Nie z tego świata

Supernatural
2005 - 2020
8,1 97 tys. ocen
8,1 10 1 97141
6,8 9 krytyków
Nie z tego świata
powrót do forum serialu Nie z tego świata

Twórcy zapomnieli?

ocenił(a) serial na 10

W odcinku 09x11 pojawia się postać Kaina. Od dłuższego czasu robię sobie maraton po starszych odcinkach i trafiłem na ciekawostkę z piątego sezonu (SPOILER):

Sam i Dean zostali przeniesieni przez Castiela do roku 1978 żeby powstrzymać Annę przed zabiciem Johna i Mary. Pod koniec odcinka Michał wstąpił w ciało Johna i przy rozmowie z Deanem powiedział taką ciekawostkę:

"Jesteś moim prawdziwym naczyniem, ale nie jedynym.
Kwestia przodków.
Począwszy od Kaina i Abla.
To jest w twojej krwi, krwi twojego ojca,
krwi twojej rodziny."

Jeśli dobrze rozumiem, Kain i Abel byli przodkami Winchesterów(?). Twórcy mogli zapomnieć, że taki wątek w ogóle się przewinął i nie poruszyli tego tematu gdy postać Kaina faktycznie się pojawiła :P

Klakson69

A może właśnie dla tego, Kain tak łatwo przekazuje swoje znamię (zdolności)?

ocenił(a) serial na 10
evo_33

Właśnie nie do końca jest to dla mnie takie jednoznaczne.

Równie dobrze może to być po prostu związane z faktem, że Dean ma brata (dla którego jest w stanie zrobić wszystko, co wiemy z poprzednich sezonów, ba, nawet miał polecenie go zabić jak nie pyknie z uratowaniem go) plus niezły z niego fighter - uparty, niezłomny i ogólnie oddany sprawie.

Poza tym, dla Kaina to raczej wybawienie: Żyje bez swojej ukochanej, musi się ukrywać.. A tak to zrobił masakrę kilku demonom, przekazał znamię i kazał Deanowi się zabić za niedotrzymanie słowa danego żonie ;d

(może za bardzo mieszam, może to jest prostsze niż mi się wydaje)

Klakson69

ja myślę ze konsekwencjami przejęcia znamienia będzie to ze Dean będzie chciał zabić Sama -brat zabija brata

ocenił(a) serial na 10
kat8

Też mi to przez myśl przeszło, jak mówił o konsekwencjach. Może nawet nie tyle będzie chciał, co będzie zmuszony to zrobić. Kto wie.

ocenił(a) serial na 10
Klakson69

Robbie Thompson, twórca scenariusza odcinka First Born, oglądał przed pisaniem właśnie ten epizod z Michaelem mówiącym o Kainie i Ablu, tak więc na pewno nie zapomnieli o tym.