PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=603823}

Most nad Sundem

Bron / Broen
2011 - 2018
8,2 29 tys. ocen
8,2 10 1 28758
7,8 6 krytyków
Most nad Sundem
powrót do forum serialu Most nad Sundem

3 sezon :)

ocenił(a) serial na 10

W poniedziałek obejrzałam pierwszy odcinek 3 sezonu. Moim zdaniem zapowiada się bardziej interesująco niż sezon 2. Taki smaczny kąsek na jesienne poniedziałkowe wieczory. Na razie nie ma tłumaczenia, z tego co się orientuję, ja oglądałam w oryginale :)

zobacz

Fajne podsumowanie, sama już się trochę pogubiłam w powiązaniach i nie ujęłabym tego tak rzeczowo :)

No cóż, czekamy na kolejny odcinek. A atmosfera się zagęszcza, więc z pewnością jest na co.

zobacz

A co jeśli trop Achemiczki z płcią jest dobry i tu od początku nie było jednego sprawcy tylko nasza rodzina z przypadku: Emil, Gustav i Annika współpracowała, tylko potem się zaczęli się kolejno wyłamywać?
Emil mógł spasować w momencie, gdy Annika zaczęła gadać o porwaniu dziecka Freddiego i poszedł na policję, gdzie podrzucił im trop z obrazami, co potem doprowadził policję do Freddiego i mogło zapewnić mu ochronę. Widać było też, jak wyraźnie próbował zrzucić na nią winę jako tą, która miała z nich najgorzej.
Annika mogła stać się niewygodnym współpracownikiem, gdy popadła w obsesję na punkcie Claesa (może Gustav nie był w stanie znieść powtórki historii jak wtedy, gdy ich kontakt się urwał, gdy wyszła za mąż), więc wolał się się jej pozbyć i zrzucić na nią winę, a tymczasem zająć się Jaenette.

ocenił(a) serial na 10
kosovitz

Wow co za odcinek!!!!! Po pierwsze moje podjerzenia sie nie sprawdzily jednak to Emil, tesze miala racje! Bravo!!!

Ale mnie zachwycil najbardziej humor w tym odcinku :D najpierw Rasmus i Henrik, to bylo dobre. A potem to juz bezbledna Saga - ksiazka dla corki Johna hahaha... 'ona raczej czyta My litle Pony'
No i gadka o tym czy Henrik byl tym naj w Sagi lozkowym zyciu - bezenne !

Obserwowalam Henrika, jego mimika twarzy gdy slucha co Saga mowi, te lekkie rozbawienie, on sie super z tym czuje i mysle ze na serio do siebie pasuja....On sie z niej nie smieje, bawi go po prostu reakcja innych na to Saga mowi :D rewelka!!!

szkoda ze to juz koniec, jeszcze niby jeden odcinek, ale ten raczej poswieca wyjasnieniu ile dzieci 'mial' Fredrik.

ocenił(a) serial na 8
achemiczka

świetny odcinek! niby Emil był moim głównym podejrzanym , ale tak to poprowadzili, że końcówka mnie zaskoczyła. zastanawia mnie jeszcze, czy miał jakiegoś pomocnika, ma taką niepozorną posturę, a przykładowo Hans był raczej postawnym mężczyzną. no i co z tą nieszczęsna piwnicą - niby nikt tam nie miał wstępu, a jednak Emil odwzorował to pomieszczenie. dlaczego wplątał w to wszystko Mortena i podał się za jego brata - może faktycznie okaże się, że Holst jest biologicznym ojcem połowy bohaterów tego sezonu ;)

nie mam natomiast zupełnie pomysłu na rozwiązanie wątku Sagi i wątku zaginionej rodziny Henrika. mam tylko nadzieję, że Saga nie zrobi niczego głupiego, bo, jeśli nic nie pokręciłam, to ona jedzie za Fredrikiem, więc istnieje możliwość konfrontacji z mordercą Hansa.

podpisuję się obiema rękami pod zachwytem nad wątkami humorystycznymi, które w całym sezonie wypadły świetnie. w ogóle specyficzna relacja Henrika i Sagi zachwyca mnie niemal do samego początku, ostatnio nawet kilka razy wzruszyła mnie autentyczna troska Henrika o Sagę, a wzruszeń się absolutnie po tym serialu nie spodziewałam :)

tesze

Zakładając, że to Emil zamordował rodziców zastępczych, to właśnie wtedy mógł obejrzeć sobie tę piwniczną celę.

