Zapewne zauważyliście że w ''Ofcierze'' realizatorzy popełnili sporo błędów
technicznym w rodzaju: mikrofon w kadrze, na tle naprawdę świetnego serialu to trochę drażni, jak uważacie?
Było trochę takich ''wpadek'', na przykład scena jak Malwina wychodzi z mieszkania Tomka w 10 odcinku po usłyszeniu''rewelacji na temat swego brata.
Jest taki ''przejazd'' kamery wokół stołu i przez chwil;e widać mikrofon.
W 12 odcinku w scenie śmierci Rysia gdy kamera oddala sie przez chwile widać kamerę robiącą chyba zbliżenia na Kruszona(czy też Borysa Szyca w kwestii ścisłości).
W 13 odcinku w scenie pogrzebu przy ''salwie honorowej'' również widać przez chwile kamerę to tylko kilka przykładów.
Ja znalazłem dość rażący błąd w odcinku gdy Grand, Juby i Zidane napadają na restaurację Topora podczas akcji zakupu kontrolowanego. Jak wybiegają z walizkami z pieniędzmi, Patryk (syn Topora) mówi do Granda:
- Grand a moje 40%? Widzimy wtedy wyraźnie, że Grand nie ma rękawiczek, ale gdy się obraca i celuje bronią w Patryka ma już założone rękawiczki.
W trzecim odcinku "Oficera" podczas jednego ze strzelań na strzelnicy Kruszon w jednej scenie nie ma w uszach łusek od nabojów, co zwykł robić zamiast słuchawek, a za chwilę po strzelaniu wyciąga je z uszu.
W tymże odcinku podczas jedzenia małży z Grandem Dachomej dostaje od niego 200 zł aby zapłacić za zamówienie. Dachomej mówi do kelnerki "Do 120 proszę" i podaje banknot, po czym kelnerka wydaje mu jeden papierek ;) Nowy polski nominał 80 zł ;)
Przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz. W OFICERZE Grand ma tatuaż MAG na prawym ramieniu (możemy to zaobserwować w odcinku gdy razem z Kruszonem oglądają na laptopie animację napadu na bank), natomiast w OFICERACH dokładnie ten sam tatuaż pojawia się dokładnie w tym samym miejscu ale na lewej ręce (scena gdy z Ritą ćwiczą uprowadzenie Alicji). Wynikło to chyba z tego, że parę odcinków wcześniej w więzieniu Kanibal zranił Granda nożem właśnie w lewe ramię i postanowiono, że blizna pięknie się będzie komponowała z tatuażem. Stąd tatuaż pojawił się na lewej ręce.
w praskiej kamienicy Kruszona, wejście do jego mieszkania jest po lewej stronie, tymczasem w Oficerach po prawej...
To akurat może być kwestia tego z której strony filmowano.
Ja na przykład skojarzyłem że w trzeciej serii pokój Agatki jest tam gdzie w jedynce była sypialnia Kruszona....
nie, nie, zdecydowanie to wpadka - idąc schodami do mieszkania Kruszona w pierwszej serii idziemy na lewo od schodów, po prawej mieszkała Pani Maciołowska, w drugiej zaś serii - na prawo. Zresztą, whateva...