PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=771634}

Opowieść podręcznej

The Handmaid's Tale
2017 - 2025
7,9 79 tys. ocen
7,9 10 1 78813
7,8 27 krytyków
Opowieść podręcznej
powrót do forum serialu Opowieść podręcznej

Serial po 4 odcinkach bardzo mi się podoba pod prawie każdym względem, idealne odwzorowanie książki chodź jak sądzę cały pierwszy sezon to będzie ekranizacja powieści, drugi sezon to całkiem nowa historia...
Jedyny mały minusik to póki co postać Sereny i komendanta, W książce i filmie osoby dużo starsze od głównej bohaterki i mało atrakcyjne...brakuje mi w serialu nawiązania do przeszłości Sereny gdy była ona gwiazdą TV.
Akcja serialu toczy się dużo spokojniej niż w filmie i książce, co jest na plus bo możemy jeszcze bardziej zrozumieć główną bohaterkę... Teraz czekam na Moire i Jezabel...

ocenił(a) serial na 9
joannacwi

Może jeszcze będą te nawiązania. Wiesz serial rządzi się własnymi prawami muszą to jakoś rozbić na 10 odcinków. Generalnie to dawno nic mną tak nie wstrząsnęło w TV jak ten serial.

ocenił(a) serial na 8
joannacwi

To jest świetne w serialu, ze daje on czas na takie subtelności i myśli, które budują atmosferę jak dotknięcie przez Fredę ściany czy wyrytego napisu w szafie. Już trochę dodali od siebie- jak to, ze Glena przeżyła (przynajmniej jak do tej pory). Wiadomo, ze muszą to trochę rozbudować. Książka nie jest długa, choć pełna treści. Nie spodobało mi się- i to było jedyne jak do tej pory, że w serialu Freda sprawdza czy na murze nie ma powieszonej Moiry zamiast Łukasza. No i to, ze nie pojawia się Cora, a zamiast tego Rita ma w sobie jakby siebie i Corę na raz. Fiennes cieszy moje oczy, ale rzeczywiście są razem z Sereną zbyt młodzi. On był opisywany jako siwy, ona miała artretyzm. Choć nie wydaje mi się by ta zmiana była bardzo istotna... Ma być drugi sezon i liczę, ze zostanie w nim opowiedziane to co działo się między końcem pamiętnika, a notką historyczną.