A co do relacji Henrik-Saga to racja, i scenarzystom, i aktorom świetnie to wyszło :) Myślę, że wątek zaginionej rodziny zostanie rozwinięty w następnej serii, już gdzieś o tym wspominałam. Oby, bo zapowiada się dosyć interesująco. W każdym razie mam ogromną nadzieję, że zobaczymy Thure Lindhardta w kolejnym sezonie. Chociaż Kim Bodnia też mógłby się przewinąć, chętnie zobaczyłabym pojednanie Sagi i Martina :)

ocenił(a) serial na 8
eoste

mogło tak być, tylko tak sobie myślę, że skoro zadał sobie trud odwzorowania pokoju w tym miejscu, to może wiąże się z tym jakaś trauma czy historia. wszystko niedługo się wyjaśni :)

co do kolejnego sezonu, to czytałam kilka dni temu na stronie SVT, że decyzja o ewentualnej kontynuacji ma zapaść wiosną 2016 roku. przyznam, że ja już sobie nawet wytypowałam kilku aktorów, których chętnie bym zobaczyła w kolejnej odsłonie serialu ;)

tesze

Ojej, nawet nie dopuszczam opcji, że kolejnego sezonu miałoby nie być :) A zdradzisz typy? :)

ocenił(a) serial na 8
eoste

z takich znanych nazwisk najbardziej bym się ucieszyła z Nikolaja Lie Kaasa, mam do niego wielką słabość, David Dencik tez by się świetnie sprawdził, choć on chyba rozwija swoją zagraniczną karierę aktualnie. z mniej znanych od razu do głowy przyszedł mi Peter Plaugborg - ma tak charakterystyczną twarz, bardzo pasuje do roli mordercy-psychopaty albo przynajmniej kogoś, kogo można o to podejrzewać :) ze szwedzkiej strony zdecydowanie Simon J. Berger, może Adam Lundgren skoro w tym sezonie mamy Adama Pålssona. troszkę wstyd, ale z aktorkami dużo słabiej, nie to że nie doceniam licznych talentów, ale na damskie role mam zdecydowanie mniej pomysłów ;)

ocenił(a) serial na 9
achemiczka

Ja nie wszystko ogarnąłem: Anna Maria Larsson to jakaś nowa postać, czy to jest ta żona pierwszej ofiary? I kto oprócz Emila, Mortena i Jana jest dzieckiem Freddiego? Annika i Gustav też?

Coś czuję, że wątki z matką Sagi i rodziną Henrika mogą zostać rozwiązane dopiero w przyszłym sezonie, bo gdzie oni pomieszczą to wszystko w 1 odcinku? Oo

zobacz

Rasmus....nazywa sie tez Larsson

zobacz

Emil nazywa się Larsson, a więc Anna Maria Larsson jest jego matką.

ocenił(a) serial na 9
achemiczka

W ogóle Claes chyba całkiem oczyszczony z zarzutów dotyczących głównej sprawy, a jego podejrzane zachowanie związane było głównie z morderstwem i pochówkiem swojego ojca w Växjö. Ciekawe czy ta sprawa w ogóle wyjdzie na jaw, czy może jednak Annika/Claes o tym nikomu nie wspomną.

