Zastanawia mnie hierarchia lekarzy w tym szpitalu jeśli chodzi o specjalności medyczne.Głównie
dwie interna i chirurgia w innych specjalnościach jest za mało lekarzy żeby ich porównywać.Kto
według was jest najlepszym lekarzem na internie?
Ja obstawiam tak
1.Marek mimo wszystko poza tym że jest internistą to jeszcze kiedyś był kardiochirurgiem a teraz
kardiologiem ale mogę się mylić i jest słabszy od Witka czy nawet Leny
2.Witek
3.Lena
4.Agata
Jeśli chodzi o chirurgię tutaj sprawa jest bardziej złożona ale myślę że tak:
1.Falkowicz-mimo wszystko jest chyba najlepszy
2.Piotr-chyba poza Falkowiczem nikt nie osiągnął jego poziomu
3.Mimo wszystko Sambor chyba żaden z młodych nie osiągnął jego poziomu,solidny lekarz ale
chyba daleko mu do dwóch pozostałych ze starszych.
4.Chyba jednak Adam ale Wiktoria jest chyba na podobnym poziomie
5.Wiktoria może wyżej ale na pewno nie niżej.
6.Nina pewnie
7.Borys
8.Przemek chyba najsłabszy z nich wszystkich.
9.Klaudia dopiero zaczyna ale ma chyba lepszą smykałkę niż Jan
10.Jan chirurg pewnie z niego zaden ale świetny w teorii.
A wy jak uważacie?
Serial z powrotem zaczęłam oglądać od wątku z wypadkiem Agaty.
"Przemek chyba najsłabszy z nich wszystkich"
Tu się nie zgodzę. Przemek czasem miał kilka wpadek spowodowanych rozkojarzeniem problemami życiowymi, a nie brakiem chirurgicznych umiejętności. Technicznie zawsze był dobrym chirurgiem.
Pamiętam, jak Sambor i Tretter rozmawiali o rezydentach chirurgii i Sambor mówił "że Zapała jest dobry, bardzo dobry".
Postawiłabym Przemka przed Borysem.
Wiesz kiedyś Przemek był krok za Wiktorią,nawet Falkowicz widział w nim spory potencjał,ale wydaje mi się że jednak obniżył loty od tego czasu.Miał sporo problemów,poza tym wpadki o których piszesz też wpływają na lekarza nie ma wprawdzie wpływu na jego umiejętności ale na to czy jest pewny tak.Więc niektórzy pewnie wolą postawić na słabszego lekarza,ale których nie popełnia błędów.
Ale jestem w stanie przyznać ci rację może jest lepszy od Borysa mimo wszystko,a może nawet od Niny.A ty w swoim rankingu wyżej cenisz Ninę czy Przemka i czy wobec innych moich propozycji masz jakieś zastrzeżenia?czy na internie ranking ci odpowiada i też uważasz że Marek jest najlepszy?
Generalnie to chyba nie mam innych zastrzeżeń. Niezły ranking ;)
Nina, potem Borys, potem Przemek- słusznie, bo ostatnio rzeczywiście Przemek się obniżył. Ale może jeszcze się odnajdzie ;)
Na usprawiedliwienie Przemka można uznać że miał dużo przerw i problemów.Z ręką,po śmierci ukochanej kobiety,jak kombinował wyjazd na misję czy teraz jak został Ojcem.
Jeśli chodzi o Ginekologię to wygląda to pewnie tak:
1.Darek-młodziaki chyba jednak nie osiągnęły jego poziomu
2.Krzysztof-mimo wszystko chyba lepszy niż Hana w końcu został ordynatorem,poza tym Hana często prosi go o pomoc co chyba świadczy że jednak uważa ona,że on jest trochę lepszy od niej.
3.Hana pokazana jako dobra lekarka,z ikrą i wielką miłością do zawodu ale konkurenci chyba jeszcze lepsi.
Witek trochę przypomina Sambora też dobry,solidny lekarz z dobrym podejściem,nie nawala ma dużą wiedzę ale też chyba nie ma tej magii co niektórzy lekarze.Marek przypomina Piotra i Andrzeja z chirurgii czyli takiego wirtuoza którego stać na coś więcej niż dobra diagnoza i skuteczne leczenie.Lena przypomina Przemka też dużo problemów,ale chyba podobna do męża choć krok za nim w końcu której pracuje.
