A cóż to za obrzydliwy antypolonizm w tym filmie? ;.> Aż się oglądać odechciewa. Jeden facet cwaniaczek bierze hajs za przejazd, no pomyślałem może przypadek, ale drugi młodziaszek złodziejaszek też polak xD no to niezłą mają opinię o nas w Czwartej Rzeszy.
A dziwisz się po tym cyrku, który wyprawiamy u nas siejąc nienawiść po całej Europie do całej Europy? Oprócz oczywiście Węgier bo ich kochamy, no i oczywiście nie można zapomnieć o wielkiej miłości do Putina jaką prezentują nam agenci w rządzie! Tam jest wg ciebie Czwarta Rzesza ale my nie jesteśmy jak widać gorsi i mamy też Czwartą RP!
Wsłuchaj się w polityków obozu rządzącego. No nie udawaj że nie słyszałeś i nie widziałeś. Chyba że opierasz swoją wiedzę tylko i wyłącznie o TVP, Polskie Radio i Radio Maryja. Poczytaj trochę innej prasy i pooglądaj trochę innej TV czy też portali internetowych. Warto poszerzać swoje horyzonty i czerpać informację z różnych źródeł aby wyrobić sobie własną opinię. Nie przyjmować bezkrytycznie tylko tego co ci dadzą na tacy. Wiem że to jest trudniejsze ale warto. Mieliśmy czasy gdzie racja była tylko po jednej stronie i ta racja padła 30 lat temu. Nie pozwólmy na powrót tego samego w nowej wersji, wersji 2.0 czy jak to tam nazwać. Świat nie ma tylko kolorów czarnych lub tylko białych, najwięcej jest szarości.
Serio nie wiem o czym mówisz. Za szybko skaczesz do konkluzji - wgl nie oglądam telewizji ziomek. Zluzuj majty.
Nie wiem dlaczego jesteś taki obcesowy i niemiły. Poruszyłeś ważny temat a teraz piszesz "zluzuj majty". Wbrew pozorom wpływ tego co nas otacza na nasze życie i poglądy jest wielki. To jak oceniasz film i jak odpowiadasz na komentarze też o tym świadczy.
Człowieku, to jest strona na której ocenia się filmy i seriale. Wydaje się opinie na ich temat. To nie jest forum polityczne, jak chcesz rozmawiać na takie tematy i mówić ludziom co mają a czego nie mają oglądać to idź na jakieś forum polityczne najlepiej takie nazistowskie bo to oni właśnie się lubowali w mówieniu innym co mają robić.
a co mamy poczytac i poogladac podaj jakies zrodla chetnie tam zajrze bo na razie wymieniles tylko to czego niepowinnismy ogladac ani sluchac
No i odwracasz kota ogonem. Czy ja napisałem, że masz nie oglądać wspomnianych przeze mnie stacji TV? Nie napisałem tego. Zasugerowałem żeby poczytać i pooglądać też coś innego. I nie będę pisał co ponieważ spotkam się zarzutem, że każę lub sugeruję znowu jakieś konkretne media. Po prostu oprócz publicznej TV i radia istnieje jeszcze cała masa innych stacji o innych poglądach. Poza tym publiczne media nie powinny być jednostronne (a takie są) gdyż właśnie nie są prywatne. Publiczne TV dostaje OLBRZYMIE pieniądze z budżetu państwa (ostatnio 1.300.000.000 zł) + obowiązkowy abonament a prezentuje poglądy tylko jednej strony! Krótko mówiąc; dostaje kasę od WSZYSTKICH obywateli Polski a reprezentuje co najwyżej 30% w porywach 38% społeczeństwa.
ale to jak poogladamy inne stacje to bedziemy wiedziec cos innego tak ? a mnie sie wydaje ze bedziemy wiedziec to co te inne stacje nam narzucą i to jak cos pokażą tak dobrze mnie sie wydaje??
teraz nikt nie ma w niczym racji jest taki chaos ze nikt juz nie panuje nad tym
internet mialbyc czyms wspanialym i byl a teraz jest zwyczajnym skupiskiem gówna i szamba wylewajacego sie na wszystko i wszystkich, Troche to przykre jest co sie dzieje, Szkoda ze ludzie procz etykiet nic nie czytaja i nie sluchaja madrych ludzi
A Ty bidoczku nie masz własnego rozumu i potem nie wyrobisz sobie własnej opinii, bo pani z tvp Ci powiedziała, że jest pięknie, no to tak jest i basta? Tu chodzi o to, by nie zamykać się w kręgu tylko jednej stacji tv czy gazet, ale by chłonąć wiadomości ukazane z najróżniejszej perspektywy.
