Hej, mam pytanie. Udało wam się może znaleźć w sieci książki na podstawie serialu? Zależy mi, żeby były po polsku, bo mój angielski jest w stadium początkowym. Póki co przeczytałam "Wyspę Kości" K. DeCandido i cholernie mi się podobało ;D Jako, że mam jeszcze wolne, a do 9 sezonu jeszcze trochę zostało chciałabym zapełnić czymś czas ;) To samo jeśli chodzi o komiksy - wszystkie linki, gdzie można było je znaleźć są już nieaktualne.
Znalazłam w sieci ciekawe tłumaczenie. Ktoś próbuje przetłumaczyć „Dziennik Johna Winchestera” na razie tłumaczenie kończy się na 1989 roku, ale dobre i to. Warto się zapoznać. 
W filmie widzimy śmierć Mary, a potem przeskakujemy 22 lata w przyszłość. Książka jest uzupełnieniem, bo widzimy co dzieje się przez te lata. Widzimy jak chłopcy rosną, jak toczy się ich życie bez matki i żony. Dowiadujemy się, że Dean mając 9 lat był lepszy w strzelaniu niż jego ojciec, że Sammy nie przepadał za bronią, wolał książki, widzimy jego pierwszy krok, pierwsze słowo. Widzimy Deana, który w wieku 4 lat zobaczył jak jego ojciec kogoś zabił. Poznajemy łowców których poznał John, a potem my widzimy ich w filmie. Śmierć Billa Harvella, dowiadujemy się, że John i Mery chcieli mieć jeszcze jedno dziecko – dziewczynkę, opisy polowań i to, dlaczego tak, a nie inaczej wychował swoich synów.. 
Może kiedyś zostanie wydana w języku polskim. Jest niesamowita. W oryginale naprawdę wygląda jak dziennik łowcy – egzorcyzmy, opisy, rysunki. 
Moje ulubione fragmenty 

25 grudzień 1983 
Święta bez mojej żony wydają się nierealne. Nasze świętowanie było nieporadne... zakrzywiona plastikowa choinka, masa niezdrowego jedzenia upchana w świątecznych skarpetach, i kupa sportowych gadżetów dla chłopców... piłki do piłki nożnej, koszykówki, baseballu. Moja próba przywrócenia trochę normalności. Dean jest już za duży na dziecięcą ligę, w tym roku będziemy chodzić na mecze prawdziwej Małej Ligi. Albo raczej ja będę chodził na mecze. Sam. 
Mary nigdy nie zobaczy, jak Dean zdobywa bazę. Nigdy nie zobaczy, jak Sammy stawia pierwsze kroki, nie usłyszy jak mówi swoje pierwsze słowo. Nie zabierze Deana na jego pierwszą lekcję w szkole, nie będzie czekać ze mną całą noc zamartwiając się, gdy Dean po raz pierwszy pożyczy samochód. To nie w porządku, że jej tutaj nie ma, tylko o tym mogłem myśleć cały dzień. Jestem tak wściekły, że prawie nie mogę jasno myśleć - chcę z powrotem moją żonę. 
Policja oficjalnie zamknęła naszą sprawę. Cóż za świąteczny prezent, co nie? 

2 listopada 1986 
Mary nie żyje od trzech lat. Nie wie, że Sammy nauczył się alfabetu i że lubi łapać robaki. Nie wie, że Dean każdej minuty pilnuje swojego małego braciszka jak jastrząb, z wyrazem twarzy, który mówi że jest gotów umrzeć by zapewnić Sammy’emu bezpieczeństwo. Nie wie, jak rozdziera mnie w środku gdy, widzę ten wyraz twarzy u Deana i wiem, że jest tam, ponieważ wpoiłem mu, że jest odpowiedzialny za Sammy’ego. Ma osiem lat, a ja powiedziałem mu, że życie jego brata jest w jego rękach. Mary, nie miałem żadnego prawa by to zrobić. Ale co innego mogłem zrobić? 

2 maja 1989 
Sammy ma dziś sześć lat. Jesienią zacznie chodzić do przedszkola. Gdziekolwiek będziemy. Jest zupełnie innym dzieckiem niż Dean. Cichym, czujnym. Nauczył się, że są na świecie rzeczy, których należy się bać, ale podczas gdy Dean chce z nimi walczyć, masz wrażenie, że Sammy obserwuje, uczy się. Coś rozgryza. Ale gdy Sammy już zada pytanie, to to jest dobre pytanie. 

2 listopada 1989 
Mary nie żyje od sześciu lat. 
Dziś podsłuchałem jak chłopcy o niej rozmawiają, o jej śmierci. Sammy jest wystarczająco duży by zadawać trudne pytania i myślę, że to zmusza Deana do myślenia o rzeczach, które do tej pory odkładał. Dean to mały twardziel. Jak ja. Jest również podobny do mnie w sposobie w jaki trzyma pewne rzeczy w sobie. Teraz jego mały braciszek pyta go o niektóre sprawy i Dean musi wymyślić, w jaki sposób chronić Sammy’ego podczas gdy jego pytania znów przepuszczają go przez emocjonalną wyżymaczkę. I co ja mam zrobić? Rozmawiali między sobą. Jeśli wkroczę, zamilkną. 
http://www.forum.supernatural.com.pl/viewtopic.php?t=1246 
http://www.forum.supernatural.com.pl/viewtopic.php?t=13216 
na wiki ENG podane sa tytuły książek opartych na tematyce SPN, 
1."Nevermore "- Keith R.A. DeCandido July 31, 2007 HarperEntertainment 
2."Witch's Canyon"- Jeff Mariotte October 30, 2007 HarperEntertainment 
3."Bone Key"- Keith R.A. DeCandido August 26, 2008 HarperEntertainment 
4."Heart of the Dragon "- Keith R.A. DeCandido February 16, 2010 Titan Books 
5."The Unholy Cause"- Joe Schreiber May 4, 2010 Titan Books 
6."War of the Sons"- Rebecca Dessertine and David Reed August 31, 2010 Titan Books 
7."One Year Gone"- Rebecca Dessertine May 24, 2011 Titan Books 
8."Coyote's Kiss"- Christa Faust July 12, 2011 Titan Books 
9."Night Terror"- John Passarella September 13, 2011 Titan Books 
10."Rite of Passage"- John Passarella August 14, 2012 Titan Books 
11."Fresh Meat Alice" - Henderson February 19, 2013 Titan Books 
12."Carved in Flesh "-Tim Waggoner April 16, 2013