Ostry dyżur

ER
1994 - 2009
7,5 52 tys. ocen
7,5 10 1 51509
7,6 7 krytyków
Ostry dyżur
powrót do forum serialu Ostry dyżur
blue_martin

Nie ma to jak pełna wypowiedź ;)

użytkownik usunięty
Kasia_30

I zawierająca moc argumentów ;)

ER podoba mi się o wiele bardziej, ponieważ przynajmniej w seriach od 1 do 8 oszczędzili sobie nagminnego pokazywania ludzkich wnętrzności.
Oglądałam kilka odcinków "Chirurgów" i powiem tylko tyle, że nie interesują mnie ludzkie flaki bez opakowania.

ocenił(a) serial na 1
Kasia_30

Chirurdzy lepsi x DD
Zdecydowanie i juz x D

ocenił(a) serial na 9
blue_martin

"Chirurdzy" to marna kopia "ER". Takie popłuczyny. Ktoś wyczuł, że można zrobić kase na thrillerze medycznym i tak powstał :)

blue_martin

ER jest jednym z najlepszych, kultowym serialem (tylko chyba MASH ma większe uznanie) owszem przedłużanie go niemiłosiernie odbija się na jakości, ale to wciąż serial z historią i który oglądam z wielkim sentymentem.

Chirurdzy to tani dramat bazujący na przypadkowym sexie, płytkich monologach i pięcio-, sześcio-, ośmio- i cholera wie jeszcze ilo-kątach.

Porównywanie tych dwóch seriali jest obelgą dla ER. Nazywanie Chirurgów serialem medycznym jest obelgą dla gatunku. Scrubs jest 10 razy lepszym serialem medycznym choć jest to seria komediowa. Serial ten w każdym plebistycie wygrywa jako najwierniej przedstawiający życie stażystów w szpitalu. Już to powinno dać do myślenia.

ocenił(a) serial na 8
olka_4

"Chirurdzy" jak "Moda na Sukces"( przepraszam za porównanie;p) chodziło mi o fabułe;D lubie chirurgów, oglądam na 2 fronty(czyt. FoxLife i Polsat)
Jest to ciekawy serial!
Jednak Olka masz racje MASH to dopiero dobry serial;)

blue_martin

Zgadzam się!

mister_Y

ER the best ;]] Jak można GO w ogóle porównywać z chirurgami? Oglądałam 2 odcinki i wysiadłam, ludzie w tym serialu nie umieją prowadzić sensownych dialogów... załamka... Więc ER bez porównani ;)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 7
blue_martin

Zdecydowanie w 100% się nie zgadzam z tym co napisałeś. ER to jest to :) ma wszystko to co powinien mieć serial o lekarzach ;P

ocenił(a) serial na 10
blue_martin

Wypadałoby, abyś rozwinął swoją wypowiedź. Nie masz racji. Chirurdzy w porównaniu z ER wypadają co najmniej blado. ER jest o wiele bardziej dopracowanym serialem i ma o niebo lepszą fabułę.

Prog

ER rządzi i koniec dyskusji, konie tematu ;] A jak coś się komuś nie podoba to niech tu nie zagląda ;)

blue_martin

ER
najlepszy. ! :))
Oglądałam ok.3 odcinki Chirurgów.. i jakoś nic nie zachęciło mnie do tego abym oglądała dalej ...

blue_martin

"ER jest jednym z najlepszych, kultowym serialem (tylko chyba MASH ma większe uznanie) owszem przedłużanie go niemiłosiernie odbija się na jakości, ale to wciąż serial z historią i który oglądam z wielkim sentymentem.

Chirurdzy to tani dramat bazujący na przypadkowym sexie, płytkich monologach i pięcio-, sześcio-, ośmio- i cholera wie jeszcze ilo-kątach.

Porównywanie tych dwóch seriali jest obelgą dla ER. Nazywanie Chirurgów serialem medycznym jest obelgą dla gatunku. Scrubs jest 10 razy lepszym serialem medycznym choć jest to seria komediowa. Serial ten w każdym plebistycie wygrywa jako najwierniej przedstawiający życie stażystów w szpitalu. Już to powinno dać do myślenia. "

Całkowicie zgadzam się z tą wypowiedzią. Jeżeli bardziej podobają się komuś Chirudzy, to chyba tylko dlatego, że jest tam więcej seksu i w ogóle tej tematyki. Jak dla mnie to marne połączenie ER i Seksu w wielkim mieście.

ER jest najlepszym serialem, nie tylko medycznym, ale w ogóle. Pokazuje rzeczy pożyteczne, ale też wzbudza emocje, radość, uśmiech, a nawet wzruszenie i łzy.

Pikaczento

Ostatnie zdanie poprzednika podoba mi się najbardziej..bo to prawda..
Wzbudza... i śmiech i łzy ;) I według mnie właśnie to jest super ;))

ocenił(a) serial na 9
blue_martin

"Chirurdzy"? Widziałam może 2-3 odcinki, a "ER" każdy sezon po kilka razy. Tyle w temacie.

ocenił(a) serial na 10
blue_martin

Blue_martin, niepotrzebnie to napisałeś, teraz Cię zlinczujemy ;>
W Chirurgach jest pełno baboli, niedoróbek itp. A ja w Ostrym zauważyłam może 1, 2, i to też bardzo niewielkich, we wszystkich odcinkach, jakie do tej pory oglądałam (jakieś 6-7 serii).
No i Chirurdzy to bardziej romansidło niż serial medyczny.
Tyle w temacie.

