PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=439861}

Miecz prawdy

Legend of the Seeker
2008 - 2010
7,3 13 tys. ocen
7,3 10 1 12813
Miecz prawdy
powrót do forum serialu Miecz prawdy

jak dla mnie lipa Leo ginie a myślałem że pożyje przynajmniej parę odcinków, Richard nie odzyskuje mocy wykańczają siostry mroku nawet Niki
no zawiodłem się a tak ładnie już się zapowiadało

Rohan90

nie każdy jeszcze widzial nie mogles napisać , że są spoilery ?

Rohan90

Skoro już oglądałeś to napisz gdzie i czy są już polskie napisy :)
Z góry dziekuje.

ocenił(a) serial na 8
Rohan90

odcinki można oglądać po angielsku na stronie http://www.legendoftheseekertv.com/ . Jak się czegoś nie rozumie ze słuchu (ale to rzadko, dialogi są raczej proste) to zawsze można ściągnąć napisy po angielsku w txt, odszukać dane zdanie i pomóc sobie słownikiem :)

Jeśli chodzi o odcinek 10 to też mi się nie spodobała śmierć Leo i to, że moc Richarda przepadła :/ Scenarzyści idą trochę na łatwiznę wg mnie. A w ogóle to jakaś kiepska ta Han Richarda, skoro Zedd wykończył Nicci dwoma pociskami :/ Te parę błyskawic ją tak nadwyrężyło czy co? :/
No ale przynajmniej był ładny pocałunek Richarda i Kahlan :) W ich własnych postaciach, a nie pod wpływem zaklęcia, co nie zdarza się tak często :)

Rohan90

Z znalezieniem odcinka w sieci raczej nie ma problemu , ale przydałoby sie jednak mieć polskie napisy :) przeszukałem całą sieć i nie ma może komuś do jutro uda sie je dobrze przetłumaczyć:)

ocenił(a) serial na 7
tylkoja122

właśnie oglądałem ale nie ma jeszcze polskich napisów za to ciekawi mnie dlaczego w zapowiedzi kolejnego odcinka jest odcinek o młodej spowiedniczce wydaje mi się że to już było kilka odcinków temu albo jest bardzo bardzo podobmy

DragoAnasazi

Na jakiej stronie można obejrzec 2 sezon Miecz Prawdy ?

ocenił(a) serial na 2
marianmedycki

up

http://iitv.info/miecz-prawdy/ - tu mozesz obejrzec z megavideo bez sciagania z napisami pl 2 sezon (10 odcinka jeszcze nie ma, zawsze dodaja gdzies kolo wtorku-sroda nowy)

ocenił(a) serial na 9
DragoAnasazi

No właśnie też mnie to zastanowiło.. mam nadzieję, że będzie wątek w nawiązaniu do tego, bo jak puszczą znów to samo, to będzie mega dziwne..
Zapowiedź odcinka było dużo lepsza niż on sam, nużył mnie czasem, wszystko jest zbyt uproszczone. A poza tym.. chcę Nathana!!!

ocenił(a) serial na 2
galadrin

napisy pl zostaly juz dodane na NapiProjekt bo mi pobralo :)

Rohan90

A tak z innej beczki się zapytam , wiecie może czy było kiedyś przeniesienie miecza prawdy na wielki ekran ? Z wielką chęcią oglądnął bym sobie trylogie miecz prawdy:) (tylko chyba należałoby zmienić trochę fabułe i odpuścić z trzymaniem się książce)

ocenił(a) serial na 9
Rohan90

Ja nie wierzę, że Niki zginęła wraz z mocą Ryszarda. W końcu to jedna z najważniejszych postaci w książce.
Co do NewSeeker'a to trochę zrobiło się go żal jak również Cary.
A ten zwiastun następnego odcinka to nie wiem co on tam robi, mam nadzieję, że nie puszczą tego odcinka jeszcze raz, żeby tylko wziąć widza na przetrzymanie.

ocenił(a) serial na 2
Cravens

to nie jest ten sam odc co w 1 sezonie bo w 1 sezonie richard mial krotkie wlosy a w zwiastunie widac dlugie :)

ocenił(a) serial na 8
Cravens

http://dadt.com/lots/episode_guide.html
Po prostu w ten weekend wyjdzie powtórka 4 odcinka...
Następny odcinek dopiero za 2 tygodnie :/
Co do 10 odcinka... Mam nadzieje ze Nicci wróci, bo bez niej możemy się raczej pożegnać z kolejnymi sezonami. Nie szkoda mi Leo, bo i tak podejrzewałem, że szybko go uśmiercą, choć mogli go potrzymać jeszcze kilka epizodów ;P

Z odcinka na odcinek mam coraz większą ochotę po raz kolejny przeczytać całą serię Miecza Prawdy... Serial dobrze się ogląda, ale mówiąc szczerze, w porównaniu do książki jest słaby ;)

