Nie z tego świata

Supernatural
2005 - 2020
8,1 97 tys. ocen
8,1 10 1 97101
6,8 9 krytyków
Nie z tego świata
powrót do forum serialu Nie z tego świata

Kilka pytań

ocenił(a) serial na 3

1. Są w tym serialu postaci kobiece? Często sie pojawiają? Czy większość czasu są tylko ci
bracia?
2. Pisze, że to dramat. czy serial jest pełny gadania i poruszania kolejnych dramatycznych
wątków?
3. Czy jest jakaś akcja w tym serialu, jeśli tak to czy jest jej więcej niż dramatu?
4. Czy serial nie jest taką prostą przygodówką, gdzie fabuła i postaci schodzi na dalszy plan, bo
nastolatki i tak będą to oglądać (jak przy mieczu prawdy i gwiezdnych wrotach)?
5. Czy serial to faktycznie horror?
6. Czy odcinki są różnorodne? Czy może cały czas dzieje się to samo (jak w Z archiwum X,
Arrow i każdym serialu kryminalnym)
7. Czy serial jest oryginalny fabularnie czy może często wykorzystuje ograne schematy?
8. Czy komuś kto:
-Jest facetem
-Nie nastolatkiem
-nie lubi Sanctuary, Z archwium X, Flash Forward, Arrow
-lubi Doktor Who (2005) Herosów, 4400
serial ma szansę się spodobać?

ocenił(a) serial na 8
MistrzSeller

1. Tak, pojawiają się co jakiś czas kobiety, ale jest ich sporo więc ich wymienianie sporo by mi zajęło czasu. Niektóre z nich mają własne wątki. Bracia to główne postacie ale nie tylko oni są ważni w serialu. Postacie żeńskie są, bez obaw. Tu ich nie brakuje.
2. Oczywiście jest czasami gadanie i poruszanie wątków np. rodzinnych, ale w tym serialu chodzi przede wszystkim o zabijanie potworów, sprawy niezwykłe, historia skupi się: SPOILER: na demonach, aniołach, lewiatanach i apokalipsie. Nawet Lucyfer będzie gościł. Jest też wiele innych ciekawych wątków. Nie jest to prawdziwy dramat, jeśli wiesz co mam na myśli.
3. Akcja oczywiście jest! Dramatu mamy mniej.
4. Nawet nie porównuj go do Miecza prawdy :D To coś zupełnie innego, mogę Ci z czystym sumieniem powiedzieć. Supernatural to nie jest ,,prosta przygodówka’’, liczą się tu postacie i fabuła. Bez nich nie byłoby nic, oni pchają wszystko do przodu. Dalej przewija się przez serial także szereg innych ważnych postaci, które ratują nieraz sytuacje i dają powiew świeżości.
5. Serial faktycznie straszy, najbardziej przy pierwszych sezonach ma się gęsią skórkę. Ale jak bardzo straszy później to pewnie zależy od indywidualnego widza, każdy jest inny. Zależy czasami od odcinka, nieraz jeden ma lżejszą formę.
6. Odcinki są często o czymś innym, bracia rozwiązują jedynie sprawy, tym bardziej na początku, gdy mamy ,,potwora tygodnia''. Potem wszystko zaczyna się łączyć i fabuła jest naprawdę świetna.
7. Dla mnie serial jest oryginalny, widać to im bardziej wgłębiasz się w kolejne odcinki.
8. Tak, myślę, że możesz Ci się spodobać. Spróbuj obejrzeć sezon pierwszy i jeśli Ci się nie spodoba, daj serialowi także szansę w drugim sezonie, gdzie zaczyna się rozkręcać i miło się możesz zdziwić.
Powiem ci tak, że sezon pierwszy i połowa drugiego niektórych odrzuca i nawet nudzi, bo są trochę schematyczne. Potwory tygodnia są często obecne i wątek główny jest trochę znikomy. Od końcówki wszystko idzie w jak najlepszym kierunku. Zawsze spotkamy niespodzianki i według mnie warto go oglądać. Polecam.

