Dziś natrafiłem na końcówkę świątecznego odcinka ER z piosenką "River", którą wykonuje Sarah McLachlan - bardzo polecam do posłuchania w całości.
W czwartym sezonie Ally McBeal wykonywał ją również Robert Downey Jr - równie interesująca wersja.
Utwór jest naprawdę godny uwagi, zwłaszcza zaniemówiłem, jak się okazało, iż wykonuje go ta sama wokalista, co już właściwie klasykę muzyki klubowej - utwór Silence od Delerium w remixie Tiesto. :D
Szkoda, że nie ma jakiejś strony ze wszystkimi utworami, jakie pojawiły się w ER. Zwłaszcza przydałyby się jakieś informację o np. instrumentalnych utworach z odcinków "On The Beach" (swoją drogą ten utwór pojawiał się w ER jeszcze 4 razy), "The Book Of Abby" lub "A Long, Strange Trip".
http://www.tunefind.com/show/er/season-1 na tej stronie można znaleźć nazwy i autorów piosenek z wszystkich 15 sezonów serialu
To znaczy, może źle się wyraziłem, bo 'wygooglować' sporo można, ale nie ma żadnych konkretów, apropo muzyki z odcinków, które np. wymieniłem i brakuje jakiegoś źródła, gdzie można by było się coś dowiedzieć więcej, niż z każdej innej strony... River, Somewhere Over The Rainbow, Clocks itd. itd. itd. - w kółko to samo wszędzie, nic więcej, nic mniej.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ostry_dy%C5%BCur_(serial_telewizyjny) to jest podana muzyka, niestety od sezonu 3 do 13
a co do utworów instrumentalnych, to na angielskiej wikipedii jest jeszcze coś takiego:
Soundtrack
This section does not cite any references or sources. Please help improve this section by adding citations to reliable sources. Unsourced material may be challenged and removed. (March 2010)
In 1996 Atlantic Records released an album of music from the first two seasons, featuring James Newton Howard's theme from the series in its on-air and full versions, selections from the weekly scores composed by Martin Davich (Howard scored the two-hour pilot, Davich scored all the subsequent episodes and wrote a new theme used from 2006-2009 until the final episode, when Howard's original theme returned) and songs used on the series.
Theme From ER – James Newton Howard (3:02)
Dr. Lewis And Renee (from "The Birthday Party") (1:57)
Canine Blues (from "Make Of Two Hearts") (2:27)
Goodbye Baby Susie (from "Fever Of Unknown Origin") (3:11)
Doug & Carol (from "The Gift") – composed by James Newton Howard and Martin Davich (1:59)
Healing Hands – Marc Cohn (4:25)
The Hero (from "Hell And High Water") composed by James Newton Howard and Martin Davich (1:55)
Carter, See You Next Fall (from "Everything Old Is New Again") (1:28)
Reasons For Living – Duncan Sheik (4:33)
Dr. Green And A Mother's Death (from "Love's Labor Lost") (2:48)
Raul Dies (from "The Healers") (2:20)
Hell And High Water (from "Hell And High Water") – composed by James Newton Howard and Martin Davich (2:38)
Hold On (from "Hell And High Water") (2:47)
Shep Arrives (from "The Healers") (3:37)
Shattered Glass (from "Hell And High Water") (2:11)
Theme From ER – James Newton Howard (1:00)
It Came Upon A Midnight Clear – Mike Finnegan (2:30)
Moja poprzednia wypowiedź tyczyła się także wikipedii. Wybacz, ale pierwsze na co idzie trafić, to zazwyczaj wikipedia, więc nie musisz nikogo tam kierować. :)
A tą listę sprawdzę, może coś znajdę, mimo wszystko nie ma tego, czego tak bardzo szukam. Dzięki. :)
taki sobie kawałek :P chcecie nastrojowy numer macie shreka halelujah :-)
http://www.youtube.com/watch?v=kB67HO8tkQs