8,2 9,4 tys. ocen
8,2 10 1 9419
One Piece
powrót do forum serialu One Piece

Hej, wiem, że pojawiło się już wiele tym podobnych tematów na różnorakich forach, ale
pomyślałam sobie, że czemu by nie zrobić takiego tutaj? Na wstępie powiem, iż temat
będzie zawierał od cholery spojlerów. ;]

Po pierwsze 7 największych tajemnic One Piece. Ktoś w ogóle wie, jakie jest oficjalne
siedem? Ja sobie wypisałam te, które mi się wydawały najbardziej prawdopodobne.

1. Co oznacza D. i czym jest wola D?
2. Co stało się podczas Pustego Wieku? Jaka jest tajemnica zniszczonego państwa?
3. Czym naprawdę jest Światowy Rząd? Jak powstał?
4. Czym jest One Piece?
5. Czym jest ostatnia z 3 Broni Starożytnych? W jakim celu powstały?
6. Czy All-Blue istnieje?
7. Kim jest matka Luffyego?

Co do mojej rozkiminy na każdy z tych punktów:

1. Osobiście uważam, że ma to coś wspólnego z Pustym Wiekiem. Może rody, które
przetrwały dodały sobie to D. do nazwiska by po latach móc się odnaleźć? Podejrzewam
także, iż to „D” to może być pierwsza literą nazwy kraju, który został zniszczony przez
Światowy Rząd podczas Pustego Wieku.
2. Tu nie za bardzo wiem co powiedzieć. Sądzę jednak, że Światowy Rząd to
początkowo mogła być jakaś zła organizacja pragnąca władzy nad światem. Tu przytoczę
brzydki przykład z historii, mianowicie Hitlera i jego Rzeszy. Rozumiecie ogół sytuacji?
Nasza zapomniana kraina chciała się sprzeciwić, stworzyła/znalazła 3 bronie zdolne
zniszczyć świat, ale coś poszło nie tak i ukryli je przed SS (Sekai seifu z jap. = światowy
rząd). Stworzyli Poneglyphy i słuch o nich przepadł.
3. Jak pisałam wyżej, podejrzewam, że pierwotnie była to rządna władzy organizacja,
sojusz lub coś w ten deseń. Jak się z nią dalej sprawy potoczą nie wiem, ale mam
szczerą nadzieję że się zmieni. Niby są potrzebni a czasem zachowują się gorzej jak
piraci. (Patrz np. Akainu, Ród Niebiańskich Smoków)
4. Białobrody potwierdził jego istnienie, ale ciekawi mnie, co to tak naprawdę będzie.
Wiemy, że na pewno skarb, ale czy tylko? Wątpię. Na pewno częścią „One Piece” Rogera
będzie Rio Poneglyph, w końcu było powiedziane, że jest na Rafael. Zastanawia mnie
czy słomiany kapelusz, który należał do Rogera też będzie częścią tego skarbu.
5. To mnie zastanawia. W mitologii greckiej Uran był bogiem nieba, ponoć wiąże się z
elektrycznością i jest powiązany z astrologicznym Wodnikiem. Biorąc pod uwagę
poprzednie bronie najbardziej powinno się tu patrzeć na mitologię. Jak myślicie, co to
będzie? Jakiś latający statek? Moc pozwalająca kontrolować smoki lub inne potężne
stwory latające? I co ciekawsze, po co komu takie bronie? Do dominacji nad światem?
Nah, zbyt oklepane. Do powstrzymania SS? Już bardziej prawdopodobne, ale wciąż
czuję, że to nie to.
6. Cóż, myślę, że tak. W końcu dziadek w Water 7 miał sól rzekomo wzbogaconą
minerałami z wszystkich mórz. Pamiętam, że gdzieś było powiedziane, iż na Rafael nie
da się tak po prostu dostać. Może ta wyspa leży właśnie na All-Blue? Jak sądzicie?
7. I tu kropka. Obawiam się, że aktualnie nie da się nic powiedzieć na ten temat. :c

Wiem, że sporo ludzi dodaje do tej listy Szatańskie Owoce, aczkolwiek nie wiem czemu.
Przecież wszystko było już wyjaśnione. Rosną na niewidzialnym drzewie gdzieś na
Grand Line, przypuszczalnie na Rafael. Zakwitają raz na 50 lat i jest ich od cholery. Mamy
ich trzy typy: logia, zoan i paramecia. Co tu więcej mówić?