ocenił(a) serial na 7
MistrzSeller

1. Mimo odbioru bohaterowie są heteroseksualni. Kobiety nie są pierwszoplanowymi postaciami - kilka jest ważnych dla fabuły, jednak całość to bracia plus 2 (panów akurat w tym przypadku).
2. Dramat w szerokim rozumieniu. Odcinki komiczne, łzawe itd. Trochę śmiechu trochę bicia po ryju.
3. Zabójcy potworów akcje mają wpisaną w zawód.
4.Pierwszy sezon praktycznie bez fabuły, ostatnie z przekombinowaną. Środek bardzo elegancki.
5. Nie.
6. Zabijają potwory, poruszają kwestie rodzinne i słuchają rocka. Jak dla mnie mała różnorodność, ale to tylko powierzchowna ocena - warto obejrzeć (sezony 2-5, pierwszy jako wprowadzenie, później trochę się dłuży - jestem w trakcie 7 i oglądam coś innego).
7. A nawet się z ogranych schematów wyśmiewa.
8. Tak

ocenił(a) serial na 9
MistrzSeller

A ja również odpowiem, bo widzę, że punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia. ;)

1. Postacie kobiece są, a i owszem. Do najważniejszych należą: Jessica, Mery, Meg, Ruby, Bella, Ellen i Jo, Pamela, Lilith, Anna, Lisa, ostatnio również Amelia i Charlie. Nie są to wszystkie panie przewijające się przez serial. Jak widzisz jest ich wiele, ale... Zawsze jest "ale". W serialu nie grają raczej pierwszych skrzypiec, jest on raczej zdominowany przez facetów. Oczywiście, niektóre odegrały jakąś większą rolę, a niektóre z nich to jedne z najlepszych postaci SPN. Problem leży w tym, że żadna nie zagościła w serialu na dłużej.
2. Oj czasem jest łzawo. Powiem szczerze, że czasem przeżywam go jak mrówka okres, ale jest też wiele luzu. Przynajmniej raz w sezonie jest "odcinek luźny", zabawny, który zazwyczaj cieszy się wielkim uznaniem. Poza tym serial często jest humorystyczny, bohaterowie żartują rozładowując napięcie (np. w ostatnim odcinku Sam, jeden z braci, zaczął grzać sobie dłonie nad palącymi się zwłokami nekromanty). Jest również dużo akcji i krwi i walk. ;)
3. Akcji jest dużo. Walki z potworami i nie tylko. ;)
4. Pierwszy sezon nie ma mocnego trzonu. Każdy odcinek, to nowa sprawa, nowy potwór. Niby jest jakiś główny wątek (poszukiwanie Johna Winchestera), ale praktycznie nie poruszany. Drugi sezon jest trochę lepszy, do piątego jest naprawdę wspaniale. Później serial ma tendencję spadkową, ale jeżeli dobrze się wkręcisz powinno się podobać.
5. Średnio. Pierwsze dwa/trzy sezony mają elementy horroru, ale raczej slashera lub marnego ghost story. ;) Nie zmienia to faktu, że serial ma fajny klimat. Czwarty-szósty sezon opierają się bardziej na temacie piekło-niebo. W siódmym i ósmym sezonie powrócono do charakterystycznych, nierealnych rozbryzgów krwi. Więc czasem można się wykrzywić czy wzdrygnąć. Nie jest jednak bardzo strasznie.
6. Są bardzo różnorodne. Jak już wspominałam, zdarzają się odcinki całkiem humorystyczne, gdzie człowiek łapie się za głowę i zastanawia co oni brali, żeby to wymyślić. Tu muszę zaznaczyć, że w pierwszym sezonie jest bardziej monotonnie. Później wszystko się rozkręca. ;)
7. Początkowo schematyczny (sezon 1 i 2), później nie. Możemy być jednak pewni jednego: Winchesterowie są jak karaluchy. ;)
8. Nie oglądałam tych serialów (znam tylko "Z archiwum X" i "Heroes"), ale myślę, że tak. Trzeba tylko usiąść, oczekiwać rozrywki i przetrwać pierwszy sezon. ;)