Czy znacie jakieś dobre filmy/anime o ninja ??
Jeżeli chodzi o anime, oglądałem Baisilsik (fajne było to, że było dość brutalnie i utrzymane w dość mrocznym klimacie, nie podobały mi się za to zupełnie umiejętności większości ninja, takie jak atak włosami, czy rozpływanie się w zieloną, oblesna ciecz z twarzą, jak i wygląd niektórych postaci, dziadek z wielką głową, gość wyglądający jak pająk, plujący pajęczyną itp.)
Aktualnie oglądam także Naruto, które również ma swoje plusy i minusy (ciekawe techniki, iluzje, błyskawiczne przemieszczanie się, klonowanie i inne smaczki znacznie wzbogacają walki, co do wyglądu jaskrawe stroje u ninja, są tym co przeszkadza w tej serii, fakt nie oglądałem jeszcze shipudena, który jest ponoć nieco dojrzalszy itp
Szukam więc dobrego filmu akcji o ninja, najlepiej japońskiego, trochę przerysowanego (wspomniane wyżej techniki, znikanie, wykorzystywanie energii KI itp), widziałem trailer filmu Shinobi, który ponoć na Basilisku się wzorował i czegoś mniej więcej w tym stylu szukam
Jeżeli chodzi o anime podajcie proszę jakieś tytuły, bo prócz wyżej wspomnianych nie znam nic więcej tego typu (prosiłbym o jakieś nowsze tytuły z XXIw, nie jak Ninja Scroll)
Z góry dziekuje i pozdrawiam
Tak na marginesie czy warto obejrzeć film Ninja Assasin mimo, że to film z USA ??
Ja bym polecał ten film, ale to bardziej samuraj niż nija
http://www.filmweb.pl/film/Sutorenjia+Mukô+hadan-2007-449694
Widziałem, ale wielkie dzięki ;)
z samurajskich widziałem też :
- Samurai Champloo
- Samurai 7
- Ruroni Kenshin Tsuikouhen
- Sengoku Basara (z przymrużeniem oka)
W planach
- Afro Samurai
- Mugen no Jujin
- Peacemaker Kurogame
- Bakumatsu Kinansetsu Irohanihoheto
Odradzam "Ninja Assasin" i wszelkie amerykańskie produkcje o ninja i samurajach.
Jeśli mam już szczerze polecić film o ninja to polecam "Kamui Gaiden",a jeśli chodzi o produkcję o samurajach to obowiązkowo powinieneś oglądnąć "Siedmiu Samurajów" Kurosawy.