Co do aktualniej fabuły zastanawia mnie parę rzeczy. Mianowicie:

Co mnie najbardziej interesuje. Co się stało z załogą Białobrodego? Czy jeden z
jedenastu dowódców przejął pałeczkę po staruszku, czy może każdy z nich zebrał swoją
załogę i poszedł w swoją stronę? Najbardziej interesuje mnie Marco. Nie mogę się
doczekać aż ponownie spotkają się z Luffym.

Następna ważna osoba dla serii. Shanks. Spotkania jego i Luffyego również nie mogę
się doczekać, ale mam nadzieję, że Oda nie zepsuje tego tak jak akcji z Acem. Szczerze
miałam wrażenie, że stworzył postać Aca tylko po to żeby go uśmiercić. A przecież Ace
mógł przeżyć. Stworzyć własną załogę, przejąć załogę Białobrodego albo dołączyć do
Luffyego. Naprawdę, zwalił to po całości. Boje się, że postanowi zabić także Shanksa by
Luffy nie musiał oddawać mu kapelusza. Bo, po co bawić się w wątki w stylu przekazania
czapki, no nie? -,-

Co się stało z Buggym? Dostał ten list od marynarki i słuch o nim przepadł. Czy to
możliwe żeby taki nieudacznik dostał propozycję zostania Shichibukai? Wydaje mi się to
co najmniej śmieszne.

I jeszcze zanim zapomnę. Białobrody powiedział Teachowi przed śmiercią, że to nie na
niego Roger czeka na Raftel. To mi nie daje spokoju. Jak to Roger tam czeka? Więc
czym jest ta wyspa? Czy to jakiś przytułek D? A jeśli tak to czy Ace i Rouge też tam będą?
A jeśli nie to o co tu chodzi? Chodzi w sensie, że przenośni, czyli Roger czeka na
następce czy może jednak bardziej dosłownie i jego duch sobie tam siedzi?

Zastanawiam się też jak potoczy się aktualna akcja mangi. Dzieją się teraz ciekawe
rzeczy.

Czekam na wasze odpowiedzi. Jeśli jest coś jeszcze ciekawego do rozmowy, o czym
zapomniałam wspomnieć to piszcie. Chętnie podyskutuję. ;]

użytkownik usunięty
Khadi_Ederbald

1. Co oznacza D. i czym jest wola D?

Wydaje mi się, że bohaterowie z 'D' w nazwisku są potomkami królewskich rodzin. Zapewne tworzyli Oni kiedyś rządy. Są to ludzie którzy sprawowali 'dobrą' władzę, a na świecie panował pokój. Nie wspomnę już, że 'czysta krew' która w nich płynie daje im większe predyspozycje np. są to ludzie stworzeni do władzy: Luffy, Teach - kapitanowie itd.

3. Czym naprawdę jest Światowy Rząd? Jak powstał?

Antybohaterowie, potomkowie tych którzy zapewne odebrali władzę tym z pod znaku 'D'. Przepełnia ich 'megalomania'.

4. Czym jest One Piece?

Moim zdaniem będzie to skarb w postaci materialnej wszelkiego rodzaju bronie, statki i złoto, ale to się nie liczy bo najważniejsze jest to, że osoba która to posiądzie zostanie oznaczona mianem 'króla piratów' :)
Ale każdy bohater na końcu znajdzie swój skarb, Luffy - OP, Sanji - swoje wymarzone morze, Nami narysuje wszystkie mapy itd. xd
To anime to opowieść o tym, że można spełnić swoje marzenia, tylko trzeba tego bardzo chcieć i pokonać napotkane przeszkody!

