Witam nie oglądałem nigdy tasiemca. Mam pytanie czy anime tego typu się kiedyś skończy i czy
sensownie się skończy, a nie np bezsensownym uśmierceniem bohaterów ?
Skończy się, ale nieprędko. Obecnie historia jest skończone w lekko ponad 60%, czyli kolejne 10 lat jeszcze potrwa pewnie
A jak się skończy to nikt nie wie, ale na pewno epicko :) W każdym razie na pewno nie jest to tasiemiec, w którym kolejne wydarzenia wymyślane są na siłę. Autor wykreował po prostu OGROMNY świat z TONĄ postaci i trochę zajmie obrobienie tego materiału.
Poza tym poziom generalnie się utrzymuje, bądź rośnie z czasem, więc nie ma mowy o tym, że pomysły się autorowi kończą (aczkolwiek ostatni był pewien spadek... niemniej wszystko już wraca na właściwe tory teraz).
Ja polecam bardzo mocno i nie zrażaj się kreską czy początkiem, bo im dalej tym lepiej :)
No do tego trzeba przywyknąć po prostu. Kreska z czasem się trochę poprawia, ale na gigantyczne zmiany nie licz :P
Na początku też miałam takie wrażenia, i podchodziłam bardzo sceptycznie do całej serii ze względu na kreskę. Obecnie jestem z odcinkami na bieżąco i nie wyobrażam sobie innej kreski i innych postaci. Każda jest niepowtarzalna nie tylko ze względu na kreskę, ale i charakter. Nigdzie indziej nie spotkałam tak dopracowanych postaci.
Każdy z nas myślał, że 500 odcinków to będzie pół życia oglądać. Zobaczysz, że nawet się nie obejrzysz, a już będziesz na bieżąco :P
A kilka odcinków możesz nawet pominąć, bo to zapychacze nie mające nic wspólnego mangowym oryginałem i tym samym fabułą. Masz liste:
50
51
54 i 55 ( UWAGA, tutaj wymieszane są wydarzenia oryginalne z zapychaczami, więc obejrzyj, bo kilka istotnych informacji to zawiera)
56-60
61 ( tylko pierwsza połowa, więc także obejrzyj. Na poczatku możesz nie ogarniać co się dzieje, bo to kontynuuje zapychacz z poprzednich odcinków,ale w drugiej połowie załoga wyrusza już dalej i jest normalnie)
98
99
101 (ma jedną kluczową scene, której brak wprowadzi zamotanie, więc lepiej obejrzeć)
102
131-143
196-206 (ale to jest naprawdę fajne, więc możesz obejrzeć)
220-224
225 i 226 obejrzyj koniecznie, bo mają kilka ważnych informacji, zwłaszcza ten drugi. Musisz przeboleć jak ci się nie będzie podobać :P
279-283
291
292
303
317
318
326-336
382
383
384
406
407
426-429
457
458
492
542
575-578
Tego nie oglądaj (chyba, że w nawiasie zaznaczyłem inaczej)
Jest dokładnie tak jak pisze Dahaka. Sam z początku miałem problemy z oglądaniem. Drażniła mnie kreska itp. Ale teraz naprawdę uważam to za jedno z najlepszych anime/mang jakie powstało. Wpierw wręcz na siłę brnąłem przez kolejne odcinki, ale nie wiem nawet kiedy wciągnęło mnie tak bardzo, że uzależniłem się od OP :) Myślałem, że będę to oglądał w nieskończoność, jednak zdecydowanie za szybko znalazłem się na etapie tygodniowego czekania na kolejny ep :) (zacząłem jak było jakieś 500 odcinków)