Tu chodzi o to, by nie zamykać się w kręgu tylko jednej stacji tv czy gazet, ale by chłonąć wiadomości ukazane z najróżniejszej perspektywy.
x
nie zamykam sie w kregu tylko jednej stacji ja nawet tv nie mam w domu :) ja tylko pokazalem wam jak bredzicie
O Ukraińcach mają podobną. Ciekawa jestem, czy tak samo byś przeżywał, gdyby było na odwrót? Wątpię. Oglądaj serial, skupiaj się na narodowości.
No ciężko się skupić własnie na serialu jak tu co chiwle jakieś aluzje do narodowości. Nie musieli przecież tego poruszać też w samym serialu.
Nie przesadzaj. Jakoś nie widzę oburzenia, że Ukraińców też sportretowano jak troglodytów... To tylko serial, ludziska!, i to całkiem dobry, ale który dostaje niskie oceny, bo Polacy poczuli się urażeni.
No dla mnie to obrzydliwe, możesz miec inna opinie, ale mi sie odechciewa tego ogladac po takich scenach, przykro mi. Moze jakby rezyser czy scenarzysta przyjął nieco bardziej ludzką i obustronną retorykę to byłoby inaczej. ;)
A Ty nie pomyliłeś posta? ;) Gdzie tu napinka gościu? Luzem pisze swoją opinię o serialu. Od tego jest to forum.
+matenigmat
Po co bredzisz o antypolonizmie, który zajmuje ledwo parę ujęć w pierwszym odcinku? Może lepiej powiedz chociaż słówko o tym, w jakim świetle Niemcy pokazali swoich własnych obywateli - jako pozbawionych skrupułów, uczuć i moralności bydlaków, którzy bez wahania są skłonni porzucać nawet najbliższych w imię ratowania samych siebie. Serial jest bardzo dobry, bo nie epatuje widza gotowymi rozwiązaniami, pustą sensacją, ani trywialnymi moralitetami.
Przestałem oglądać po tych scenach które obejrzałem z obywatelami Polski. Taka retoryka mi się osobiście nie podoba i nie uważam żebym potrzebował lekcji moralności od wnuków i synów nazistów :) Może jakbym dotrwał to stwierdziłbym że serial jest lepszy, ale sami sobie robią złą reklamę dając takie sceny ewidentnie okazując antypolonizm. Jeśli komuś nie przeszkadza mieszanie jego narodu z błotem to niech ogląda, ja nie mam z tym problemu. Tak jak mówię przestąłem oglądać po takich scenach bo dla mnie to traci wartość taka "sztuka" filmowa.
Pozdrawiam
Szkoda, że zabrakło Ci cierpliwości (a może odwagi?), aby obejrzeć choć 1 odcinek serialu, tym bardziej że nie jest to serial o relacjach pomiędzy Polakami a Niemcami, tylko o postawach Niemców w obliczu nieuchronnej katastrofy. Nigdy nie umiałem zrozumieć, dlaczego Polacy są oprócz Rosjan bodajże jedynym narodem, który nie dopuszcza do siebie myśli, że wśród jego przedstawicieli są również podli i zasługujący na krytykę osobnicy. Jednocześnie wszystkich wokół nas bez najmniejszych skrupułów hojnie obdarzamy jak najgorszymi epitetami i uznajemy, że mamy do tego prawo, a "im" się po prostu należy. Zresztą, po co ja to staram się wyjaśniać, skoro u części moich rodaków od niepamiętnych czasów funkcjonuje dogmat o "nieskalanym polskim narodzie", a z dogmatami się przecież nie dyskutuje.
Serial jest co najmniej dobry, a tylu obrzydliwych cech, które twórcy wypunktowali u własnych ziomków, nigdy nie odważyłby się ukazać żaden polski reżyser, bo zostałby natychmiast zlinczowany za antypolonizm.
Ty zaś oczywiście możesz tkwić w swoich przekonaniach, jednak nie próbuj przekonywać o ich słuszności, bo przecież nie widziałeś tego serialu. Dziwię się tylko, że przyszła Ci do głowy jego ocena, ale tak zazwyczaj postępują wszyscy dogmatycy - słyszeli, nie widzieli i mają najwięcej do powiedzenia.
