Nie z tego świata

Supernatural
2005 - 2020
8,1 97 tys. ocen
8,1 10 1 97121
6,8 9 krytyków
Nie z tego świata
powrót do forum serialu Nie z tego świata

?

ocenił(a) serial na 8

Czy nikt nie jest na tyle zdesperowany patrząc na konwencje Supernatural, żeby się podjąć
organizacji konwencji w Polsce :D No bo... jacy oni są słodcy... jacy kochani... i jak by się chciało
ich zobaczyć na żywo :D

ocenił(a) serial na 8
wiktoria001100

Było o tym pisane na forum już parę razy. Kiedyś były jakieś plany na zorganizowanie tego u nas, ale nie wypaliły.
Strona polskiego konwentu jak i fanpejdż na Facebooku zniknęły z internetu.
Osobiście zaczynam myśleć o zagranicznych konwentach, bo w Polsce się chyba nie doczekam. Podobno amerykańskie konwenty to dopiero coś. Konwent w Chichago jest w październiku – ale go sobie odpuściłam, wolę poczekać na JIB w następnym roku. Jest on warty czekania z tego co słyszałam.

ocenił(a) serial na 9
Lexa17

Czytałam, że konwent w Rzymie jest lepszy od tych amerykańskich.

ocenił(a) serial na 8
Eriu

Podobno o wiele lepszy, bardzo pozytywne opinie się o nim słyszy i czyta - dlatego wolę udać się właśnie tam.

ocenił(a) serial na 9
Lexa17

Mnie na JIBcon nie stać, z trudem uzbierałam pieniądze na Aecon. Na ubiegłorocznym było naprawdę świetnie. W tym roku lista gości jest jeszcze lepsza (tylko do szczęścia brakuje mi Pellegrino), dlatego nie żałuję, że jadę tam a nie do Rzymu.

ocenił(a) serial na 8
Eriu

Na JIB zbierałam już od dawna i nadal dokładam (aby pojechać za rok) - pomyślałam, że sobie zaszaleje raz w życiu na tak dobrym konwencie. W kolejnych latach - skoro twierdzisz, że Aecon też jest świetne, pojadę również tam ale jak wspomniałam - to już w dalszej przyszłości.

ocenił(a) serial na 9
wiktoria001100

Już byli tacy, którzy próbowali.
Poza tym jeśli ktoś jest na tyle zdesperowany to może pojechać na konwent np. do Niemiec (byłam w ubiegłym roku, będę i w tym). Nie jest to aż tak kosztowne jakby się mogło wydawać.

ocenił(a) serial na 8
Eriu

rozumiem, że zawsze można pojechać do innego kraju, ale osobiście zawsze wkurza mnie to że jesteśmy uzależnieni od innych. Ja nie wiem czy to wynika z braku wiary w sb czy z zaangażowania, ale przecież jesteśmy takimi samymi fanami jak Ci. którym udaje się organizować konwenty co roku. Nie może być znowu takie mega trudne, a jeśli nawet to na pewno byłoby warto :D

ocenił(a) serial na 9
wiktoria001100

Zagranicą to nie fani organizują konwenty, ale firmy, które mają duże doświadczenie na tym polu (Rouge Events, Massive Events, Creation Entertainment itd). Do tego potrzeba naprawdę dużych pieniędzy, sponsorów, wynajęcie czterogwiazdkowego hotelu, opłacenie gwiazd, zdobyciem wielu pozwoleń i innych rzeczy o których pewnie większość z nas nie ma nawet zielonego pojęcia.

ocenił(a) serial na 8
Eriu

tak z ciekawości jakich pozwoleń? :D

ocenił(a) serial na 9
wiktoria001100

Trzeba mieć zezwolenie na przeprowadzenie imprezy masowej. Wcześniej trzeba mieć od policji, straży pożarnej, pogotowia, inspektora sanitarnego. Żeby uzyskać pozwolenie trzeba mieć ubezpieczenie, program, regulamin, trzeba podać liczbę uczestników takiej imprezy. Coś jeszcze na pewno było, ale w tej chwili nie pamiętam. Na Aecon była loteria, na którą też trzeba zdobyć pozwolenia.

ocenił(a) serial na 8
Eriu

skąd tyle wiesz na ten temat? :D

ocenił(a) serial na 9
wiktoria001100

Z doświadczenia. Gorsze od biurokracji jest tylko szukanie sponsorów.

ocenił(a) serial na 8
Eriu

a co próbowałeś organizować? czy już brałeś w czymś udział? sory za tą dociekliwość, ale studiuje marketing i interesują mnie tego typu sprawy :D

ocenił(a) serial na 9
wiktoria001100

Organizowałam (oczywiście nie sama) i byłam wolontariuszką w kilkunastu festynach, imprezach zamkniętych na rzecz osób niepełnosprawnych/ seniorów/ dzieci z domów dziecka i świetlic środowiskowych. Myślę, że można już zakończyć offtop :)

ocenił(a) serial na 8
Eriu

ale coś na stopie ogólnopaństwowej, co do tych konwentów?:D bo nic nie słyszałam o takich akcjach :D

ocenił(a) serial na 9
wiktoria001100

W każdym mieście zwłaszcza w okresie letnim są organizowane festyny i imprezy dla różnych grup przez organizacje charytatywne, związki osób niepełnosprawnych, studentów w ramach różnych projektów. Wystarczy trochę poszukać.

ocenił(a) serial na 8
Eriu

no cóż moje miasto najwidoczniej kiepsko pod tym względem wypada :D w sumie tak się teraz zastanawiam, że masz rację rozejrzę się, może skontaktuje z kimś kto organizuje te konwencje, bo zastanawiam się ile to zajmuje czasu i jak to wygląda :D w sumie to znalazłam temat na pracę zaliczeniową :D

ocenił(a) serial na 9
wiktoria001100

Jeśli jesteś zainteresowana tematem, to może zgłoś się jako wolontariuszka na któryś z polskich konwentów. Wtedy zobaczysz jak to wygląda do środka: http://fandom.eu/ Imprez u nas jest sporo, więc jest w czym wybierać.

ocenił(a) serial na 8
Eriu

a to trzeba się zgłosić jakoś przez internet czy macie jakieś oddziały w miastach czy coś w tym stylu? :D

ocenił(a) serial na 9
wiktoria001100

Ale ja nie mam nic wspólnego z polskimi konwentami. Nawet na żadnym nie byłam. Ja Ci tylko podałam przykład imprez, które tematycznie są najbardziej zbliżone do Supernatural.