Czy ja bym to wytrzymała będąc na jej miejscu? Wiem, że to film z fabułą wymyśloną ale wojnę i jej okrucieństwa najsilniejsi przeżyli. Niby umysł nie może ogarnąć czegoś co jest niemożliwe ale....
Tematyka intryguje. W/g mnie ten serial bardziej jest dla kobiet niż mężczyzn ale pewnie zaraz ktoś zapyta dlaczego? Owszem są mężczyzno którzy wytrzymają długie sceny przyglądania się kobiecie, która gra główną rolę, by umieć empatycznie zrozumieć jej postawę i rolę, którą kreuje. Raczej jednak chylę się do opinii, że to serial o kobietach i dla kobiet.
Ośmielę się nie zgodzić. Jestem mężczyzną liberałem ideowym antyklerykałem i feministą. I przyznać muszę, że od dawna nic tak mną nie wstrząsnęło w TV jak ten serial. "Opowieść podręcznej trafia do mnie niebywale, choć kobietą nie jestem.
Cieszę się, że Ci się podoba i nie zgadzasz się z moim opinią, że to serial raczej dla kobiet ale mogę się założyć, że większość kobiet go ogląda ;)
Według mnie to jest ku przestrodze dla wszystkich,biorąc pod uwagę,że ostatnio ruchy konserwatywne mają się bardzo dobrze i zdobywają coraz większą popularność,zwłaszcza wśród młodych chłopców.
Przecież nawet Ci faceci na stanowiskach nie są w tym serialu szczęśliwi z takiego mechanicznego pożycia i szukają jakiejś emocjonalnej więzi,jak na przykład komendant.
Znamienny jest też fakt,że ustrój został wprowadzony w życie pod przykrywką walki z terroryzmem.Przecież to jest wypisz wymaluj retoryka i sposób na zdobycie poparcia tych wszystkich rzeczywistych radykalno-prawicowych ugrupowań.
Odniosę się tylko do kwestii terroryzmu, bo co do innych przez ciebie podniesionych odnosiłem się przy okazji innych dyskusji i nie chce mi się strzępić klawiatury.
No więc przykrywka walki z terroryzmem nie odnosi się do ugrupowań radykalnie-prawicowych, tylko do działań jakie są przy tej okazji podejmowane. A są podejmowane m.in. takie jak inwigilacja, dozbrajanie różnych spec służb, zwiększanie ich uprawnień itd. UK jest najbardziej inwigilowanym państwem świata. Zgadnij czemu?
Ale podejmowanie powyższych kroków wcale nie musi oznaczać, że ktoś chce wprowadzić totalitaryzm. Chodzi tylko o to, że wtedy łatwiej tego dokonać. Wszystko zależy od tego, jacy ludzie rządzą i jaka panuje sytuacja gospodarcza w danym państwie.
Normalną zasadą jest, że w okresach niepewności/zagrożenia dozbrajamy służby i wojsko, a po zniknięciu zagrożenia obcina się budżet i rozbraja. Obecnie istnieje ryzyko wojen w Europie w ciągu najbliższych dekad, przetasowania granic, a do tego na wschodzie Rosja pokazuje swoje imperialne zapędy. Musimy się więc zbroić, by się bronić.
Polecam serię 3 filmów dokumentalnych Zeitgeist (dostępny na YT z napisami i chyba z lektorem też). Dość dobrze pokazuje jak rzekomo liberalne rządy zachodnich państw począwszy od ataków na WTC w 2001 roku zwiększają arsenały i represje, które wycelowane są nie w inne państwa, tylko we własną ludność cywilną.
A co złego jest w konserwatywnym myśleniu? Lepiej wyłączyć mózg, włączyć propagandę telewizyjną i wpuszcza islamistów w sile wieków, niby to emigrantów... gdzie ich żony i dzieci? walczą na wojnie? heh mają nas za idiotów i się śmieją, a lewacy to tacy "dobrzy" tylko że nigdy za swoje pieniądze, głupota szkoda gadać.