Dołuje mnie gdy widzę kolejny serial, na zagraniczej licencji. Czy w tym kraju nie ma już ludzi który byli by w stanie wymyśleć coś własnego?
W polsce z wyjątkiem "Świata według Kiepskich", wszystkie seiale komediowe, nawet taka kaszana jak "Miodowe lata" są robione na podstawie cudzego pomysłu.
Świat według Kiepskich wzorowany początkowo był na Świecie według Bundych, a tak poza tym, to zgadzam się z tym co napisałeś. Zamiast kręcić swoje, beznadziejne wersje, lepiej jest wykupić oryginalny serial. Np. zamiast kręcenia Sąsiadów, mogliby wykupić amerykańską wersję, czyli I Love Lucy, która jest 1000 razy lepsza.
'Kocham Klarę' to 'I Love Lucy' w polskim wydaniu :D Przynajmniej mnie się tak zdaje. Zamiast wykupywać, trzeba pomysleć :D
"kocham klarę" i "sąsiedzi" i też są na podstawie "i love lucy". ileż to seriali można nakręcić na podstawie jednego...
Chyba Czesi chcieli kupic od nas 13 Posterunek, więc raczej nie :D Allo Allo powtarzaja i jestem w 7-mym niebie !
A swoja droga czujecie 13 Posterunek po czesku ? Jak z tym Teramintarorem - ja sem Elektronicky Mordulec ;) Hieh :P
POZDROOO
Nieprawda! Lepsze są adptacje zagranicznych seriali niż oryginały. Do tej pory jnie spotkałem się z żadnym fajnym oryginałem a chyba wszystkie moje ulubione seriale to adaptacje zagranicznych hitów - tak jak ta "Niania" zaadoptowana z "The Nanny", "Hela w opałach" na podstawie "Grace under fire" czy "Lokatorzy"/"Sąsiedzi" wg "I love Lucy".