyrobi nowe dokumenty, znowu zattrduni sie w okolicy by dalej go gonili i znowu beda go sciagac

Głos Partridge'a zdradzal go od tamtego odcinka, teraz dodatkowo zdradzilo go mowienie tego Tyger Tyger bez sensu bo zdradzalo organizacje przestepcza, ktora nei miala zwiazku z RJ. I co ? Jedyne zaskoczenie jakie dalo sie zrobic to by ludzie uwierzyli w falszywą smierc. Teraz co moze byc interesujace to tylko historia przeobrazenia sie Partridge'a w psychopatę. Ja obstawiam ze był zgwalcony przez ks. Bochenskeigo i Michalika lub co s w ten desen, to go zlamalo i zaczal zabijac
Ale pewnie bedzie jak z Hitlerem i Richardem Kuklinskim czyli surowi patologiczni rodzice

ocenił(a) serial na 3
backu

http://www.cbs.com/shows/the_mentalist/red-john/

ocenił(a) serial na 10
przemek151

Fajny Filmik :)

ocenił(a) serial na 3
backu

http://www.cbs.com/shows/the_mentalist/red-john/

ocenił(a) serial na 10
7barca7

Pomyślał ktoś o teorii, w której RJ-em BYŁ Partridge, a jego śmierć jest prawdziwa i nieodwracalna? Zabili go jego poplecznicy, gdyż nie zgadzali się z jego planami wobec Jane'a i ze sposobem w jaki chcę poprowadzić tę potyczkę. Bali się, że przez działania Partridge'a zostaną zdemaskowani.

Wydaje się być to prawdopodobne. Co prawda Jane zawsze wyczuwa, kiedy zabił RJ, ale czy nie mógł się mylić? Przez tyle lat, poplecznicy mogli wyćwiczyć ten sam sposób działania. Rozwiazanie może nie dla wszystkich satysfakcjonujące, ale przynajmniej oryginalne ;)

7barca7

Red'em jest bliźniak Kirklanda... ciała nie odnaleziono, a w każdym amerykańskim filmie - jak nie odnaleziono ciała - postać wraca :-). Patrick uścisnął dłoń bliźniaka, a błędnie wprowadził na listę Roberta Kirklanda :-)

ocenił(a) serial na 10
Citromaniak

Pierwsze spotkanie Jane'a z Kirklandem:
http://www.youtube.com/watch?v=L5-H9QGov4Y

Ten Kirkland zbyt "żwawy" :D jak na Roberta hehehe

ocenił(a) serial na 10
7barca7

Pamiętając wywiad hellera: "... na końcu 1 odcinka jest wskazówka..." to mamy:

-ogłuszenie Teresy paralizatorem- za nią była tylko ściana, a na podłodze leżał przecież Bret :)
-kiedy Teresa skojarzyła Breta ze zgłoszeniem to Bertram był kilka przecznic dalej- najbliżej ze wszystkich podejrzanych
-gołębie w opuszczonym domu
-Ron trzymający telefon w ręku
-zrobienie buźki lisbon niepasujące do schematu: trzy palce lewej dłoni...