PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=633464}
7,3 20 tys. ocen
7,3 10 1 20384
5,8 4 krytyków
Misja Afganistan
powrót do forum serialu Misja Afganistan

Każdy kolejny odcinek oglądałem ze słabnącą nadzieją, że może jednak to się jakoś rozkręci, że nie będzie tak sztucznie, naiwnie, nierealnie. Niestety prawie każdy odcinek to jak wizyta u dentysty, aż boli....
Ten serial to kolejny dowód na to że na 1 dobrego polskiego reżysera przypada 10 marnych jak pan Dejczer, który z Misji Afganistan zrobił M jak Miłość w kamaszach...
Mały budżet, ci sami aktorzy...te problemy są znane, można to jakoś zrozumieć i zaakceptować gdy scenariusz trzyma się kupy i tworzy zgrabną całość.

Niestety Misja Afganistan jest mocno niestrawnym daniem...

siLk_2

Też sie spodziewałem czegoś lepszego... No niestety drugiego "Helikoptera w ogniu" to my nie stworzymy...

ocenił(a) serial na 3
MrJunk65

Oczywiście że nie, ale mając niewielki budżet można spróbować postawić na ciekawy scenariusz i zrobić serial z klimatem. Tutaj nie ma nawet tego...

ocenił(a) serial na 6
siLk_2

Ja bym powiedział nawet ,że najlepszy odcinek w serialu to odcinek który został nagrany w polsce ,odcinek w którym było pokazane problemy psychiczne biskupa podczas pobytu juz w ojczyznie

ocenił(a) serial na 6
MrJunk65

brak środków niestety

ocenił(a) serial na 6
Draft_style

Najprawdopodobniej

siLk_2

to po cholerę oglądałeś jak ci się nie podoba ? MA to porządnie zrealizowany, znakomicie sfotografowany serial z niezłą fabułą. Żadne arcydzieło ale na tle polskiej produkcji serialowej - jak najbardziej wyróżniająca się na plus pozycja.

ocenił(a) serial na 3
mecenas17

Człowieku ten serial nie ma nic wspólnego ze słowem "znakomicie"...nie wiem czy Misja Afganistan wyróżnia się na tle innych polskich serialów bo powielane są schematy i klisze z innych naszych produkcji. No chyba że chodzi o sam pomysł. Jest to jedyna polska produkcja o tej tematyce więc się wyróżnia...

siLk_2

jak napiszesz jakiś własny serial i dasz to pod nazwiskiem to ocenimy i pogadamy. A na razie to jesteś typowym internetowym wylewaczem żółci który chciałby nie wiadomo czego.

ocenił(a) serial na 3
mecenas17

Wierz mi nie mam wielkich oczekiwań. Potrafię obniżyć poprzeczkę wiedząc że to polska produkcja, ale są jakieś granice. Z wylewaniem żółci nie trafiłeś, bo często oceniając polskie produkcje ciągnę je za uszy do góry, próbuję wybielać w rozmowach ze znajomymi, po prostu wiem że polskie kino ma pod górkę. Niestety ten serial ciężko bronić...Jeśli jednak powstały dobre seriale jak Glina czy Pittbul to przynajmniej takiego poziomu oczekiwałem od Misji Afganistan. Dejczer niestety sobie nie poradził...

siLk_2

a dlaczego masz nie mieć wielkich oczekiwań? dlaczego mamy obniżać poprzeczkę? dlaczego
polski serial ma być synonimem obciachu? jak się chce to można, o czym świadczą przytoczone przez Ciebie przykłady. polacy potrafią robić dobre kino, a to że ten "twórczy zestaw" średnio sobie poradził, nie znaczy, że mamy odpuścić. inaczej to już tylko "m jak m.." itp.