zobacz

Nie wiem, ale mi ten Emil nie pasuje za bardzo... Przecież już go badali i wynikało, że ma w kilku sytuacjach alibi. Jeśli to naprawdę on to jednak sprawdziła się moja prognoza, że widz nie ma szans, by to odkryć, skoro pokazali nam związanego i zakneblowanego Emila. Czyli albo ma wspólnika (ale kogo?? i po co by go wiązał??) albo scena była ewidentnie dla zmylenia i to jest bez sensu. On sam mógł upozorować swoje porwanie i pobicie, ale przecież sam by sobie na krzesełku nie usiadł związany, skoro nikt go tam nie widział. Są niestety nieścisłości...
Emil był jedynym, który miał powiązanie z szefem policji, więc to też było dla policji oczywiste, że on może być podejrzany, a jednak go wykluczyli...
Poza tym Freddie był tylko dawcą nasienia, nie wiedział o istnieniu dzieci, więc jak one mogą mieć do niego żal??
Kolejna sprawa - skoro w klinice, aby poznać jakiekolwiek dane, trzeba mieć nakaz, jakim cudem Emil się dowiedział kto jest jego ojcem?? Ok, mogła mu powiedzieć matka, ale czy dawcy nie są przypadkiem anonimowi? A nawet jeśli nie, to w takim razie nasienie Freddiego wykorzystała też ta babka, która była pierwszą ofiarą - aż trudno uwierzyć w taki zbieg okoliczności, by te wszystkie kobiety brały próbki od jednego tylko kolesia!
Nie wiem, jestem chyba trochę rozczarowana... Już bardziej moim zdaniem pasowałby na mordercę ten koleś, który był mężem vlogerki krytykującej gejów i lesbijki. Wtedy to byłoby faktyczne zaskoczenie. A tak z jednej strony było oczywiste, że to może być Emil, a z drugiej scenarzyści podali nam fałszywe przesłanki, przez które nie mogliśmy typować Emila. Nie lubię takich zabiegów w filmach kryminalnych :/

Muireann_

I jeszcze jedno - tajemniczy pokój u małżeństwa będącego rodziną zastępczą. On musi mieć jakiś głębszy sens, inaczej znowu robienie wielkiej tajemnicy z niczego. Tam powinien być ktoś przetrzymywany i ten ktoś powinien być mordercą. Nie mógłby to być Emil, bo inne "dzieci" musiałyby wtedy zeznać, że znikał na jakiś czas.
A psychologicznie właśnie ofiara z tego pokoju odtworzyłaby go w innym miejscu. Jeśli wyjaśnieniem miałoby być to, że Emil zobaczył ten pokój dopiero kiedy zamordował staruszków, odtworzenie go mogłoby być przydatne jedynie, kiedy zrobiłby to, by kogoś wrobić - zatem kogo? A poza tym chciałby go zrobić na widoku, by policja go znalazła, a w tym magazynie raczej nie mieli na to szans, zresztą właśnie dlatego ukrył tam Annikę. Za dużo pytań i wątpliwości. Sezon faktycznie bardziej mi się podoba, niż poprzedni, ale jeśli czegoś w ostatnim odcinku naprawdę logicznie nie powiążą i nie wyjaśnią, zakończenie będzie marne.

ocenił(a) serial na 8
zobacz

może za bardzo kombinuję, ale wydaje mi się, że nie jest tak w 100% wolny od podejrzeń. znaleźli u niego broń, którą niby kupił ze strachu przed Anniką, ale kaliber się zgadza (miał też alibi na czas porwania Jaenette, ale chyba nie zostało powiedziane, co to dokładnie za alibi). no i o co chodziło z tą łopatą? nie zakopywał zwłok Anniki, ani nie urządzał prowizorycznego pochowku swojego ojca, więc trudno mi uwierzyć, że twórcy tak zupełnie przypadkowo w jednej ze scen włożyli mu do rąk łopatę i jakieś plastikowe worki ;)

dalej trudno mi także uwierzyć w to, że jedna osoba mogłaby sobie "poradzić" z tymi wszystkimi wymyślnymi zbrodniami. a jeśli Emil miał pomocnika, to kto mógłby nim być? Claes jest o tyle prawdopodobny, że mają wspólnego wroga w postaci Holsta, ale jak mieliby się poznać i zaplanować to wszystko? może na tych jego inspirujących wykładach? pojawiają się razem w scenie otwarcia wystawy (na które zresztą Claes nie miał zaproszenia), ale nic tam nie wskazuje na to, że się znają.

