PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10059282}

Nic nie mów

Say Nothing
2024
7,8 990  ocen
7,8 10 1 990
Nic nie mów
powrót do forum serialu Nic nie mów

rewelacja

ocenił(a) serial na 10

Ten serial jest bardzo dobrze nakręcony, ale przede wszystkim temat który porusza jest bardzo ważny. To postawa tych młodziutkich sióstr. Najpierw naiwna, potem radykalna, pełna poświęcenia, a potem zmiany i wyrzutów sumienia. To także specyficzna sytuacja Gerry Adamsa. Naprawdę można powiedzieć że to łajza, który wszystkiego się wyparł i w pewnym sensie porzucił towarzyszy dla wyższego dobra jakim było zawarcie pokoju i w końcu osiągnięcie akceptowalnego celu. Tutaj jest inna perspektywa w serialu, ale gdyby on się przyznał,nie było by porozumienia. I najwyższe władze IRA zaakceptowały tą strategię. A jednak wydaje się właśnie śliską łajzą, który wyparł się swojej przeszłości. Powinno się było wprowadzić przedawnienie dla wszystkich i wtedy ujawnienie różnych zbrodni byłoby łatwiejsze. To również doskonały serial pokazujący jak wygląda życie "wyklętych" - jakie to są koszty osobiste, rodzinne, jak trudne wybory.

tomnbv

Trochę szkoda że nie padła w serialu informacja, że porozumienie wielkopiątkowe zostało poddane referendum w Irlandii (obu) I zdecydowana większość osób je poparło. Ja nie odebrałam jego postaci jako łajzy. No może trochę. Ale czyż nie taka była zasada ? Milczeć. Oczywiście w świetle serialu napewno on skorzystał na tym, że ludzie uważali go za związanego z IRA ale też można było wyczuć, że zarzuty pozostałych były trochę na zasadzie ja myślałem, że będę kimś bohaterem, a tu życie się toczy dalej i nikt mi nie dziękuje, a niektórzy wręcz mówią, że jestem zbrodniarzem. A tak naprawdę on mówił, że nie jest z IRA al le było w tym takie mrugnięcie okiem na zasadzie i tak wszyscy wiedzą jak jest. Ogólnie dobry serial. Tematyka podobna do Patrii. Oba warto obejrzeć.