Niech ktoś mi powie jak to jest ,że akcja toczy się na dworze Francuskim a wszyscy tam mówią biegle po angielsku ?
Jakoś nie pojmuję chyba ,że coś mi umknęło :D
A powiedz mi jak w czasie honoru wszyscy niemcy i rosjanie mówią po polsku ? bo coś mi chyba umknęło
Nie wiem nie oglądałam :D
Chodzi mi o to ,że np. w Dynastii Tudorów pomimo tego ,że większość osób mówiła po angielsku było chociażby słychać inny akcent a tu nawet piekarz prawidłowo się wysławia :D
Tak, w The Tudors skorzystali z tego, że dzieci (a przynajmniej dziewczyny) ze szlachetnych rodów wyjeżdżały na dwór francuski, by nauczyć się języków obcych, manier, sztuki.
Dlatego np. Anna Boleyn, jak i jej siostra mówiły biegle po francusku.
Dzisiaj w brytyjskich szkołach jako języka obcego dzieci uczą się francuskiego. Jak to mówią trzeba znać jezyk swojego wroga. A Anglia i Francja miały tyle zatargów, że nikt nie zliczy ;)
Przyznam, że też brakuje mi stylizacji mowy czy jakiegoś zaznaczenia różnicy stanów (i tym samym wykształcenia) w mowie. Z drugiej strony dziwne by było by Francuzi mówili staroangielskim lub wysławiali się jak stereotypowa angielska arystokracja.
Niemniej odpowiedź na twoje pytanie jest proste: to nie jest serial gdzie perfekcyjnie dba się o szczegóły. Bardzo niewiele produkcji używa innych języków niż język kraju produkcji. To po prostu "filtr" nałożony przez opowiadających historię, by widz mógł ich zrozumieć. Tak samo mógłbyś zapytać, dlaczego Władca Pierścieni nie jest napisany po elficku i dlaczego czytelnik nie musi dekodować tekstu. Postacie mówią po swojemu, ale jest to tłmaczone by odbiorca mógł je zrozumieć.
bardzo dobre porownanie, jak elfy miedzy soba rozmawiaja to dlaczego przeskakuja na angielski po 2 zdaniach? :) a po to zeby film byl po angielsku. W sumie zeby podkreslic ze dzieje sie to we Francji mogliby tak samo zagrac jezykiem, pare slow po francuzku chocby na pprzywitanie. No ale coz. Film jest robiony raczej po to aby ogladal sie latwo i przyjemnie i nie z nawiazywaniem do szczegolow albo jakos sztywno do historii. I dziwne ale nie przepadalam nigdy za Maria Stuart a tutaj prosze jaka fajna i mila dziewczyna :) Dzieki temu serialowi zabieram sie do pocztania o historii Szkocji z tamtych czasow Marii Stuart bo jak dotad widzialam ja tylko w filmach o Elzbiecie. Czas na Szkocje :)
Nie zerknelam czy jest to angielska produkcja czy USA ale mowia z akcentem angielskim.