PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=802196}
5,8 4,6 tys. ocen
5,8 10 1 4577
Nightflyers
powrót do forum serialu Nightflyers

Zaskakująco dobry serial! Nie jest to arcydzieło sci-fi, nie wnosi zupełni nic nowego (trochę kopiuj-wklej z klasyków gatunku, trochę lżejszej fantastyki) ale jakoś w napięciu trzyma, realizacja na poziomie. Całkiem niezła oferta w rynsztoku serialowych śmieci, które nie zasługują na miano "science fiction". Z punktu widzenia fantastyki nauowej ma ten serial sporo mankamentów, moim zdaniem liga niżej niż The Expanse (choć realizacyjnie Nightflyers to chyba lepsza robota) ale myślę, że fani sci-fi mogą spokojnie poświęcić mu swój czas.

PS: czy ktoś z Was czytał literacki pierwowzór? Jest tak samo patchworkowy z wyraźną nutką Solaris jak serial?

ocenił(a) serial na 8
Lu_Bor

Czytałem :) Jest to opowiadanie, więc fabuła jest mniej rozbudowana niż w serialu. Również sam statek jak i załoga są o wiele mniejsze w książce, przez co klimat jest bardziej kameralny (ale i klaustrofobiczny), a fabuła bardziej spójna. Osobiście nie znalazłem w książce nutki Solarisa, o której piszesz (domyślam się, że chodzi o wpływ statku na psychikę załogi i powodowanie u nich przewidzeń). Zostało to dodane przez twórców serialu.