ocenił(a) serial na 6
sts111

Ja też nie obniżam poprzeczki, uważam, że mamy znakomitych aktorów, takich jak Janusz Gajos na przykład czy świetnych reżyserów jak Jan Jakub Kolski, Smarzowski czy Koterski. Lubię polskie filmy, uważam, że mamy się czym pochwalić, według mnie "Sponsoring" Szumowskiej to prawdziwe kino europejskie. Naprawdę, oglądam "Dom zły" czy "Wymyk" i jestem usatysfakcjonowana poziomem naszego kina. Z serialami faktycznie jest gorzej, ale samo powstanie Misji Afganistan świadczy o tym, że coś się zaczyna dziać w tej dziedzinie. Nie sądzę, żeby polskie produkcje trzeba było wyciągać za uszy...

ocenił(a) serial na 6
sts111

Kwestia funduszy, u nas nie ma aż tylu pieniędzy na rynku

mecenas17

tekst w stylu "pogadamy jak sam napiszesz scenariusz" jest tak cienki, że szkoda go nawet komentować. być może lubisz konsumować każdą medialną papkę, ale wierz mi, inni mają nieco większe wymagania, nawet wobec kina rozrywkowego. krytyka to nie jest "wylewanie żółci" zwłaszcza, jeżeli jest poparta konktretnymi argumentami. scenarzysta twierdził w wywiadzie, że zrobił serial dla masowego widza. cóż, "wysoko" nas ocenił. Tobie to wystarcza, innym nie. i tyle w temacie.

mecenas17

do cholery ty ślepy jesteś?! Nie rozumiesz że zasadniczym błedem było kręcenie w Polsce serialu o wojnie w Afganie?!?! Mieli w Maroku być i g.wno!

mecenas17

mecenas17
A jak oceniać nie oglądając?
Trzeba obejrzeć, żeby stwierdzić czy mi się podobało czy nie... Obejrzałem cały(!) raczej z ciekawości jak się skończy. no nie jestem zachwycony - ale opinie wydaje "niestety " po obejrzeniu.
Scenariusz ok - więc nikt sam nie musi pisać.
Ja osobiście czekam na dobrą, podkreślam DOBRĄ ekranizacje prozy Marcina Ciszewskiego - www.1939.com.pl i pozostałe części - gotowy wspaniały scenariusz wojskowego sci-fi.

siLk_2

a co wy chcecie za te pieniądze!!?? naprawdę wolę obejrzeć ten polski serial (jak by nie było) wojenny którym to nie jest Hans Kloss czy 4 pancernych. A leci coś ciekawszego w TV??? polskie gówniane seriale ( klan, M jak Miłość) czy jakieś meksykańskie w których odwiecznym pytaniem jest - " kto jest ojcem Pablito?" :D .

ocenił(a) serial na 3
Michalek684

Gratuluje więc niskich oczekiwań...Pieniądze nie mają tu znaczenia. Nie czepiam się scen akcji, ale samego scenariusza, bzdurnych relacji między bohaterami, nielogicznych zachowań no i niestety wielu błędów, które wszem i wobec dostrzegają prawdziwi zawodowi żołnierze. Było już o tym kilka artykułów...

ocenił(a) serial na 3
Michalek684

Na argument o pieniądzach zasadnie byłoby odpowiedzieć pytaniem Szeligi do Winnickiej, gdyb ta była mężczyzną. Tu nie efekt wizualny był głównym problemem, a merytoryka. I niski budżet nie ma tutaj nic do rzeczy.

ocenił(a) serial na 6
Michalek684

No własnie! Ile można produkować seriali "o życiu"? To już wole ten

ocenił(a) serial na 6
nataszowa

Szkoda tylko, ze w Polsce nie ma takiej kasy na takie produkcje jak np w USA

ocenił(a) serial na 6
nataszowa

No ja też!

ocenił(a) serial na 6
siLk_2

Zgadza sie ,serial jest fatalny ,totalnie nie realistyczny ,pomysł na serial bardzo dobry ale oczywiscie czego mozna było sie spodziewać ,własciwie w kazdym odcinku znajduje kilka absurdów i nie trzeba być tutaj wojskowym czy żolnierzem na misji ze by to dostrzec .
Nie chce mi sie wypisywać ich bo szkoda czasu i prądu

mateO_cs

siLk_2 to po jakiego ch**a oglądasz ten serial nikt Cie przecież nie zmusza. Ja mam nadzieje że powstanie kolejny sezon bo TV brzydnie się serialami typu M Jak Miłość i Barwy Szczęścia które niczym się nie różnią od Mody Na Sukces;)

ocenił(a) serial na 3
Lukasz_sp

To wysoko stawiasz poprzeczkę. Winszuję.

