Nasze matki, nasi ojcowie

Unsere Mütter, Unsere Väter
2013
5,9 7,5 tys. ocen
5,9 10 1 7523
Nasze matki, nasi ojcowie
powrót do forum serialu Nasze matki, nasi ojcowie

myslalem ze to amerykanie takie rzeczy(czyt. bzdury) tylko wymyslaja

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 6
mariouszek

jak niemcy

DonVitoCorleone

Super. Ale gdyby jakiś Niemiec na ichniejszym forum napisał, ze "Polacy to idioci", byłby wrzask, jak to nas (niewinnych jak lilije) dranie traktują.

ocenił(a) serial na 6
zweistein

lilije?
nie wiem co by bylo, zdanie nazistow sie nie liczy

DonVitoCorleone

Współcześni Niemcy nie sa nazistami. A Polacy to nie złodzieje.
Po prostu: chcesz być traktowany z szacunkiem, spróbuj podobnie traktowac innych. Tylko trzeba chcieć.

ocenił(a) serial na 6
zweistein

gdzie ja pisalem ze polacy to zlodzieje?
nie interesuje mnie poprawnosc polityczna

DonVitoCorleone

Nie chodzi o poprawność polityczną tylko budowanie podstawy do rozmowy. Wyzywanie od najgorszych konkretnego narodu z pewnością nią nie jest.

ocenił(a) serial na 6
zweistein

konkretnie chodzi o niemcow

DonVitoCorleone

Raczej Niemców.
W tym problem, że na różnojęzycznych forach jedni szukają Polaków-złodziei, inni Żydów-zdrajców, a np. ty Niemców-nazistów. A że to idiotyczne? Kto by się przejmował takimi drobiazgami.

ocenił(a) serial na 6
zweistein

przeciez pisze ze niemcow
ja nic nie szukam.
zreszta to nie jeestem tworca tego serialu
kolejna rzecz to nie porownuj zlodziejstwa/cwaniakarstwa do mordowania, choc tok myslenia gazety wyborczej przymusza do tego zapewnie

DonVitoCorleone

Nie porównuję złodziestwa do mordów, ale jeden stereotyp do drugiego. Oba dość głupie.

ocenił(a) serial na 6
zweistein

ale prawdziwe. tak jak islamisci-terrorysci

DonVitoCorleone

"Polak-złodziej" to według ciebie stereotyp oparty na prawdzie?

ocenił(a) serial na 6
zweistein

ja nie pisalem o polakach nic, tym bardziej zlodziejach
jezeli juz to bardziej polak pijak. jak nas widza tak nas pisza

DonVitoCorleone

Facet, sam nie wiesz, co piszesz. Przecież napisaleś wyżej, że " są prawdziwe" (liczba mmnoga). Czyli ten o "Polakach-zlodziejach" też.

ocenił(a) serial na 6
zweistein

przeciez nie ja oceniam polakow za granica, widac tak oceniaja nas inni

DonVitoCorleone

Jak do ściany.
Chodzi o sam mechanizm takiej oceny - ty (niesprawiedliwie) o Niemcach, oni (niesprawiedliwie) o Polakach.
Ale twoja "logika" jest taka: jak Kali ukraść krowę to fajnie, jak Kalemu ktoś ukradnie - olaboga, matulu.

ocenił(a) serial na 6
zweistein

twoja jest taka- analogia porownawcza polaka -zlodzieja(choc bardziej prawdziwie byloby pijaka) do niemca nazisty

DonVitoCorleone

Obie figury są fałszywe, ile razy muszę to powtarzać?

ocenił(a) serial na 6
zweistein

nie wiem ja nie o tym pisalem a twoje zdanie mnie nie interesuje. niemcy byli nazistami i to sa fakty

DonVitoCorleone

Byli. Tak, to fakty.
Wobec tego pisanie o dzisiejszych Niemcach jako o nazistach jest idiotyzmem.

ocenił(a) serial na 6
zweistein

maja sklonnosci do zelaznego zamordyzmu i wpychania (mniej lub bardziej 'demokratycznymi' srodkami) swoich 'racji', pomyslow innym na sile. wide merkel trzesaca unia. takie sa fakty. wiec gdy widze niemca-naziste, jakos zdziwiony nie jestem
a inny temat to zestawienie (czy prawdziwych czy nie ) cech, sklonnosci czy postaw: antysemityzm-nazizm to wlasnie jest czysty idiotyzm

DonVitoCorleone

Niemcy są różni. Dobrzy, źli, mili, paskudni też.
Uwaga: tak samo jak Polacy. YYYYYYYYYYYYYYY? Zgroza, zgroza.

ocenił(a) serial na 6
zweistein

tobie tak jest wygodnie myslec tak jak wszystkim politycznie poporawnym popaprancom.
nie nie sa- polacy nie byli nazistami. ciezko nie?

DonVitoCorleone

A kto temu przeczy?
To pisanie o dzisiejszych Niemcach, jako o nazistach jest ciężkim infantylizmo-idiotyzmem.

ocenił(a) serial na 6
zweistein

to sie we krwi muehehehehe

DonVitoCorleone

To odgłos krowy? Taki jakiś mało ludzki. Może dogadalbyś sie jednak jakoś z tą zbydlęconą panią sanitariuszką.