ocenił(a) serial na 10
kalamondynka

Znaczy się 1-2 malutkie i ledwo dostrzegalne babolki na wszystkie odcinki, jakie oglądałam (do ER). Sorry. :/

użytkownik usunięty
kalamondynka

Ostry dyzur oglądałem już jakis czas temu, bodajże dotarłem do 8 sezonu:) i nadal mile wspominam ten serial:) bardzo dobry był, bardzo:)

Z seriali z medycyną w tle rządzi teraz ćpun House:)

ocenił(a) serial na 9

Ćpun House rzadzi!
BTW nie rozumiem jak mozna oceniac Greys Anatomy (lub cokolwiek innego) widzac 2 albo 3 odcinki. (Jakbym zaczal sie madrzyc na temat ER po zobaczeniu 2 epizodow to podejrzewam ze zostalbym tutaj zlinczowany) Jezeli bylo to widziane w Polsacie to tym bardziej. Dubbing zabiera 1/4 przyjemnosci z ogladania tego serialu. Tak samo jest tez z Prison Break.
Nie kazdy serial czy film od samego poczatku sie podoba. W moim przypadku tak bylo z Life, Bones czy Numb3rs... trzeba zobaczyc cos wiecej!

Hord

Chirurdzy są cudowni, ten serial nie jest oparty tylko na medycynie ale też na życiu tych stażystów, Oglądałem pare odcinków ER ale jakoś nie przypadło mi do gustu już house jest lepszy.

ocenił(a) serial na 10
tomekhk

Kwestia gustu oczywiście. W ER się dużo dzieje, pełno pacjentów, wszyscy się szybko ruszają i oczywiście życie prywatne też występuje. W Hausie jeden przypadek na cały odcinek, wiadomo, ze trudny, ale jakos tak się mało dzieje. Grey Anatomy (co zdarza mi się oglądać) jest tak pomiędzy ER a Hausem. Tak dziwnie. To moje zdanie. Ja tam kocham ER ;D

ocenił(a) serial na 7
Hord

1. jezeli chodzi o 'greys anatomy'(czy cos) to po 2-3 odcinkach mozna powiedziec ze serial jast dnem. tam sa tak plytkie dialogi, ze wiecej nie da sie tego ogladac.
2. lektor NIE zawsze odejmuje jakosci serialu. polecam 'trailer park boys' - bez lektora to nie to samo:)
3. er wymiata jak narazie. drugi jest house md. bo jak green umieral to cala rodzina plakala... taki byl

ocenił(a) serial na 7
kamiltara

a, i jeszcze - gdzie ty dubbing w serialu widziales? w power rendzers chyba;p

blue_martin

ja ogladalam 8 sezonow Er, wiecej ogladac nie bede, bo chce zachowac piekne wpsolmnienia o serialu ;) GA widzialam 1 sezon, da sie ogladac oczywiscie, ale nie wciagnal mnie jakos speclanie wiec sobie dopuscilam, moze keidys powroce do niego, ale nie ma co z ER porownywac ;D

ocenił(a) serial na 7
blue_martin

ER jest million razy lepszy od Chirurgów. w ER jest ciekawsza tematyka medyczna, super obsada,życie prywatne lekarzy jest bardziej realistyczne i pacjentów przypadki też. w chirurgach temat kręci się wokół sercowych rosterek Derka ,Merdith,Izzi,Georga .itp jak z rodem jakiejś brazyliskiej telenoveli ,a pacjęci są stuczni.ale każdy ma swoje zdanie i swój ulubiony serial,którego będzie bronił.pozdrawiam

ocenił(a) serial na 9
Gosiaff

ER rządzi. Znakomite aktorstwo, obsada, ciekawe przypadki (facet ze strzalą wymiata). I to wszystko zgrabnie połączone z życiem osobistym które jednak nie przyćmniewa tego że to serial o lekarzach.

tom_1984

CHIRURDZY RZĄDZĄ i nic tego nie zmieni , ja chce chirurgów a nie er w polascie !!!! :(

ocenił(a) serial na 10
piotreq_3

piotreq_3, czy Ty kiedykolwiek obejrzałeś więcej niż 5 minut jednego odcinka Ostrego Dyżuru?
Kiedyś też mi się wydawało, że Grey's Anatomy jest fajne i w ogóle, ale kiedy zaczęłam oglądać Ostry Dyżur, to stwierdziłam, że Grey's to po prostu kupa z włosem. :) Pozdrawiam :)

kalamondynka

Ja ogladalam ostry dyzur od bardzo dawna. odtad od kiedy leciał w polsacie. i po po prostu może sie tak zdarzyć, ze po tej wieloletniej miłości ^^ przychodzi czas na inną. tzn lubi się bardziej Chirurgów od ER.
To w sprawie twojego posta, czy ktoś ogladal wiecej niz jeden odcinek. Widzialam kilka pelnych sezonow.
:)

ocenił(a) serial na 10
Zoska7

ER jest lepszy, oglądam dwa seriale, ale po 5 sezonach GA coraz bardziej ten serial przypomina jakąs soap opere, co jest smutne bo lubilem ten serial, a ER mnie w dalszym ciągu ekscytuje i wiem napewno, że 8 ,pierwszych sezonow to był majerszytyk, poxniejsze sezony też są dobre choć coraz więcej aktorów odchodzi co poprostu zmienia serial. Podsumowując ER jest lepszy, choć chciałbym aby GA trzymało poziom tak dobry jak ER przez tyle lat, aczkolwiej z odcinka na odcinek coraz bardziej sie rozczarowuje.