Czy Madare można nazwac czarnym charakterem?-tak sie zastanawiam bo w sumie nawet jak nie patrze na ten plan,,Księżycowego Oka'' to on robi to właśnie po to by nie było zła,wojen,przestępstw.Może i to on będzie wtedy władcą świata ale czy nie zasługuje by nim byc,jest bardzo potężny mało kto mu dorównuje a co dopiero go przewyższyc.Co do jego planu świat będzie bardziej zły niż wobec Wiecznego Tsukyomi.
W sumie to w naruto nie ma, złych i dobrych bohaterów. Nie można określać jedni biali drudzy czarni. Tylko każdy miał swój cel który chciał wykonać.
Oooo dość trudne pytanie. Postaram się jak najlepiej oddać swój tok myślenia.
Może i Madara ma dobre pobudki i chęci do zmiany świata, jednak uważam, że zniewolenie poprzez "uśpienie" ludzkości prowadzi donikąd. Poza tym wydaje mi się, że Uchiha nie robi tego dla dobra ogółu, a jedynie dla siebie. By w końcu samemu poczuć władzę, stanąć na czele i rozkoszować się upragnionym zwycięstwem. Pokój, brak wojen i ogólny spokój można zyskać jedynie zmieniając ludzkie serca, rozumowanie i pragnienia. Jak wiadomo każdy człowiek rodzi się z cząstką zła, jak i dobra w sobie. Strach, panika, radość, miłość, złość, gniew, szczodrość i wiele innych cech jest wyznacznikiem naszego człowieczeństwa. Bo gdy człowiek się jeszcze czegoś boi- oznacza, że na czymś mu jeszcze zależy. Nie może istnieć dobro bez zła, i nie ma prawa bytu zło bez dobra. Madara próbuje zabrać pewną cząstkę człowieka, jestestwa ludzkości. Próbując zniewolić świat nie stanie się bogiem czy mesjaszem, a jedynie dyktatorem, tyranem. Dlatego uważam, że Madarę NIE można nazwać czarnym charakterem, a nadałbym mu miano Czarnego Bohatera. Baaa, nawet myślę, że można byłoby go porównać do wielu tragicznych osób antycznych dramatów i tragedii i śmiem ryzykować teorię, że Madara jest bohaterem bajronicznym, za co mam nadzieję, że nie zostanę tutaj zlinczowany XD
hehe,ja się z tobą osobiście zgadzam,że Madara jest bohaterem bajronicznym w końcu ma tego typu cechy ;d(szczerze mówiąc sam bym na to nie wpadł)-a co do tego to się dowiedziałem,że Madara ma tzw.,,kompleks Boga'' czuje się wyższy od innych i idąc tym tropem można śmiało stwierdzic,że chce tej władzy by dopełnic to swoje uczucie
Ach na ten temat można byłoby całą pracę maturalną napisać :)
Ale i tak uważam, że Madara jest chyba jednym z najlepiej wykreowanych bohaterów w całym anime. I mogę mieć tylko nadzieję, że Kisiel nie zakończy jego żywota w sposób przemiany duchowej owej postaci, gdyż byłoby to już tak oklepane i tendencyjne, że aż słów mi brak. Bo jeśli Madara się nawróci i ożywi wszystkich swoich rinneganem, będę uważał, że świat schodzi ku zagładzie intelektualnej.
stary gdyby o tym miałbym pisac prace maturalną to byłbym wniebowzięty ;d tzn. jestem fanem Naruto i dlatego-a co do Madary to jest to ciekawa postac jeszcze dowartościowana swoją tajemniczością
Kto wie, może za kilka lat i będą tego typu tematy skoro wszystko idzie do przodu. Ja tam już mam maturę kilka dobrych lat, i wszyscy się już zaczynają podśmiechiwać, że w tym wieku to anime się ogląda zamiast np. spłodzić już 5 bachorków :) Ale co tam, raz się żyje i na wszystko się czas znajdzie. Jednak wole oglądać Naruciaka i trochę innych anime, niż już się bebrać w pieluchach :)
Ta w tych czasach gdzie pracy lepszej i zarobkow ni ma to juz lepiej byc samym
Pozatym nie rozumien takiegi wysmiewania co anime horszr zainteresowanie od np.silowni aha bo to sa ludzie ktorzy sami nie maja zainteresowan :)
Ja chodze na siłownie, basen, mma, box, jade po 4 kilometry rowerem i uwielbiam anime , uważam że nie ma w tym nic złego