1. Odwaga do oglądania serialu xD Dobre sobie. Myślę, że już dużo napisałem wyżej, nie jest to jakaś moja super profesjonalna recenzja tegoż serialu przecież, tylko moje prywatne zdanie nt. pierwszego odcinka. Twórcy ewidentnie sami sobie strzelają w stopę prezentując takie materiały, które z całą pewnością są wynikiem antypolonistycznej propagandy w którą Niemcy wchodza razem z syjonsitami by trzepać kasę na "polskich obozach śmierci" i tak zdaje sobię sprawę z tej sytuacj ii tak jest to sprawa polityczna która nie ma zbyt wiele wspolnego z samym serialem natomiast cięzko mi wyrzucić myśl że ten serial jest robiony przez niemców zwłaszcza ze ten jezyk tez w samym serialu slychac ;) W koncu to niemiecki serial!
2. Tak jak napisałem nie potrzebuje lekcji moralnosci od potomków nazistów, to kwestia pokory tegoż narodu niemieckiego, a nie moich poglądów politycznych. To jest obrzydliwe zeby potomkowie nazistów robil itakie rzeczy i nie płacili za to żadnej nawet czysto moralnej ceny.
3. Dopuszczam do siebie myśl, że my polacy tez swoje za uszami mamy ALE tak jak napisałem wyżej niemiec ma mi o tym przypominać? Serio? Smiech na sali.
4. Oceniłęm serial jako "1" co oznacza na tej stronie "nieporozumienie" - bo właśnie tym ten serial dla mnei jest po obejrzeniu 20 minut pierwszego odcinka :)
5. Nie mówie z żadnego dogmatu, tylko ze zwykłego ludzkiego zdrowego rozsądku.
Pozdrawiam i prosze też wyluzować bo jak narazie to wszyscy komenatatorzy tutaj się spinacie i serio nei wiem o co wam chodzi w mojej opini. W sensie z cyz mmacie problemy, tawarisze? ;)
No wy towariszcz przyznajcie się, że was ubodło przedstawienie w złym świetle Białorusinów, Rosjan no i oczywiście Niemców z byłego NRD, bo akurat Polak to tutaj w pierwszym odcinku bierze odwet na Niemce.
A tak na poważnie wszystkim się tam dostało, a są też pozytywni Polacy pokazani, ale taki rycerz* jak ty tego nie zrozumie.
*rycerz bo zakuty łeb
No ogólnie takie przedstawianie innych ludzi w kontekście narodowości jako "złych ludzi" jest obrzydliwe i po prostu głupie. W każdym narodzie są ludzie źli i dobrzy i to wiadomo, nie trzeba tego tłumaczyć.
A teraz sobie wyobraź że w serialu czarni zostaliby zaprezentowani jako złodzieje, głupki itp. I jaki byłby krzyk obrońców równości. No ale albo traktujemy wszystkich tak samo, albo są ci gorsi i ci lepsi = co jest właśnie retoryką nazistowską. Serial tym samym po pierwszym odcinku stracił dla mnie całą wartość prezentując to w taki sposób.
Pozdrawiam i więcej zrozumienia życzę ;)
no właśnie, WSZYSTKIE narodowości zostały tam pokazane głównie jako złe, z czego Niemcy najgorzej, po prostu tematyka serialu pokazała jak z (prawie) każdego wychodzi zezwierzęcenie bez względu na to jakiej jest narodowości. A jakbyś obejrzał film to byś zobaczył, ze Turcy, Ruscy i inni są pokazywani z "imienia" to znaczy każdy będzie wiedział o jaką narodowość chodzi a w przypadku Polaków to tylko kwestia języka jakim się posługiwali. Byli NRD-owscy Niemcy w tym serialu mówią o tych z zachodnich Niemiec, ze to są faszyści, naziści, tak więc uwierz nie jest to w żadnym wypadku antypolski serial. Ale do tego trzeba dojrzeć.
No nie wszystkie, nie wszystkie bo narodowości na świecie jest kilkaset. Czy te wszystkie narodowości uwzględnili w serialu? Czy czarnych i azjatów też? No nie sądzę, więc trzymajmy się faktów.
Po co uwzględniać narodowość w kontekście rzekomego zezwierzęcenia w czasach apokaliptycznych? Ja tu nie widzę sensu takiego zabiegu, zwłaszcza że tez poszli na łatwiznę bo jak mówiłem pokazali tylko te narodowości po których można jechać ;) a tych które nie można tykać to nie pokazali w złym świetle. Nigdzie nie napisałem że jest to antypolski serial. Do takiej oceny tegoż serialu jakiej ja dokonałem również trzeba dojrzeć - również mogę tak rzec.
Pozdrawiam
Wszystkie występujące w serialu, a w serialu występują Ci co w znacznej ilości mieszkają w Niemczech. Chociaż dostało sie też Amerykanom, bo fabuła serialu wymagała włączenie ich do akcji. Ale rozmawiania z tobą o tym serialu to jak rozmawianie ze ślepcem o kolorach.