Ktoś kto czytał książkę mógłby napisać jakie są w niej losy Claire i Jamie'go ? Nie straszne są mi spoilery. W zasadzie im więcej szczegółów tym lepiej. Z góry dzięki.
w skrócie: to dość mało rozrywkowy i w zasadzie smutny tom. Akcja przenosi się początkowo do Francji na królewski dwór pełen intryg i polityki. Bohaterów dotyka dramat - pojawienie się największego wroga Jamiego a za chwilę strata dziecka przy przedwczesnym porodzie, który omal nie zabije Claire. Ledwo jakoś się pozbierają to między parę wkracza historia - zbliża się powstanie, C & J wracają do Szkocji starając się zapobiec rzezi na torfowisku pod Culloden. Tom koczy się rozstaniem - Claire w głazy, James na pole bitwy. Kobieta wraca do współczesności w desperackim akcie ratowania siebie i dziecka które nosi.
Tom 2 konczy się zapowiedzią tego co będzie dalej - Claire jest znowu w Szkocji i zajmuje się z dorosłą już córką szukaniem jej ojca, który oczywiście nie zginął i ma się całkiem dobrze :) ale o tym jest tom trzeci. Aha ...jest też jeszcze trochę o Gaillis, akurat zobaczą jak przełazi przez kamienie i morduje kolejnego męża ;)
Wspaniale streściłaś tom 2. Ale zaintrygowałaś mnie stwierdzeniem że Jamie ma się całkiem dobrze??? Chyba nie znalazł sobie kogoś innego?? Właściwie to będę niegrzeczna i poproszę o streszczenie kolejnego tomu (tomów) :). Jestem podobnie jak poprzedniczka osobą która lubi jak się jej streści książkę lub film. Pozdrawiam. Z góry dziękuję :).
proszę bardzo ... Jeśli ktoś nie chce wiedzieć co jest dalej to proszę nie czytać ;)
Uprzedzam że odczucia moje są subiektywne, uważam że takie książki / seriale mają ludzi podnosić na duchu, bawić a nie dołować stąd tom 3 jest moim ulubionym. Romans historyczno- fantastyczny przechodzi w powieść przygodową. Tam się sporo dzieje i jest dość wesoło.
Claire poszukuje z pomocą córki i jej chłopaka informacji o mężu. Brianna, damska wersja ojca, z dużymi oporami przyjmuje do wiadomości szokująca prawdę o swoim pochodzeniu.
Oczywiście w kolejnych rozdziałach mamy cofkę zwaną retrospekcją i dowiemy się co fajnego wydarzyło się u Jamesa po tym jak przeżył bitwę ... nie streszczając totalnie wszystkiego ... trochę pomieszkał w jaskini, trochę posiedział w więzieniu, trochę popracował w angielskiej posiadłości. Dorobił się przyjaciela ( to jest druga fantastyczna postać, która zresztą potem dorobiła się swoich własnych powieści ), nieślubnego syna i żony, której nie kocha. Claire przez 20 lat dorobiła się tytułu lekarza, odchowała córkę i pochowała Franka.
W końcu "znajdują" Jamiego. Zapada ryzykowna decyzja o powrocie, znowu to samo kamienny krąg, przejście itd Claire dorwie Jamesa w Edynburgu, gdzie zresztą facet ma bardzo ciekawe życie ;) , wpadną z wizytą do swojej byłej posiadłości, będzie trochę szarpaniny i problemów ( bigamia ! ) , przydadzą się chirurgiczne umiejętności naszej bohaterki bo Jamie jak zwykle oberwie ... Gdzieś w połowie grubej książki wsiądą na statek płynący na Karaiby. Mamy chorobę morską, piratów, magię voodoo, uroczystości rodzinne na plaży, spotkamy znajomych z pierwszych tomów ( Geilis wiecznie żywa ;) ) . Powieść kończy się dobrze gdzieś na brzegu angielskiej kolonii.
Kolejne tomy dzieją się w Ameryce. Poziom książek mocno literacko i merytorycznie rośnie ale tempo spada. Potem to są powieści obyczajowe z historią tworzenia się Stanów Zjednoczonych cały czas na plecach bohaterów.
Cykl jest nadal nieskończony - dwa czy trzy miesiące temu wydano ósmą część w której pierwsze skrzypce zaczynają grać dzieciaki. Nie chce obliczać ile w tej chwili w ostatnim tomie Claire ma lat ale zapewniam że mocno sporo ;)
Serdecznie dziękuję za streszczenie. Tak część osób pisała na jednym z forów że te tomy co się dzieją w Ameryce są takiej bardziej obyczajowo-przygodowe. A 3 pierwsze to bardziej romans historyczny. Mam nadzieję ze nakręcą i 3 tom a tam Jamie będzie...bigamistą. Pozdrawiam i zabieram się za czytanie tomu 3. :)
łe ja myślałam, że oni będą na zawsze razem i na zawsze młodzi. Rozdzieleni... Inaczej sobie to wszystko wyobrażałam... Mam teraz mieszane uczucia...
Aha na którym rozdziale/stronie książki kończy się 8 odcinek serialu? Obejrzałam serial i jestem zachwycona... I o dziwo sceny miłosne to nie był tylko seks ale też uczucia. Dobrze im to wyszło...
http://www.filmweb.pl/serial/Outlander-2014-690404/discussion/Czy+pierwsza+po%C5 %82owa+sezonu+1+-+ko%C5%84czy+si%C4%99+w+momencie+ko%C5%84ca+ksi%C4%85%C5%BCki+O BCA,2534891
Tu masz odpowiedz
Romantycznie - nie. Ale byli najlepszymi przyjaciółmi, tacy outsiderzy. Ona jedyna kobieta, on jedyny czarny na uniwersytecie (w końcu to lata 50. ubiegłego wieku)
Swietnie strescilas te tomy! Gratulacje :) A mogłabys mniej wiecej przyblizyc jak beda toczyc sie losy bohaterów w pozniejszych tomach? Tak mniej wiecej :)
Szczerze? pogrzeb w postach we wcześniejszych tematach ... nie tylko ja ale i koleżanki inne opisywały.
Myślę, że to może Ci się przydać. Najważniejsze wydarzenia chronologicznie. SPOILERY - mnóstwo. http://www.dgabaldon.de/html/timeline_1e.html
Nie jestem zbyt dobra w ang, ale z tego co zrozumiałam przy koncu to Jamie zatonie na statku? Troche sie rozczarowalam...
Statek, którym płynął Jamie zatonął, ale przecież nie jest to jednoznaczne z tym, że Jamie utonął.
Tfu, poprawka. Dokładnie to jest tam napisane: "statek, którym MIAŁ płynąć Jamie zatonął". Nie czytałam 7 książki, na razie przerwałam czytanie 2 części, ponieważ salonowe życie Jamiego i Claire we Francji niesamowicie mnie znudziło. Ale z opisu fabuły 8 książki wynika, że Jamie przeżył choć Claire dowiedziała się o tym trochę zbyt późno...
Oo fakt, moje niedopatrzenie. Narazie ogladam pierwszy sezon, który bardzo mi sie podoba :) Dzieki za pomoc.
Statek zatonie wszyscy będa mysleli ze Jemi tez sobie utonął razem ze statkiem , jednak go tam nie było bo sie zwyczajnie spóźnił na ten statek a , ze nie było wtedy telefonów ni neta to sie troche namiesza z tego powodu.