Rohan90

Przed chwilą skończyłem 10 odcinek i szczerze mówiąc jestem okropnie okropnie zły:) Scena śmierci Leo była niestety żałosna i w pewnym sensie zeszła na 2 plan. Szczerze mówiąc pomysł uśmiercenia go był idiotycznym pomysłem , mogli rozwinąć dalej wątek jego romansu z Carą bo mogło być ciekawiej . Oprócz bardzo dobry odcinek , tylko jak mówiłem cała scena śmierci Leo beznadziejna... Szkoda trochę Cary , zobaczymy co będzie w następnych odcinkach:)

Rohan90

Mam jeszcze jedno pytanie do tych , którzy oglądali . Jak zrozumieliście Słowa Cary: "masz go sprowadzić z powrotem" gdy dawała Richardowi kompas? Jak to jest możliwe aby Richard mógł sprowadzić do świata żywych Leo ?:)

ocenił(a) serial na 8
tylkoja122

Wydaje mi się, że ona mówi "You're going to need this back", czyli "Będziesz tego potrzebował", więc to raczej był błąd w tłumaczeniu. Ale mogę się mylić ;)

Rohan90

Mi odcinek trochę się dłużył. Richard przeżył wiele walk,a Leo już podczas pierwszej swojej walki obronnej zginął. Szkoda Cary,nawet nie zdążyła mu powiedzieć co do niego czuje :/

Rohan90

No tak chyba jednak niestety jest błąd w tłumaczeniu:/
Richard zawsze wszystko przeżyje i zawsze zwycięży , zaczyna to już być Irytujące;) A Tak właściwie dlaczego Leo ratował Kahlan? Zrozumiałbym gdyby skoczył ratować Carę ale Kahlan ? Mógł przecież nie zdążyć itp. nie potrzebnie ryzykował , a po za tym dlaczego nie mógł odbić czaru mieczem prawdy ?

Rohan90

tez zawiodłam się na tym odcinku myślałam że Leo jeszcze długo pożyje ale dobra była scena jak Kahlan i Cara sie biły

Rohan90

tylkoja112 musiał być jakiś błąd w tłumaczeniu pewnie chodziło o to: "masz go PROWADZIĆ z powrotem" ;)

Rohan90

A szkoda bo mogliby jakoś przywrócić Leo , a przecież zawsze może wrócić jako Baneling:)

ocenił(a) serial na 2
tylkoja122

ta napewno leo bedzie sluzyl opiekunowi i bedzie chcial zabic poszukiwacza :0

tylkoja122

Jakbyś oglądał to byś zauważył że jego ciało spalili. A Beneling się nie pojawi gdy nie będzie miał ciała

Rohan90

No tak Racja Marianiemedycki mój błąd:)

za krótki <br/>

ocenił(a) serial na 9
tylkoja122

E tam Leo, mi jakoś go nie szkoda byle tylko Cary nie uśmiercili bo to najciekawsza postać w drugim sezonie :)

Rohan90

w sumie to z tego odcinka jak dla mnie najciekawiej przedstawiony był właśnie ból Cary na końcu. jak ja strasznie tęsknię za 1 sezonem! wtedy ktoś naprawdę miał pomysł, a nie robił z tego serialu wszystkiego na siłę. ja np. nie czytając książki gubię się w pewnych faktach. te całe przepowiednie - od kiedy Richard w nie nie wierzy?

użytkownik usunięty
esperantess

Wg mnie było marę niedociągnięć. Mogli nie uśmiercać w taki sposób Leo, trochę tak na marne zginął. Mógł przecież swoim MP zatrzymać czar Nicci. Dla mnie mogli jeszcze bardziej rozbudować wejście True Seeker'a do akcji. Trochę tak to wszystko banalnie wyglądało. Żadnego dramatyzmu, wchodzi se i macha mieczykiem. :P Za to Cara na duży +! Dobrze wypadła w tym odcinku. ;) Szkoda, że teraz powtarzają 4 odcinek.. no cóż trzeba czekać jeszcze tydzień.

Pozdrawiam Wszystkich!

ocenił(a) serial na 9
esperantess

"te całe przepowiednie - od kiedy Richard w nie nie wierzy?"
Richard nigdy nie wierzył w przepowiednie i to akurat zgadza się z fabułą książek. Poszukiwacz zawsze uważał, że każdy człowiek jest panem własnego losu i sam tworzy swoje przeznaczenie. W książkach kilka krotnie Zed powtarzał, że każda magia potrzebuje "przeciw wagi", w przypadku proroctw(przeznaczenia) jest nią poszukiwacz prawdy.

Karol77758

powtarzam, nie czytałam książek, więc dla osób takich jak ja, które znają treść jedynie z serialu, jest to trochę niepojęte. bo w sezonie 1 całość kręciła się wokół tego, że Poszukiwacz musiał zabić Rhala, bo tak głosiła przepowiednia, i Richard też się z tym zgadzał. I teraz nagle mówi, że w nie nie wierzy. Reżyser nie pofatygował się, aby dodać wyjaśnienie dlaczego.