5. Czym jest ostatnia z 3 Broni Starożytnych? W jakim celu powstały?

Może stworzyli je potomkowie wcześniej wspomnianych 'antybohaterów' po to by przejąć władzę. Albo stworzyła ją rodzina królewska (D) by wyeliminować piratów ? - Nie wiem xd

6. Czy All-Blue istnieje?

Oczywiście, że istnieje w końcu to cel Sanjego :)

Na niektóre pytania nie odpowiedziałem bo nie mam żadnych przypuszczeń.

ps. Mnie najbardziej interesuje ojciec Luffyego, Dragon.
Ciekawe czy się spotkają i jaka będzie ich reakcja itp.

ocenił(a) serial na 9

Gościu dzięki wielkie że odpisałeś, już myślałam, że nie doczekam się odpowiedzi. xD
O Dragonie w sumie zapomniałam ale myślę że gdyby chciał spotkać się z synem to zrobiłby to wcześniej. Kto wie, może ma ku temu powody, a może po prostu nie chce mu głowy zawracać, lub nie ma czasu...

ocenił(a) serial na 6
Khadi_Ederbald

1. D. jest na pewno związane z pustym wiekiem. Najpewniej są związani z władcami pustego wieku. Wola D. pozwala dokonać rzeczy wielkich.
2. Światowy rząd obalił władzę.
3. A czort jeden wie.
4. Wątpię, żeby One Piece był to tylko skarb składający się z kosztowności. Na pewno także jest to przygoda.
5. Tu nie ma co kombinować, nie wiemy czym była pierwsza broń, Robin jeszcze nie powiedziała, drugą bronią był statek, a trzecią bronią jest osoba która może porozumiewać się z królami mórz, czyli <SPOILER ALERT> Shirahoshi.
6. Na pewno istnieje, a będzie to Raftel
7. Pewnie się nigdy nie dowiemy, ale jestem ciekawy kim ona jest.

ocenił(a) serial na 9
karolhamann

Widzę że myślimy podobnie, chociaż ja się bardziej rozpisałam. ;]

ocenił(a) serial na 10
Khadi_Ederbald

też nad tym rozmyślałam i mam 2 pomysły: D. to pozostałości/spuścizna po Wieku Pustki. Pewnie ma związek z jakimiś bohaterami, królami. Z kolei jeśli chodzi o One Piece i to co powiedział Białobrody, że OP istnieje... Wydaje mi się, że Białobrody odnalazł One Piece i dowiedział się o tym dopiero podczas śmierci. To była jego załoga - jego rodzina i jego spełnione marzenia. Gol D. Roger nie był typem kapitana, który pragnął złota i sławy. On dbał o przyjaciół i wszystko czego chciał to była przygoda (widać, że Roger, Shanks i Luffy są do siebie bardzo podobni co symbolizuje słomiany kapelusz). Dlatego uważam, że One Piece nie jest materialne. To jest cała przygoda przeżywana ze swoją załogą i ten który to zrozumie zostanie królem Piratów. Sławę już mają, bogactwo nie jest ważne. Wszystkiego się dowiedzą, gdy zrozumieją co się stało w wieku pustki.

ocenił(a) serial na 10
Khadi_Ederbald

A propos Buggy'ego. Być może dostał propozycję, by zostać Shichibukai. Brakowało im kilku, a jakby popatrzeć na fakty: Buggy był w załodze Rogera, kolegą Shanksa, udało mu się wydostać z Impel Down i uratować na końcu Luffy'ego z Marineford (podleciał parę metrów;)). Tak, to są fakty, ale dobrze pamiętamy jak to wszystko wyglądało. To błazen, ale może wydaje IM się, że jednak coś potrafi. No nie wiem. Taki sam przykład, jak zapatrzeni w niego więźniowie z Impel D.

ocenił(a) serial na 9
DiatJoghurt

Co do twojej poprzedniej wiadomości to myślę, że po prostu Roger cześć łupów rozdał załodze a resztę zapakował na Raftel jako ten niby One Piece, ale uważam że OP to nie jest jak ty mówisz czas spędzony z przyjaciółmi czy coś w ten deseń. Dla mnie jest to taki symbol spełnionego marzenia. No bo zauważ, jak już dotrą na Raftel i znajdą OP to Luffy zostanie królem piratów, Nami będzie miała mapę świata, Robin odnajdzie ukrytą prawdę, Chopper i Zoro zapewne będą już najlepsi w swoim fachu, podejrzewam, iż Raftel znajduje się na All Blue więc Sanjego też możemy już skreślić. Rozumiesz? Moim zdaniem OP to tak naprawdę ich marzenia które płynąc do celu chcą spełnić.

