PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=771634}

Opowieść podręcznej

The Handmaid's Tale
2017 - 2025
7,9 80 tys. ocen
7,9 10 1 79811
7,6 27 krytyków
Opowieść podręcznej
powrót do forum serialu Opowieść podręcznej

Przepraszam, ale ktoś to musi w końcu napisać - serial jest nudny jak flaki z olejem. Wysiadłem po dwóch i pół odcinka. Nie wiem, może kobiety lubują się w przeżywaniu wraz z bohaterką jej przeżyć wewnętrznych, ale mężczyźni nie mają tu czego szukać. Serial ani "nie wbija w fotel", ani nie przedstawia wiarygodnej wizji świata, ani nawet nie zmusza do głębszej refleksji. Dziwię się, że ten szit przetrwał do 3 sezonu. Pomijam już tu aspekt propagandowy serialu (dawno nie widziałem takiego natężenia ideolo), bo że produkcje hollywodzkie bez goebbelsowskiej propagandy obyć się nie mogą - to już wiemy i się przyzwyczailiśmy.

ocenił(a) serial na 9
ogowaldi

Dla mnie nadużyciem jest wystawianie tak jednoznacznej opinii o serialu po 2 odcinkach.

ocenił(a) serial na 5
Agatonik

A niby czemu? Niech ocenia po jednym odcinku. Gdyby obejrzał wszystko to oceniłby pewnie jeszcze niżej.

ocenił(a) serial na 9
GodFella

A może nie?

ocenił(a) serial na 5
Agatonik

W sumie, jeśli mu się podobają fabularne bzdury, to może i nie.

ocenił(a) serial na 10
ogowaldi

Nie przedstawia wiarygodnej wizji świata? Człowieku, historie podobne do tej, którą opowiada "Opowieść podręcznej" już się na świecie dzieją, np. w Salwadorze. Mało tego, serial pokazuje, że Gilead nie powstał z dnia na dzień. Że ludzie przegapili pierwsze sygnały, że zgadzali się na to, by stopniowo odbierano im coraz więcej wolności. I my to w Polsce znamy.

ocenił(a) serial na 5
Unda93

A co się dzieje w Salwadorze?

ocenił(a) serial na 10
GodFella

Gwałcenie kobiet i dziewczynek na porządku dziennym, zakaz aborcji (i to bez żadnych wyjątków), kobiety w więzieniach za poronienie i komplikacje podczas ciąży...

ocenił(a) serial na 9
Unda93

Dokładnie tak, tylko cała masa ludzi nie potrafi, albo nie chce tego dostrzec.

ocenił(a) serial na 6
ogowaldi

Mężczyźni nie mają tu czego szukać? Chyba tylko ci, którzy nie mają matek, sióstr, żon, córek, czy chociażby koleżanek.