nie daje mi spokoju sprawa właściciela tego żółtego samochodu, nie pamiętam już, jak się nazywał. chyba go nie odnaleźli w końcu, miał gdzieś wyjechać, ale chyba w końcu nie wyjechał. całkiem sporo niewyjaśnionych wątków jak na jeden odcinek.

tesze

No właśnie - ten koleś od laptopa, samochodu - to niby miałby być Emil w takim razie. A chyba wtedy, kiedy obserwował żonę Freddiego i dostał zdjęcia, że nie jest w ciąży, był chyba albo z policją, albo w szpitalu...

Co do łopaty to ja właśnie myślałam, że on tego ojca poszedł pochować, aby Annika już nie mogła ;)

A z innej beczki - na początku Henrik nie specjalnie mi się podobał, ale z każdym odcinkiem coraz bardziej go lubiłam. ma świetne podejście do ludzi, ironiczny stosunek, a jednocześnie odpowiedni poziom wrażliwości. I to jak uczy się rozumieć Sagę, a nie tak jak niektórzy na wejściu ją skreślają, jeśli nie zachowuje się tak, jak inni. To naprawdę bardzo ciekawa postać i jeśli będą nowe odcinki, mam nadzieję, że się pojawi, a nie np. zostanie uśmiercona albo zabrana do więzienia :P

ocenił(a) serial na 9
tesze

ja to zrozumiałem tak, że Claes wtedy dopiero co kupił łopatę i worki, bo planował pochować swojego ojca w Växjö
chociaż teraz jak wróciłem do tej sceny to tak patrzę, że ta łopata trochę taka brudna, więc sam już nie wiem :D

ocenił(a) serial na 8
zobacz

nie wytrzymałam, obejrzałam finałowy odcinek w środku nocy, więc już wszystko wiem - rozwiązanie wątku łopaty (oraz kilku innych) było dość zaskakujące ;)

tesze

ja też, choć bez napisów, i wiele nie zrozumiałam, bardziej na czuja. Jak już się pojawia napisy obejrzę jeszcze raz, a może już są napisy, mogą być po ang, ktoś wie?

ocenił(a) serial na 8
alaklain

niestety nie orientuję się w napisach, ale pewnie pojawią się szybko, zainteresowanie w końcu spore :)

tesze

A gdzie ten odcinek można znaleźć?

ocenił(a) serial na 8
_Nika

na razie chyba tylko w oryginale m.in. na SVT, DR. NRK

ocenił(a) serial na 10
tesze

No i stalo sie, zakonczyl sie 3 sezon... buuu szkoda. Samo zakonczenie zagadki kryminalnej mnie zawiodlo, moze nie Az tak jak caly 2 sezon, ale jednak, tyle spraw nie rozwiazali ze szkoda gadac, zostawili tyle znakow zapytania. Jest szansa na 4 sezon, ale jak czytalam wywiad z Sofia to ona na razie o tym nie mysli i nie jest jeszcze powiedziane ze 4 sezon bedzie, choc zakonczenie to sugeruje. to ze Emil okazal sie morderca pracujacy m calkowicie sam wydaje sie zupelnie nie mozliwe, zawiodlam sie ze calkiem pomineli watek Cleasa, ktory moim zdaniem zaslugiwal na kare - zabil ojca. Co do lopaty i workow - zero wyjasnienia. Ogolnie nie rozumialam w jaki sposob Morten skontaktowal sie z Emilem. Niby Morten dostal kod z kilniki od matki, ale jak sie dowiedzial o Emilu? Powiedzieliby mu to w klinice??? dziwne... i sam motyw zbrodni przekombinowany ostro... Ehhh... Nalepszy moment filmu - Saga placze - wreszcie targnely ja uciucia - strach?, bezsilnosc, bezmoc, porazka?, bol. Dobrze ze Henrik ''byl przy niej''. No i jeszcze watek matki Sagi i udzialu Sagi w morderstwie matki, dla mnie to bylo tak na doczepke, no ale zobaczymy. Na pewno trzeba bedzie poczekac 1-2 lata na kolejny sezon.