Był jeszcze młody, kudłaty, wyglądający jak dziewczyna zdolny ginekolog Marcin (Rafał Fudalej), ale zniknął nagle bez wyjaśnienia.
pamiętam,ale on i tak byłby chyba na 4 miejscu.A doktora Burskiego na jakim miejscu byś postawiła.Ostatnio było coś o możliwym powrocie choć raczej taki medialny szum,niż realna szansa powrotu.Ciekawi mnie jakby to wyglądało po jego powrocie.Wydaje mi się że tylko Andrzej i Piotr mogą z nim konkurować.Ja bym go dał albo na 2 lub 3 miejscu a ty?
ale jakbyś miała zdecydować dałabyś Kubę przed czy za Piotrem.Z Andrzejem to chyba tylko Tadeusz miałby szanse ale to inne pokolenie i już na emeryturze.
to chyba najtrudniejszy wybór.Ale wydaje mi się że Kuba w ostatnich latach poszedł bardziej w stronę teorii.Obstawiam że obecnie minimalnie lepszy jest Piotr.
Tutaj chyba nie bardzo jest co typować bo jest Ruud,Ziemiańska czy jakoś tak i chyba tyle.Burska odeszła.Ale pewnie ciężko zdecydować kto lepszy Ruud jest ciągle Ziemiańska od święta.Ale może Holender lepszy.
no wiesz,jednak to chyba trudniejsze zadania zwłaszcza podczas operacji,pacjentowi skoczy ciśnienie i jest problem.Ale masz rację to chyba najłatwiejsza specjalizacja i ciężko się tutaj wyróżnić dlatego wolałbym z dwójki Kuba,Zosia powrotu tego pierwszego bo musiałby walczyć o powrót na szczyt,rywalizacja z Piotrem czy Andrzejem byłaby pasjonująca.Wątki miłosne z nimi raczej nie miały by sensu bo co Kuba oszalał na punkcie Agaty czy Niny a Zosia zakochała się w Marku czy Adamie.
Konica to jest chyba chirurg-ortopeda i nie wykonuje klasycznej chirurgi jak reszta.A ty jak typujesz?
Raczej tak pamiętam w jednym odc była skomplikowana operacja i Falkowicz zlecił Wiktorii wykonanie zabiegu odsuwając Adama więc z umiejętnościami są na podobnym poziomie tak jak napisałeś i jeszcze teraz Wiki została ordynatorem.
Tak,Tylko że nie wiadomo do końca czy Falkowicz nie faworyzował Wiki czy faktycznie uznał że ona więcej daje przy stole operacyjnym.
Możliwe być może wiedział ,że sobie poradzi sam mówił ,że ma duży talent .A Ola jaką robi specjalizacje? Z tego co kojarzę chciała być ginekologiem
Kiedyś Wiktoria powiedziała Adamowi dogonię cię co świadczyło że na razie Adam jest lepszy.Nie wydaje mi się żeby już go wyprzedziła jest chyba krok za nim,Sambor talent ma większy ale też na razie poza zasięgiem w końcu lekarzem jest ponad 10 lat dłużej od niej a może nawet 15.
chyba żadnej specjalizacji nie robi,bo nie było miejsc ani na chirurgii ani ginekologii.
Wątpliwa sprawa z tą interną. Ola jest na izbie przyjęć, bo nic innego dla niej nie było i tyle. Obstawiam, że będzie jeszcze próbowała w przyszłości dostać się na ginekologię.
Nie mówię że na pewno pójdzie na internę,ale wydaje mi się że po pracy na izbie może złapać smykałkę do interny.W każdym razie z tych trzech specjalizacji chyba najbardziej się to łączy z izbą przyjęć.
Nie sądzę, że Falkowicz jest lepszym lekarzem od Piotra Gawryły, który ma trzy specjalizacje i jest prawdziwym mistrzem chirurgii.
A Falkowicz jest chyba chirurgiem i chirurgiem naczyniowym czy coś jeszcze zrobił ze specjalności?