PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=690404}

Outlander

2014 - 2026
8,0 33 tys. ocen
8,0 10 1 33080
8,0 2 krytyków
Outlander
powrót do forum serialu Outlander

Ktoś kto czytał książkę mógłby napisać jakie są w niej losy Claire i Jamie'go ? Nie straszne są mi spoilery. W zasadzie im więcej szczegółów tym lepiej. Z góry dzięki.

ocenił(a) serial na 7
agasz84

w skrócie: to dość mało rozrywkowy i w zasadzie smutny tom. Akcja przenosi się początkowo do Francji na królewski dwór pełen intryg i polityki. Bohaterów dotyka dramat - pojawienie się największego wroga Jamiego a za chwilę strata dziecka przy przedwczesnym porodzie, który omal nie zabije Claire. Ledwo jakoś się pozbierają to między parę wkracza historia - zbliża się powstanie, C & J wracają do Szkocji starając się zapobiec rzezi na torfowisku pod Culloden. Tom koczy się rozstaniem - Claire w głazy, James na pole bitwy. Kobieta wraca do współczesności w desperackim akcie ratowania siebie i dziecka które nosi.
Tom 2 konczy się zapowiedzią tego co będzie dalej - Claire jest znowu w Szkocji i zajmuje się z dorosłą już córką szukaniem jej ojca, który oczywiście nie zginął i ma się całkiem dobrze :) ale o tym jest tom trzeci. Aha ...jest też jeszcze trochę o Gaillis, akurat zobaczą jak przełazi przez kamienie i morduje kolejnego męża ;)

Sasanka27

Wspaniale streściłaś tom 2. Ale zaintrygowałaś mnie stwierdzeniem że Jamie ma się całkiem dobrze??? Chyba nie znalazł sobie kogoś innego?? Właściwie to będę niegrzeczna i poproszę o streszczenie kolejnego tomu (tomów) :). Jestem podobnie jak poprzedniczka osobą która lubi jak się jej streści książkę lub film. Pozdrawiam. Z góry dziękuję :).

ocenił(a) serial na 7
JoannaZyta1982

proszę bardzo ... Jeśli ktoś nie chce wiedzieć co jest dalej to proszę nie czytać ;)
Uprzedzam że odczucia moje są subiektywne, uważam że takie książki / seriale mają ludzi podnosić na duchu, bawić a nie dołować stąd tom 3 jest moim ulubionym. Romans historyczno- fantastyczny przechodzi w powieść przygodową. Tam się sporo dzieje i jest dość wesoło.
Claire poszukuje z pomocą córki i jej chłopaka informacji o mężu. Brianna, damska wersja ojca, z dużymi oporami przyjmuje do wiadomości szokująca prawdę o swoim pochodzeniu.
Oczywiście w kolejnych rozdziałach mamy cofkę zwaną retrospekcją i dowiemy się co fajnego wydarzyło się u Jamesa po tym jak przeżył bitwę ... nie streszczając totalnie wszystkiego ... trochę pomieszkał w jaskini, trochę posiedział w więzieniu, trochę popracował w angielskiej posiadłości. Dorobił się przyjaciela ( to jest druga fantastyczna postać, która zresztą potem dorobiła się swoich własnych powieści ), nieślubnego syna i żony, której nie kocha. Claire przez 20 lat dorobiła się tytułu lekarza, odchowała córkę i pochowała Franka.
W końcu "znajdują" Jamiego. Zapada ryzykowna decyzja o powrocie, znowu to samo kamienny krąg, przejście itd Claire dorwie Jamesa w Edynburgu, gdzie zresztą facet ma bardzo ciekawe życie ;) , wpadną z wizytą do swojej byłej posiadłości, będzie trochę szarpaniny i problemów ( bigamia ! ) , przydadzą się chirurgiczne umiejętności naszej bohaterki bo Jamie jak zwykle oberwie ... Gdzieś w połowie grubej książki wsiądą na statek płynący na Karaiby. Mamy chorobę morską, piratów, magię voodoo, uroczystości rodzinne na plaży, spotkamy znajomych z pierwszych tomów ( Geilis wiecznie żywa ;) ) . Powieść kończy się dobrze gdzieś na brzegu angielskiej kolonii.