ocenił(a) serial na 8
achemiczka

też jestem trochę rozczarowana (chyba nastawiłam się na zwrot akcji w ostatnim odcinku) i też nie wiem, jak Emil sam mógł udźwignąć te zbrodnie fizycznie, czasowo i finansowo. niby wszystko się złożyło w jakąś całość, no ale właśnie - jakąś. poza tym irytujące były te jego przemowy w hangarze czy co to tam było, strasznie sztucznie to brzmiało, dużo lepiej i bardziej wiarygodnie wypadł później na przesłuchaniu i przy podpisywaniu zeznań.

co do Mortena, to Emil wspomniał, że ten zjawił się u niego kila miesięcy wcześniej, więc kolejny zgrzyt, bo wydawało mi się, że taka zbrodnia była planowana od lat (gromadzenie tych wszystkich sprzętów, wyszukanie miejsc, itd.). nie jest niestety powiedziane, jak otrzymał informacje o bracie z kliniki. może matka dała mu jakieś upoważnienie jako była właścicielka? albo sama mu powiedziała, kto jest jego bratem? tylko wtedy kod był zupełnie niepotrzebny. to chyba dla mnie najbardziej rażący błąd w tym sezonie.

przejrzałam zapis rozmowy na czacie z twórcami serialu, ludzie zadawali przedziwne pytania, m.in. dlaczego Emil zabił księdza - chyba nie oglądali zbyt uważnie ;) padło też pytanie o łopatę i tego tajemniczego właściciela żółtego samochodu. któryś z twórców odpowiedział, że to tylko "fałszywe tropy", choć sam przyznał, że nieco nietrafione. moim zdaniem bardzo nietrafione, bo oczywiście nie mam nic przeciwko takim "zmyłkom" w serialu kryminalnym, ale powinny być w końcu wyjaśnione, a nie pozostawione bez rozwiązania. na inne pytanie odpowiedział też coś w stylu "w "Moście" jak w życiu, ludzie pojawiają się i odchodzą, nie każdy wątek musi mieć wyraźne zakończenie". no okej ;)

ktoś zapytał też, dlaczego w ostatniej scenie Saga była umalowana (była? ja nie zauważyłam) i otrzymał odpowiedź, że to znak tego, że zmierza ku czemuś nowemu. mam tylko nadzieję, że jeśli powstanie nowy sezon, to Saga nie zostanie usunięta z policji i nie będą prowadzili z Henrikiem jakiegoś swojego prywatnego dochodzenia. padło pytanie o czas powstawania jednego sezonu i jeśli na wiosnę podejmą decyzję o kontynuacji, będą potrzebowali 18-24 miesięcy na realizację. strasznie długo, trzeba będzie znaleźć jakieś zastępstwo :)

tesze

obejrzałam ten ostatni odcinek.., muszę jeszcze raz;-)

ocenił(a) serial na 9
_Nika

Gdzie? :)

Czerr369

http://kattorrents.me/broen-s03e10-danish-720p-hdtv-x264-division-t11672804.html

ocenił(a) serial na 8
tesze

Możesz podać link do tej rozmowy?

