PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=814761}

Nasza planeta

Our Planet
2019 - 2023
9,0 36 tys. ocen
9,0 10 1 35619
8,5 11 krytyków
Nasza planeta
powrót do forum serialu Nasza planeta

Sposób kręcenia

ocenił(a) serial na 10

Czy ktoś będący w temacie może mi odpowiedzieć jak zostały nakręcone timelapsy? Szczególnie te pokazujące rozkwit roślin. Ciężko mi uwierzyć, że jest to realne nagranie a bardziej skłaniam się ku grafice komputerowej. Serial jako całość cudowny, podwodne kadry skradły moje serce <3.

ocenił(a) serial na 10
kub4

Takie same były już w Planet Earth II, a nawet nie wiem czy nie w pierwszej części, więc chyba nie jest to akurat nic nowego w rzemiośle kręcenia :) Ja bym powiedział, że to zwyczajne pozostawienie kamery na jakiś czas w jednym miejscu, a później zwyczajne przyspieszenie już podczas montażu. No bo jak inaczej? :)

ocenił(a) serial na 10
Shady_Yo

Bardzo możliwe, jednak tamte oglądałem bardzo dawno, a dopiero w Our Planet zwróciłem na to większą uwagę. :) Teoretycznie tak, ale jak możliwe jest przedstawienie całego życia rośliny czy grzyba, od pączkowania aż do zwiędnięcia? W innej scenie, z albatrosami gdy były one pokazane z punktu widzenia ich ofiary, również wydawało mi się, że zachowują się one nie do końca naturalnie, tak jakby były to CGI xD Ale jeśli wszystkie te ujęcia są rzeczywiste i nic nie jest dodane komputerowo to chapeau bas dla twórców!