PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=110864}

Mistrzowie horroru

Masters of Horror
2005 - 2007
6,4 4,8 tys. ocen
6,4 10 1 4844
6,2 5 krytyków
Mistrzowie horroru
powrót do forum serialu Mistrzowie horroru

Od tego wszystko się zaczęło! INCIDENT ON AND OFF THE MOUNTAIN ROAD zainicjował serię MASTERS OF HORROR, będącą nie lada wydarzeniem. Pod patronatem telewizji Showtime spece od horroru zjednoczyli siły, by uraczyć nas 13-ma nowelami grozy.

Za pierwszy epiozd zabrał się Don Cascerelli, twórca trylogii PHANTASM. Ponieważ nigdy nie mogłem się do niej przekonać, trudno mi stwierdzić, czy Don zasłużył sobie na zaszczytny tytuł Mistrza. PO obejrzeniu INCIDENT.. mogę powiedzieć, że wstydu nie przynosi.

Atrakcyjna Ellen podczas przejażdżki samochodowej przez ciemny las (później zrozumiemy, po co się tam pchała) zderza się czołowo z seryjnym mordercą, wyglądającym jak muskularne zombie. Moonface lubi porywać dziewczyny i robić z nimi różne dziwne rzeczy... Wyłączając seks - to jest złe i należy za to karać! Białoskóry paskuda mieszka w jakiejś rupieciarni na odludziu. Przed domem ustawia strachy na wróble: rzecz jasna nie zwyczajne szmaty, tylko okaleczone ludzkie ciała. Do zabijania używa rozmaitych noży i wierteł. Ma swoją ulubioną torturę - wydłubywanie oczu. Typy jego pokroju znamy bardzo dobrze z niezliczonych krojów TEXAS CHAINSAW MASSACRE.

Bardziej nietypowa jest zmagająca się z nim dziewczyna. Nie tak bezbronna, jak to się na pierwszy rzut oka wydaje. Chłopak Ellen miał obsesję na punkcie survivalu i wyszkolił ją na prawdziwą twardzielkę. Do perfekcji opanowała ciosy karate, rzuty i cięcia nożem, strzelectwo czy orientację w terenie. W obliczu śmiertelnego niebezpieczeństwa nadchodzi praktyczny sprawdzian umiejętności. Przegrana oznacza śmierć w mękach!

Slasherowy topos "final girl", która odkrywa w sobie siłę potrzebną do pokonania psychopaty, wydawał mi się zawsze mało prawdopodobny. Niby jakim cudem jakieś chucherko powala twardziela, którego do tej pory nikt i nic nie było w stanie powstrzymać? W tej materii INCIDENT.. jest nowatorski, przynosi bowiem racjonalne wytłumaczenie takiego, a nie innego stanu rzeczy. "Ostatnia dziewczyna" jeszcze w przedakcji przeszła ostrą szkołę przetrwania, w związku z czym żaden Moonface czy Leatherface jej niestraszny!

Seksowną, a przy tym niebezpieczną Ellen gra Bree Turner, dobrze zapowiadająca się aktorka młodego pokolenia. Możemy oglądać ją również w JEKYLL + HYDE (2006, reż. Nick Stillwell), wydanym w Polsce na DVD. W psychopatycznego albinosa wciela się John DeSantis, który kilka lat temu straszył jako jeden z groteskowych 13TU DUCHÓW (2001, reż. Steve Beck). O ile mnie pamięć nie myli, drapał po cyckach Shannon Elizabeth -szczęściarz!

ocenił(a) serial na 3
Vuzz

Odcinek bardzo fajny- krótki, zwięzły, nie nudzi, z delikatną głębią wprowadzoną przez retrospekcje. Jak dla mnie jeden z tych dobrych, które widziałem z pierwszej serii.

Szkoda tylko, że nie wszystkie trzymają taki poziom. Ostatnio oglądałem bodajże "Chorą dziewczynę" (dwie lesby i karaluch, materiał na horror jak byk), "Czekoladę" i coś tam jeszcze i tak mnie te odcinki zniechęciły, że aż mi się pozostałych nie chce odpalać.