ocenił(a) serial na 8
aragorn2123

rozmowa tutaj, niestety widzę, że tylko po szwedzku: http://www.svt.se/bron/det-finns-ideer-om-de-blir-verklighet-aterstar-att-se

ocenił(a) serial na 8
tesze

Ach, szkoda, ale dzięki :)

ocenił(a) serial na 8
aragorn2123

przejrzałam jeszcze raz i jedna ciekawostka wpadła mi w oko - była podobno nagrana scena lepiej wyjaśniająca sprawę Claesa i Anniki, ale nie zmieściła się w odcinku ;) poza tym nie ma raczej nic ciekawego, mnóstwo podziękowań za sezon, pytań o kontynuację, sprawę mamy Sagi i dzieci Henrika (twórcy niczego nie zdradzili) i takich dotykających kwestii typowo "technicznych" (gdzie co było kręcone, jak długo, itp.) :)

ocenił(a) serial na 9
zobacz

Rozwiązanie wątku kryminalnego może pozostawiać uczucie niedosytu, bo sporo spraw zostało niewyjaśnionych, ale po scenie na torach wątek kryminalny stracił praktycznie jakiekolwiek znaczenie w ostatnim odcinku, przynajmniej dla mnie.

W ogóle twórcy w tym sezonie to jacyś sadyści, bo to, jak znęcali się nad Sagą przez te wszystkie odcinki było mocno nienormalne Oo.

zobacz

Zgadzam się z Tobą, scena na torach, że się tak wyrażę, pozamiatała wszystko!! :)
https://www.youtube.com/watch?v=VLaBUY7mWFY

ocenił(a) serial na 10
_Nika

Oj tak! Ta scena rekompensuje wszelkie niedociągnięcia. 2 min, a emocji więcej, niż przez wszystkie 3 sezony. Na początku myślałem, że faktycznie skoczyła. Dźwięk przejeżdżającego pociągu wiele na to wskazywał

arab17

Scena na torach wspaniała, jak i cały odcinek. Co prawda w wątku kryminalnym można było jeszcze pokusić się o jakiś twist fabularny, ale cieszę się, że w tym przypadku wszelkie niespodzianki zawarto już w poprzedni odcinku, a ten był już taką "wisienką na torcie".

Nie wyobrażam sobie, że 4. sezon miałby nie powstać :) Po prostu musi, już teraz wprost nie mogę się doczekać. Szkoda tylko, że jest to tak czasochłonny proces, ale cóż - Bronu zdecydowanie warto wyglądać nawet te 2 lata.

ocenił(a) serial na 10
eoste

W sumie ciekawe, że 1 odcinek kręcą średnio 1 miesiąc. Trochę długo, tym bardziej biorąc pod uwagę, że większość scen jest kręcona w Szwecji. Jeżeli pośpiech miałby negatywnie wpłynąć na jakość kolejnego sezonu, to tak - mogę czekać kolejne 2 lata.
Poza tym, Sofia chyba by nie wytrzymała psychicznie grania Sagi w tak krótkim odstępie czasowym. Strasznie ją podziwiam za to, jak wiele dała z siebie w tym sezonie. Scenarzyści jej nie oszczędzali pod względem emocjonalnym, a wspominana scena przy torach była totalną eksplozją tego, co się z nią działo przez te 10 odcinków.

ocenił(a) serial na 10
achemiczka

Jeszcze nie oglądałam 3 sezonu, dlatego dość pobieżnie przeszłam przez wątek i mogłam przeoczyć czy ktoś już o to pytał czy nie (lęk przed spoilerami :D). Czy wiadomo kiedy sezon będzie miał premierę w Polsce?

ocenił(a) serial na 10
achemiczka

dlaczego zmieniła partnera?

ocenił(a) serial na 10
typisb

Typisb chodzi ci o to, dlaczego Saga dostała nowego partnera? Jej poprzedni partner siedzi w wiezieniu za zamordowanie mordercy swojego syna, a do wiezienia "wsadziła" go Saga

ocenił(a) serial na 10
achemiczka

upps, ja zobaczyłem dopiero pierwszy sezon:)

ocenił(a) serial na 10
typisb

Hmmm i czytasz komentarze dotyczące 3 sezonu? Zawsze dozwolone, ale sorry nie miej pretensji za zdradzenie zakończenia, poza tym sam zapytałeś....

ocenił(a) serial na 10
achemiczka

nie mam, tylko szybko się zmotywowałem i obejrzałem następne:)

ocenił(a) serial na 10
typisb

Fajna ta szybka motywacja :)