M1920

M1920 widziałeś jakiś serial w którym nie ma żadnych błędów ani upiększeń? Jak tak to poleć mi jakiś

ocenił(a) serial na 3
Lukasz_sp

Ten serial składa się głównie z błędów i absurdów, więc pytanie jest bezzasadne.

M1920

Jakie błędy i absurdy masz na myśli? Podyskutujmy.

ocenił(a) serial na 3
gondola_84

Musiałbym udawać, że traktuję poważnie kogoś, kto sugeruje, iż ten serial wcale nie był naszpikowany babolami, a to nie byłoby uczciwe. Także nie jestem zainteresowany.

M1920

Źle mnie zrozumiałeś kolego. Jestem świadom rażących niedociągnięć i po prostu chciałem zweryfikować moją spostrzegawczość.

mateO_cs

w 1 odcinku co obejrzałem nie widziałem żadnych błędów tłumoku, więc nie siedzący w wojskowości, mogą nie widzieć technicznych błędów!!!

ocenił(a) serial na 6
GalaQXus

tłumoku? Kolego, ładnie tak do kogoś w ten sposób?

ocenił(a) serial na 6
nataszowa

Koleżanko, to to jest jeszcze delikatnie

ocenił(a) serial na 6
Draft_style

właśnie!

ocenił(a) serial na 6
nataszowa

To jeszcze nic...

ocenił(a) serial na 7
mateO_cs

Jakie są te błędy ?

ocenił(a) serial na 7
siLk_2

Czyli muszą jeszcze nakręcić 19 odcinków byś został bez zębów !

ocenił(a) serial na 3
tomucho77

Dla ciebie każda wizyta u dentysty to jeden ząb mniej??? Dbaj o higienę jamy ustnej kolego...

ocenił(a) serial na 7
siLk_2

Muszę cię rozczarować u dentysty byłem tylko raz w życiu po antybiotyk na zapalenie dziąsła spowodowane przez wyrastający ząb mądrości. Obecnie posiadam 31 zębów jednego wyrwałem metodą chałupniczą po tym gdy pękł mi na skorupce orzecha pistacjowego.

ocenił(a) serial na 3
tomucho77

To chyba akurat ten od mądrości ci pękł.

ocenił(a) serial na 7
M1920

Wiesz gdzie w szczęce umiejscowiony jest ząb mądrości ?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 7
Mowiacy_do_reki

I znowu to samo wyzwiska i "Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem" :(

tomucho77

Haha, naprawdę musisz mieć niezłe znajomości, skoro nawet posty, gdzie nie piszę, kim jesteś, blokujesz. Gratulacje. Szkoda, że twoje posty z wyzwiskami do innych nie są blokowane. Jakie się nazywa coś takiego? Na h.
Misja Afganistan to ciekawy propozycja do obejrzenia.

ocenił(a) serial na 8
siLk_2

rany, co za syf w tych wypowiedziach.... czy ktokolwiek z Was pomyślał kiedys aby powiedzieć coś rzeczowego, konkretnego i miłego - skrytykować, ocenić i podsumować FILM, SERIAL a nie wypowiedź przedmówcy.... chlew i tyle, weźcie sie w garść ludzie

ocenił(a) serial na 7
pcsik

90% wypowiedzi na FW jest w podobnym stylu :(

ocenił(a) serial na 6
tomucho77

Niestety ludziom tutaj za często puszczają nerwy

ocenił(a) serial na 6
nataszowa

ZA często niestety...