Rohan90

esperantess w pierwszej części był zwykłym Chłopem , wierzył w to co mu wmawiano:) Teraz nabył już trochę wiedzy i wie , że jeśli chce to potrafi i żadne przepowiednie nie są ważne byle tylko ratować świat i Kahlan :)
A po drugie może poprostu nie chce wierzyć w drugą przepowiednie bo jest dla niego nie korzystna ?

ocenił(a) serial na 10
Rohan90

Tak szczerze to się zastanawiam jakie słowo najlepiej by tu pasowało.
Tragedia, żenada, parodia czy groteska? Już mi nawet nie chodzi o fabułę
serialu vs. książek ale to przkazywanie sobie magii dakrą, zabitą Nicci czy
obwoływanie poszukiwacza co drugi odcinek... A to tylko kilka dziwactw.
Pierwsza seria była naprawdę ciekawa ale ta druga jest moim zdaniem coraz
gorsza...

ocenił(a) serial na 8
Rohan90

z tym Leo to ja wiedziałam, ze się tak skończy, bo nie może być miejsca w
serialu dla dwóch poszukiwaczy, wiec to było do przewidzenia, szkoda,
tylko, ze kosztem Cary, która mogłaby mieć dobry motyw dla pogłębienia
swojej przemiany...

użytkownik usunięty
funny_bunny

mogli zrobić ,że Leo oberwie i się nie podniesie ale przezyje, a dalej tak jak jest, Richard podnosi miecz walczą i przez pare odcinków jest dwóch Poszukiwaczy ale to Richard dzierży Miecz Prawdy i kompas

użytkownik usunięty

no ale jest jak jest i sie tego nie zmieni

ocenił(a) serial na 8

no fakt było by lepiej, ale się nie da ;/

funny_bunny

no pewnie, że musieli go uśmiercić, przecież to Richard jest jedynym, bohatersko-mężnym Poszukiwaczem:P
żeby nie było, ja nie narzekam, bo lubię ten serial, jest baardzo naiwny no ale jestem jakoś w stanie to przełknąć:)

Spoiler!!!

Nicci jeszcze wróci;) a odc w którym wraca - Cara jest po prostu the best:)

użytkownik usunięty
godziasia

Cara nie pasuje aby być taką jak w tym odcinku kiedy Nicci wraca, a szczerze mówiąc ona mnie niewiele obchodzi

no co Ty, Cara to świetna postać w tym serialu:) ja się uśmiałam na tym odc, tak z niej, jak i z Richarda, i z Zedda:D

użytkownik usunięty
godziasia

nie miałem na myśli Cary, Cara jest spox

użytkownik usunięty
godziasia

nie miałem na myśli Cary, Cara jest spox

Cara była wprost zabujcza w tym odcinku ^^
A te rymy haha ...

użytkownik usunięty
Nataliia64

nie myślałem że dziewczyny oglądają taki serial

a niby dlaczego nie? Ja tam bardzo go lubię:)

użytkownik usunięty
godziasia

zabijanie, elementy fantastyki itd. dziewczyny przeważnie takich rzeczy nie lubią, tylko jakieś durne romantyki itp.

ocenił(a) serial na 8

No właśnie romantyki są durne i nie przedstawiają rzeczywistości, ale
niektóre dziewczyny w to wierzą niestety... i stąd się biorą potem
problemy. Ja osobiście nie przepadam za romantycznym wszystkim, więc wolę
takie filmy sf lub sensacje, przynajmniej coś się dzieje i wiem na pewno,
że to się nie zdarzy, więc nawet nie ma o czym rozmawiać :)
Oto pokrótce dlaczego dziewczyny (przynajmniej ja) wolą fantastykę...
Zresztą Richard - znaczy Craig jest przystojny ;p

użytkownik usunięty
funny_bunny

no to tera żeś dała wole tam patrzeć na Kahlan Care czy inne lasencje xD

Ludzie, a powiedzcie mi co jest jednym z głównych motywów tego serialu ?
Zakazana miłość .
A coż jest bardziej romantyczne jak nie to, przynajmniej moim zdaniem.
Oczywiscie serial opiera się na zabijaniu, pokonywaniu potworów itd.
Ale kurcze tutaj nie ma ani troche krwi ^^ Fabuła jest ciekawa, a rozwiązanie niektórych problemów troche zadziwiają.
Ja lubię właśnie tą mieszanke w tym serialu .
:))

ocenił(a) serial na 8
Nataliia64

Zakazana miłość jak najbardziej, ale tłem dla wszystkich wydarzeń jest
walka dobra ze złem, czyli Rahla z Richardem, na tym się opiera, więc to
dla mnie jest główny motyw.

funny_bunny

Wszystko jest ze sobą powiązane .
I co to wogóle za zabijanie ? Jak dla mnie nie ma tu ani troche brutalności. Tłem może i jest walka, ale na pierwszy plan dla mnie wysuwa się ich miłość. Przeciez bez tego kompletnie serial straciłby sens.
A tak wogóle to Rahla z Richardem ?
Przeciez to Richard jest teraz Rahlem, a tamten już zginął.
Chyba, ze z zza światów to ok.
Kurde miesza mi się juz fabuła z ksiązki, z serialem .

ocenił(a) serial na 8
Nataliia64

może i by straciło sens, ale tak naprawdę to dla mnie to jest główny motyw.