Mistrzowie horroru

Masters of Horror
2005 - 2007
6,4 4,9 tys. ocen
6,4 10 1 4850
6,0 4 krytyków
Mistrzowie horroru
powrót do forum serialu Mistrzowie horroru

Witam! Właśnie rozpocząłem swoją przygodę z tym serialem. Jestem fanem horrorów, ale o tej produkcji dowiedziałem się stosunkowo niedawno i od razu się nią zainteresowałem. Oglądam serial na TVP w poniedziałki. Jak można się domyślić jestem po trzech odcinkach. Poniżej zamieszczam oceny z krótkim opisem. Może komuś się przydadzą przed obejrzeniem :) (starałem się w miarę nie spoilerować)

Odcinek 1 - Incydent na górskiej drodze

Opis:
Krótko mówiąc odcinek przedstawia historię młodej kobiety, która jadąc nocą samochodem napotyka na swojej drodze pusty samochód i oczywiście... chce to sprawdzić (zamiast odjechać jak najdalej, ale to już szczegół). Później przyjdzie się jej zmierzyć z psychopatycznym mordercą mieszkającym nieopodal... Odcinek jak dla mnie niezły jak na początek serii. Historia niezbyt wyszukana, ale przyzwoicie zrealizowana.
Akcja przebiega ku zaskoczeniu nieco odmiennie niż zwykle bywa to w filmach tego typu. Mamy dodatkowo retrospekcje głównej bohaterki, które odsłaniają wydarzenia z jej przeszłości oraz całkiem niezłe zakończenie. Co prawda nie powiewa świeżością, ale mimo to jest dobrze.
Ocena: 7

Odcinek 2 - Sny w domu wiedźmy

Opis:
Tutaj z kolei mamy nieco oryginalny pomysł, lecz gorzej z wykonaniem, bo historia momentami jest śmieszna, zamiast straszna. Jednak po za tym jednym "ale" reszta jest w porządku. W skrócie: młody student wynajmuje pokój w cichej okolicy, by móc w spokoju przygotowywać się do egzaminu. Jednak jego spokój zakłócają dziwne sny, które miewa każdej nocy. Wkrótce okazuję się, że to nie są tylko sny... Jak mówiłem pomysł dosyć ciekawy, chociaż potencjał chyba nie do końca wykorzystany. Mamy tu motyw złej wiedźmy i jej gadającego szczura :D To może wywołać uśmiech na twarzy i rzeczywiście tak jest, ale historia jest na tyle oryginalna i wciągająca, że i również ten odcinek mogę zaliczyć do udanych.

Odcinek 3 - Taniec umarłych

Opis:
Tu myślę, że można powiedzieć iż po raz pierwszy mamy do czynienia z niezbyt udanym odcinkiem. Nie jest on jakiś beznadziejny, ale pozostawia wiele do życzenia. Historia przedstawia czasy po III wojnie światowej, kiedy na świecicie panuje chaos. Główną bohaterką jest 17-letnia Peggy, która mieszka razem z matką i wspólnie prowadzą bar. Pewnego dnia dziewczyna spotyka mężczyznę, który jest nią wyraźnie zauroczony. Nieznajomy zabiera ją na nocną przejażdżkę do klubu "Doom Room", gdzie rządzą seks, przemoc i narkotyki, ale główną atrakcją jest... taniec umarłych. Hmm historia wydaję się dosyć interesująca. W pierwszej chwili myślałem, że będą zombie, ale byłem w błędzie. Więc co? Przekonacie się, lecz nie ma się czym podniecać, bo pomysł jest tak naprawdę słaby, fabuła też nie zachwyca. Na dodatek żaden to horror. Odcinek na razie zdecydowanie najsłabszy spośród tych trzech.
Ocena: 4

Będę zamieszczał swoje oceny na bieżąco. Pozdrawiam.

Flaku

Odcinek 4 - Jennifer

Opis:
Kolejny dobry odcinek serii. Tym razem mamy do czynienia z opętaną dziewczyną imieniem Jennifer z "lekko" zdeformowaną twarzą, która jest zwolenniczką mięsa... ludzkiego i lubi ostry seks :D Historia rozpoczyna się od tego gdy pewien policjant będący na służbie jest świadkiem próby morderstwa, które skutecznie udaje mu się udaremnić. Okazuje się, że ofiarą jest wcześniej wspomniana Jennifer. Mężczyzna szybko ulega jej "urokowi" i nie mija dużo czasu aż przyjmuje ją do swojego domu, czego zapewne będzie żałował... Cóż powiedzieć. Odcinek jest naprawdę niezły. bardzo dobrze się sprawdza jako horror i jeśli chodzi o mnie to na razie właśnie ten epizod najbardziej mnie wystraszył. Mamy tu całkiem niezły klimat i kilka scen gore, które dodatkowo dodają "smaczku" całej historii, która niewątpliwie jest trochę "chora" i przepełniona sporą dozą seksu. To zalety. Oczywiście są też wady, a do nich na pewno należy raczej słaba fabuła,. która sprawia, że odcinek jest bardzo przewidywalny. Jednak to nie przeszkadza w tym, żeby jak już mówiłem udać go za udany.

Odcinek 5 - Czekolada

Opis:
Przed obejrzeniem tego odcinka miałem pełną świadomość, że porywam się na coś bardzo słabego i nie da się ukryć najniżej ocenionego epizodu według filmwebu. Jednak wcale nie jest tak źle :D Oczywiście nie jest też super, jest raczej przeciętnie. W skrócie. mamy tu przedstawioną historię mężczyzny, który telepatycznie porozumiewa się z obcą kobietą (morderczynią). Polega to na tym, że czasami zdarza mu się tracić kontakt z rzeczywistością i wtedy tak jakby "przenika" do umysłu nieznajomej. Widzi to co ona i czuje to co ona. Kiedy sytuacja wymyka się spod kontroli mężczyzna próbuje odnaleźć swoją "drugą połówkę" :D Reszty dowiecie się sami, ale jedno jest pewne- na pewno niczym się nie wystraszycie, czego bądź co bądź powinniśmy oczekiwać po tego typu filmie. Nie jest to na pewno horror, a co najwyżej "lekki" thriller z ciekawą fabularnie historią (choć momentami głupiutką), która jest nawet wciągająca. Po za tym niestety jak już mówiłem- to nie jest żaden horror! Brakuje tu także klimatu i aktorstwo trochę kuleje. Nie mniej jednak nie jest źle i da się oglądać.
Ocena: 4

Flaku

Odcinek 6 - Powrót do domu

Opis:
Właśnie jestem świeżo po seansie i nie będę się dużo rozpisywał, bo zwyczajnie nie ma o czym. Odcinek jednym słowem porażka, ale po kolei. Mamy tu historię żołnierzy poległych na froncie, którzy wstają z grobów, by móc, co ciekawe nie zabijać, ale wziąć udział w wyborach prezydenckich i głosować na człowieka, który na zawsze będzie chciał skończyć brudną wojnę i uniknąć w ten sposób śmierci kolejnych młodych ludzi, którzy poświęcają się dla narodu. Fabuła jak widać idiotyczna :D jednym słowem mamy do czynienia z komediowym pseudohorrorem, który na pewno niczym nikogo nie wystraszy, a co najwyżej może wywołać ironiczny uśmieszek na twarzy. Próżno tu doszukiwać się jakichkolwiek plusów. ogólnie wieje nudą, właściwie nic się nie dzieję, fabuła głupia, zero klimatu. jednym słowem porażka. Zdecydowanie jak do tej pory najgorszy odcinek. Zobaczymy co będzie dalej.
Ocena: 1