A co do Buggyego, jeśli faktycznie został Shichibukai to na bank jedzie na opinii, nie ma innej możliwości. Przecież to ciota. :|
Podejrzewam powtórkę z rozrywki jaką zafundował nam Dolflamingo, czyli eliminację najsłabszego z Shichibukai. (Papa Buggy...)

ocenił(a) serial na 6
Khadi_Ederbald

Doflamingo nic mu nie zrobi, no chyba, że ma Haki. Nie poskręca go, bo Buggy się rozpadnie. Białobrody nie odnalazł OP, to Roger mu powiedział co to jest i gdzie, bo chciał, żeby Edward przejął po nim schedę, jako jedyny pirat który się z nim równał. Tak niedawno wpadłem na genialny argument, że OP to nie dobra materialne, gdyby tak było, to Buggy by tam popłynął i wszystko wziął.

ocenił(a) serial na 9
karolhamann

1. Dolflamingo jest silny, nie zdziwiłabym się gdyby miał haki.
2. To nie ja pisałam, że Białobrody znalazł One Piece tylko mój przedmówca. Pijesz do złej osoby.
3. Człowieku większej głupoty nie słyszałam jak żyje. Bugyy to ciota. Żeby dostać się na Raftel trzeba przepłynąć przez nowy świat a to nie jest łatwa przeprawa, poza tym jak to Rayleigh powiedział "Na Raftel nie można się tak po prostu dostać". Myślisz że niby czemu nikt jeszcze nie zgarną OP? Bo nikt nie dał rady. I ty myślisz, że taka ofiara losu jak Baggy dałaby radę? Śmiechu warte.

ocenił(a) serial na 6
Khadi_Ederbald

Co do drugiego, nie chciało mi się odpisywać do niego, po prostu skorzystałem i napisałem w tym. Do 3, tak Buggy jest ciotom, ale ta ciota potrafiła przekonać do siebie ładną grupkę więźniów z ID, więc ma gadane, do tego Oda lubi tę postać, więc wszystko jest możliwe z nią.

ocenił(a) serial na 9
karolhamann

*Ciotą nie ciotom
Owszem potrafił nimi manipulować, ale to nie zmienia faktu, że jest za słaby by móc dostać się na Raftel.

Khadi_Ederbald

one piece jest na tyle mega ze ma wiele tajemnic.

co do broni SPOILER to moze ta bron to noe? mangi nie czytam tylko anime ogladam dlatego sie pytam

ocenił(a) serial na 9
mailer

Noe jest częścią broni Posejdon, więc odpada. Chociaż swego czasu też się nad tym zastanawiałam.

ocenił(a) serial na 6
Khadi_Ederbald

W mandze jest powiedziane, napisałem już wyżej czym jest Posejdon, po spoiler alercie.

ocenił(a) serial na 10
karolhamann

możliwy spoiler

myślicie że shirahoshi jest wstanie wezwać te potwory morskie co noe będą kierowały przywiązane do wozu?

ocenił(a) serial na 9
Expendable91

No ba. Już to zrobiła. Zakładam że nie jesteś na bieżąco z mangą.

ocenił(a) serial na 10
Khadi_Ederbald

nie jestem na bieżąco z mangą, ale się domyślam ;)

ocenił(a) serial na 9
Expendable91

Szkoda, kapitalna saga teraz właśnie jest. Pojawiają się z powrotem członkowie 11-Ri no chōshinsei :D

ocenił(a) serial na 6
Khadi_Ederbald

Khadi, pisz po prostu supernovas a i tak tylko 4 nie licząc Luffiego i Zoro, przynajmniej na razie.

ocenił(a) serial na 9
karolhamann

Nope. Wolę japońskie nazwy. :P

ocenił(a) serial na 6
Khadi_Ederbald

Ale nie każdy je zna.

ocenił(a) serial na 9
karolhamann

Od czego są internetowe słowniki? ;]