Nie ma czegoś takiego jak "nazizm we krwi". Chyba, ze ktoś lubi bajdurzyc.

ocenił(a) serial na 6
zweistein

wyjasnilem ze niemcy maja w charakterach tendencje do poddawania sie silnej rece, hierarchi, prawu(co w niekiedy nie jest wcale zle) nie znasz historii tylko gadasz glupotki typowe dla tenczowego euroentuzjasty.

DonVitoCorleone

Którzy Niemcy? Ci z Saksonii? Z Prus? Z Bawarii może? Nauczyciel, robotnik, sklepikarz? Młody, stary, w średnim wieku? Ten z wielkiego miasta i ten z prowincji? Z zachodu czy byłego NRD? Wierzący czy ateista?Socjalista, nacjonalista, anarchista? To wszystko nic nie znaczy, bo wszyscy są jednakowi - bo są Niemcami i "wszyscy maja ten sam charakter"?
Odpowiedz "tenczowo", skąd masz tak rozległa wiedzę o kulturze i społeczeństwie niemieckim? Co czytałeś, na czyje wykłady chodziłeś, i takie tam podobne.

ocenił(a) serial na 6
zweistein

przysnilo mi sie
i znow gadki o niczym typowe. nazizm nie jest zalezny od czegokolwiek u niemcow

ocenił(a) serial na 6
zweistein

pani sanitariuszka miala nie dosc ze wyprany faszystowski mozg ( co jeszczemozna wytlumaczyc wychowaniem i edukacja), niestety miala jeszcze wyzwolona dupe co juz by sie nie dalo usprawiedliwic. choc i tak zaznaczalem ze scena mi sie nijak do calosci, i ogolnie jest idiotyczna.
te pseudoironiczne wtracenia naprawde ci nie wychodza. poogladaj wiecej gorskiego albo dawnton abbey

DonVitoCorleone

No to kółeczko: psychologia bardzo prosto tłumaczy podobne ludzkie zachowania. Tylko trzeba czytać, a będzie łatwiej. Świat nie będzie dla ciebie aż tak tajemniczy i złowrogi.

ocenił(a) serial na 6
zweistein

znow niby zlosliwe ironiczne wtracenia, a naprawde jest to zalosne
oczywiscie, mordowanie tezz tlumaczy tak jak wszelkie zaburzenia, seksoholizm alkoholizm. nie mowie ze nie

DonVitoCorleone

To wszystko przecież typowo gejowskie, prawda? ;)

ocenił(a) serial na 6
zweistein

a tego to juz nie wiem

DonVitoCorleone

Nie udawaj. Przecież o gejach masz tak rozległą wiedzę.

ocenił(a) serial na 6
zweistein

znow starasz sie zahaczyc na temat ktory mnie nie interesuje

DonVitoCorleone

Przeciez to nie w moich rozgorączkowanych fantazjach pojawił sie "psycholog-gej".

ocenił(a) serial na 6
zweistein

ale to jakoby metafora, analogia, troche aluzja. a nie temat przewodni

DonVitoCorleone

Przewodni czy nie, istotne, że po prostu głupi.

ocenił(a) serial na 6
zweistein

w istocie tematy gejowskie madre nie sa

DonVitoCorleone

To jeszcze zastanów sie, kto o tym zacząl o tym głupio pisać? U kogo w rozmyślanaich pojawil sie "gej-psycholog"?
I jak nazwac tego, kto podrzuca głupie tematy?

ocenił(a) serial na 6
zweistein

scena pielegniarka lekarz np
ostatnia wypowiedź: zweistein wczoraj
DonVitoCorleone DonVitoCorleone
ocena: 6
19 cze 0:10

myslalem ze to amerykanie takie rzeczy(czyt. bzdury) tylko wymyslaja"
prosze to moj temat. wywody o paranukach jak psychologie to juz twoja domena

mariouszek

Mam wrażenie, że psycholog wytłumaczyłby racjonalnie jej zachowanie.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
aliveinchains

nie jestem pewien czy ona wiedziała że ją wysyła na śmierć, a jej dylemat to ukazanie tego jak propaganda zdominowała jej myślenie i wkradła się niepewność taki zwyczajny motyw w filmach wojennych

zweistein

tak psycholog pewnie tak, ale to też świadczy o charakterze tej postaci, świadczy o jej moralności, a to jest film, jej charakter jest wymodelowany przez twórców przy okazji, tak czy siak, ja odczułem niesmak w tej scenie, ale i tak już nie lubiłem tej postaci;p tylko się utwierdziłem w przekonaniu że dziewczyna nic warta nie jest.

mariouszek

W czasie wojny moralność bywa labilnym towarem.
Ja nie czułem niesmaku, raczej cos na podobieństwo współczucia - a poza tym, komu miała być wierna?

ocenił(a) serial na 1
zweistein

A ty byś poszedł się pieprzyć z kobitą która mogłaby być twoją matka, która niekoniecznie jest ładna? Tu nawet nie chodzi o moralność, raczej o estetykę.

"Bo to zła kobieta była"...i tyle w temacie.

aliveinchains

Nie wiem, o co ci chodzi. Przeciez to lekarz był starszy od pielegniarki, nie odwrotnie. O jakiej estetyce mowa?
Chodzi o moralnosc? A to pierwszy "szybki numerek" w historii świata? Zabawne są te wyrazy oburzenia.