Wtam.W końcu postanowiłem zabrać się za ten serial.Po ponad miesiącu obejrzałem 5 sezonów i 
jak dla mnie to rewelacja.A teraz pytanie jak dalej z tymi sezonami ?,Bo czytam że następne sezony 
niezbyt udane i wyrażna obniżka formy serialu.
Pierwsze pięć stanowiły jakąś całość. Widać, że serial był zaplanowany tylko na tyle, bo 6 sezon to już lekki chaos :D Wątek główny zmieniał się co kilka odcinków, scenarzyści chyba nie do końca wiedzieli w którą stronę się udać i ostatecznie zmarnowali potencjał każdego z nich. Mimo to 6 sezon bardzo lubię, podoba mi się jak udało im się wybrnąć ostatecznie z apokalipsy. 7 - tu moim zdaniem na odwrót, jakby brakowało im pomysłu. 6 był zbyt przeładowany, 7 skupiał się tylko na jednym. Zapewne dlatego te sezony wydają się być gorsze, brakowało im pewnej stabilności jaka była w poprzednich. Ale to zrozumiałe, pięć mieli zaplanowanych przez lata, te pisali na bieżąco. Poza tym, co może być lepsze od apokalipsy? Trudno im było już podnieść ten poziom :D 8 i 9 moim zdaniem łapią formę na nowo. Zakończenie 8 - jedno z najlepszych. Scenarzyści nadal potrafią zaskoczyć, co jest raczej trudne po tylu latach. Wydaje ci się, że już nic cie nie zadziwi, a tu pojawiają się Ludzie Pisma, Kain, którego historia jak dla mnie była genialna. Przy czym moim zdaniem powinni rozwinąć pomysł tych pierwszych, bo nadal stanowią oni wielką tajemnicę :D Także moim zdaniem warto oglądać dalej. Spadek formy? No cóż czego można się spodziewać po 9 latach, bądźmy szczerzy, mało który serial potrafi tak daleko dojść, bo już przy 5 sezonie kończy im się pomysł na siebie. A tutaj po 9 nadal potrafią coś znaleźć by zaskoczyć widza. Także jestem pełna podziwu dla naszych scenarzystów. Nie ukrywam, że 7 sezon trochę Cię może znużyć, ale moim zdaniem warto przebrnąć przez niego, bo 8 i 9 są o niebo lepsze :D
W pełni się zgadzam. Pierwsze 5 sezonów są świetne. Moim zdaniem 6 też jest udany, scenarzystom udało się kontynuować serial w ciekawy sposób. Wiadomo, że nie stworzą drugiej apokalipsy i nie powtórzą tej całej historii, bo to by było bez sensu, nie da się tego powtórzyć bo wszystko zostało powiedziane. Powstały nowe wątki, również ciekawe, choć 7 sezon uważam za najmniej udany, moze oprócz kilku odcinków. Za to 8 i 9 jak najbardziej, warto oglądać dalej.