Kolejne tomy dzieją się w Ameryce. Poziom książek mocno literacko i merytorycznie rośnie ale tempo spada. Potem to są powieści obyczajowe z historią tworzenia się Stanów Zjednoczonych cały czas na plecach bohaterów.

Cykl jest nadal nieskończony - dwa czy trzy miesiące temu wydano ósmą część w której pierwsze skrzypce zaczynają grać dzieciaki. Nie chce obliczać ile w tej chwili w ostatnim tomie Claire ma lat ale zapewniam że mocno sporo ;)

Sasanka27

Serdecznie dziękuję za streszczenie. Tak część osób pisała na jednym z forów że te tomy co się dzieją w Ameryce są takiej bardziej obyczajowo-przygodowe. A 3 pierwsze to bardziej romans historyczny. Mam nadzieję ze nakręcą i 3 tom a tam Jamie będzie...bigamistą. Pozdrawiam i zabieram się za czytanie tomu 3. :)

ocenił(a) serial na 8
Sasanka27

łe ja myślałam, że oni będą na zawsze razem i na zawsze młodzi. Rozdzieleni... Inaczej sobie to wszystko wyobrażałam... Mam teraz mieszane uczucia...

ocenił(a) serial na 8
Sasanka27

Aha na którym rozdziale/stronie książki kończy się 8 odcinek serialu? Obejrzałam serial i jestem zachwycona... I o dziwo sceny miłosne to nie był tylko seks ale też uczucia. Dobrze im to wyszło...

ocenił(a) serial na 10
aneant89

http://www.filmweb.pl/serial/Outlander-2014-690404/discussion/Czy+pierwsza+po%C5 %82owa+sezonu+1+-+ko%C5%84czy+si%C4%99+w+momencie+ko%C5%84ca+ksi%C4%85%C5%BCki+O BCA,2534891

Tu masz odpowiedz

Sasanka27

Czy na studiach Claire łączyło coś z jakims Murzynem?

giancana

Romantycznie - nie. Ale byli najlepszymi przyjaciółmi, tacy outsiderzy. Ona jedyna kobieta, on jedyny czarny na uniwersytecie (w końcu to lata 50. ubiegłego wieku)

vampirzyca17

ok, wielkie dzięki za info

agasz84

Swietnie strescilas te tomy! Gratulacje :) A mogłabys mniej wiecej przyblizyc jak beda toczyc sie losy bohaterów w pozniejszych tomach? Tak mniej wiecej :)

ocenił(a) serial na 7
GabiKrk

Szczerze? pogrzeb w postach we wcześniejszych tematach ... nie tylko ja ale i koleżanki inne opisywały.

ocenił(a) serial na 9
GabiKrk

Myślę, że to może Ci się przydać. Najważniejsze wydarzenia chronologicznie. SPOILERY - mnóstwo. http://www.dgabaldon.de/html/timeline_1e.html

Divine

Nie jestem zbyt dobra w ang, ale z tego co zrozumiałam przy koncu to Jamie zatonie na statku? Troche sie rozczarowalam...

ocenił(a) serial na 9
GabiKrk

Statek, którym płynął Jamie zatonął, ale przecież nie jest to jednoznaczne z tym, że Jamie utonął.

ocenił(a) serial na 9
GabiKrk

Tfu, poprawka. Dokładnie to jest tam napisane: "statek, którym MIAŁ płynąć Jamie zatonął". Nie czytałam 7 książki, na razie przerwałam czytanie 2 części, ponieważ salonowe życie Jamiego i Claire we Francji niesamowicie mnie znudziło. Ale z opisu fabuły 8 książki wynika, że Jamie przeżył choć Claire dowiedziała się o tym trochę zbyt późno...

Divine

Oo fakt, moje niedopatrzenie. Narazie ogladam pierwszy sezon, który bardzo mi sie podoba :) Dzieki za pomoc.

GabiKrk

Statek zatonie wszyscy będa mysleli ze Jemi tez sobie utonął razem ze statkiem , jednak go tam nie było bo sie zwyczajnie spóźnił na ten statek a , ze nie było wtedy telefonów ni neta to sie troche namiesza z tego powodu.

Divine

Przemęcz drugi tom jest najnudniejszy.